用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請求意見!九龍民生vs根德 K1
樓主: adrleu
go

請求意見!九龍民生vs根德 K1 [複製鏈接]

引用:建議你從民小家長處多了解現時民小情況,再

原帖由 小曳人 於 15-02-27 發表
建議你從民小家長處多了解現時民小情況,再同其他小學家長了解一下現時小學派位情況、功課量等等,再決定最 ...
Agreed !

醒目開學勳章 貢獻勳章

adrleu 發表於 15-2-27 18:31
想問,佢在K2家長日有被透露會唔收嗎?有沒有行為問題?
我幾年前認識一位唔收嘅小朋友,佢有過動症傾向
恐龍家

引用:Quote:gracelam+發表於+15-2-27+13:08+sure

原帖由 hkpapa852 於 15-02-27 發表
都唔知話你係"很儍很天真"定係"誤人子弟"好.....
為人父母者講野無必要咁mean,有錯可以客氣地指正!!!!!!

我有朋友仔讀緊民小(小五),佢都係民幼直上,佢媽媽話如果個小朋友成績keep住ok,都可以上民中!! 對於有幾多%升上民中,用家朋友話70%,所以我有咁嘅回覆遮,唔啱咪大家討論吓囉!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:建議你從民小家長處多了解現時民小情況,再

原帖由 小曳人 於 15-02-27 發表
建議你從民小家長處多了解現時民小情況,再同其他小學家長了解一下現時小學派位情況、功課量等等,再決定最 ...
"一間適合嘅學校比煩小一重要,我唔想咁快"定形"住,想由佢自己去搵一間合適嘅小學" 很好的分享。可惜一討論龍校重點就放在直升的比率。學校的課程編排、功課、語言培訓、課外活動等就極少人分享

Cutemom0808  agree  發表於 15-3-27 12:10

回覆:小曳人 的帖子

回覆:keep-calm 的帖子

回覆:gracelam 的帖子

我仔讀緊民小4年級都係民幼升上去的!民生有好有唔好,唔好係真係好谷,我頂唔順!但講校風是不錯的,我原在他3年級時為佢專校也收了他,但小朋友終愛民生可能有歸屬感掛最後沒有專!現在平常心去學習我不會吹谷他,成績中間,再努力也是中間,原因所有同學的分數相差一分半分已經排行你前好幾個位置了,你90咩別人91,你努力別人也在努力!但我對升中不太悲觀,因為經過這樣的學習就算升不到原校外面考也不難!這是我個人認為!

adrleu 發表於 15-2-27 18:31
想問,佢在K2家長日有被透露會唔收嗎?有沒有行為問題?

不太清楚佢幾時知唔收, K1和K2時我都見過小朋友數次, 唔覺有行為問題, 但係慢熱型,
當時個家長話讀得幾好, 完全無諗升唔到民小, 又無出外進補, 其他學校睇都無睇. 直頭係非卿不嫁,
上年9月先問人有乜學校考, 佢依家連Waiting 都無

小曳人 發表於 15-2-27 14:10

Good suggestion

hkpapa852 發表於 15-2-27 11:42
70.39%係JUPAS offer, JUPAS offer 係包括學士, 副學士, 高級文憑課程.

民生書院直正取得香港本地學士學 ...

唔知會否有入三大的%?

回覆:請求意見!九龍民生vs根德 K1

唔講民小或民中好唔好,先諗K3小朋友如果上唔到民小可以點?民幼學生去in其他直私,你估人哋點睇?

herman0114 發表於 15-3-27 13:54
唔講民小或民中好唔好,先諗K3小朋友如果上唔到民小可以點?民幼學生去in其他直私,你估人哋點睇?

...

Del

...

但好多人話龍年b難搵小學,半龍back up都要,請問點睇?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

...
如果我係二線直私,  
一係覺得你有民小收, 根本唔會入讀, 收你都係浪費學位.
一係覺得民小都唔收你, 一定有問題. 就算考得好, 都要in多次 睇真D

AgapePa 發表於 15-3-27 14:05
如果我係二線直私,  
一係覺得你有民小收, 根本唔會入讀, 收你都係浪費學位.
一係覺得民小都唔收你, 一定有 ...

但讀得民小便只不會target二線吧
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

識今年幾位K3民幼生,民小唔收,但各自有私小/直資收喎!如SFA, TSL等。只可以講民小收生通常喜歡收好「乖」、好「受教」、坐定定的小朋友。但是有很多叻的小朋友不屬這性格,但仍可以考到不錯的直私!

LittleButter 發表於 15-4-1 08:53
識今年幾位K3民幼生,民小唔收,但各自有私小/直資收喎!如SFA, TSL等。只可以講民小收生通常喜歡收好「乖 ...
係,朋友兒子K3,又係民小唔收,SFA 收咗。

其實讀民幼還是讀KV ,應該著眼於幼稚園的教學模式和理念是否與家長配合。
民幼很多不同的活動,E.G. 圓宵節有攤位、中小幼一起玩的fund raising day、在操場放風箏野餐、課室打邊爐、每月都會有廚藝、也有很多outing 如: 探訪老人院、香港半天遊、動植物公園。
每兩三個月,學校又會派learning game kit 叫家長 train 下小朋友的大小肌、做科學實驗。每周有親子功課,每月有親子閱讀,家長involvement 很多。
kv 的教學模式我不太清楚,但聞說活動不多,而家長亦不用 involve 的。

仔仔民幼k2,老實說大把同學會出去考直 / 私,呢班仔亦好叻、好醒目,相信到時出面都一定會有offer。

引用:識今年幾位K3民幼生,民小唔收,但各自有私

原帖由 LittleButter 於 15-04-01 發表
識今年幾位K3民幼生,民小唔收,但各自有私小/直資收喎!如SFA, TSL等。只可以講民小收生通常喜歡收好「乖 ...
識人名龍幼唔收上小學,但中幾間直私包括SFA TSL GH etc,完全冇人估到佢咁勁。
性格同你所講一模一樣。

‹ 上一主題|下一主題