用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs YW
樓主: evil
go

SFA vs YW [複製鏈接]

奥脫福 發表於 15-3-11 11:54
莫講話大抽獎,就算俾你自行LS同QC收你又如何?在你決定是否要上書院
果一刻,SSPA都未出結果! ...
會錯意就只能怪自己唔係人地肚入面條蟲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

很多人保留直資offer, 參加LS和QC自行面試,最後叩門自行學校。我覺得這個是個good strategy.

hkpapa852 發表於 15-3-11 12:02

會錯意就只能怪自己唔係人地肚入面條蟲

所以我覺得果位家長的理由是不恰當囉:俾著你係唐憎,楊玉環的回眸一笑對你
黎講都無用啦!

hkpapa852  觀音大使可能好D  發表於 15-3-11 13:44
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ymq 發表於 15-3-11 12:10

很多人保留直資offer, 參加LS和QC自行面試,最後叩門自行學校。我覺得這個是個good ...

自行有幾多個位?叩門又有幾多個位?不過若然俾你叩到,其實你係講乜都係
成立既。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

哈哈,所以我想話,sfa做到的,yw都可以做,但sfa冇得直上,爭少少。
當然sfa都好有實力,不過好多直私都有小學部,要考都唔容易+。

ymq 發表於 15-3-11 12:10

很多人保留直資offer, 參加LS和QC自行面試,最後叩門自行學校。我覺得這個是個good ...
其實你有冇報自行你都可以叩,不過人地睬唔睬你係另一回事。策略可以有好多,但有邊個可以保証到果結果?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 15-3-11 12:14
所以我覺得果位家長的理由是不恰當囉:俾著你係唐憎,楊玉環的回眸一笑對你
黎講都無用啦!
好明顯係唔熟升中既遊戲規則

回覆:SFA vs YW

我相信呢位家長好大機會會hold位hold到6月,然後再問相同問題,even 今次有幾多回覆都好

仔仔錫錫你 發表於 15-3-11 15:52
我相信呢位家長好大機會會hold位hold到6月,然後再問相同問題,even 今次有幾多回覆都好   ...
我覺得可能要到9月上埋"體驗課程"先決定到

仔仔錫錫你 發表於 15-3-11 15:52
我相信呢位家長好大機會會hold位hold到6月,然後再問相同問題,even 今次有幾多回覆都好   ...
同意,到時又來問過...vs...vs...

其實樓主一路都有放學校, 好似高主教, 聖若望.... 英華啱啱出結果, 之前樓主最後似乎也只是hold住SFA, 唔算過份.

只不過大家成日見佢開帖問 XX vs YY, 我諗大家其實都有D唔低得樓主個仔咁叻 (雖然唔關我事, 我認我都有D眼紅嫁) ......

我有聽聞有些家長可能9月份每邊返幾日.....

3年前我毫不猶豫地揀了英華,因為空間大啲,有中學back up,唔想煩多次

引用:3年前我毫不猶豫地揀了英華,因為空間大啲,

原帖由 Kingkin 於 15-03-11 發表
3年前我毫不猶豫地揀了英華,因為空間大啲,有中學back up,唔想煩多次
Agree

支持英華

奥脫福 發表於 15-3-11 11:54
莫講話大抽獎,就算俾你自行LS同QC收你又如何?在你決定是否要上書院
果一刻,SSPA都未出結果! ...
可能佢地“眼尾挑”!

回覆 twotwoshing 的帖子

dbs is far better than ywc.
‹ 上一主題|下一主題