用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 去名校面試,大家不要太大期望
樓主: R.c888
go

去名校面試,大家不要太大期望 [複製鏈接]

引用:自行成功一向偏低的,早六七年前政府曾公布

原帖由 opclk 於 14-03-19 發表
自行成功一向偏低的,早六七年前政府曾公布成功率只有1/8 or 1/13左右....
6,700人爭50個位,當然係1/1X。
只要認清本身實力,基本上是機會很大。

fatman69 發表於 14-3-19 14:54
6,700人爭50個位,當然係1/1X。
只要認清本身實力,基本上是機會很大。

...

我地校長講笑話如果你係B1學生填自行收生時千其唔好填B2學校, 要進取一點填B1學校. 如果唔係果D B2學校從來都冇B1學生報過, 你係B1生來報他們會立即收你. 到時無得大抽獎.

我估佢意思是在自行收生時千其唔好報D 低過自己Band的中學. 第一志願要進取點, 第二志願要報D 是自己成績同grade的中學.

QQ_PAPA  你囝囝或囡囡校長的話很面熟!  發表於 14-3-19 15:39

引用:+本帖最後由+f6f+於+14-3-19+15:09+編輯+\

原帖由 f6f 於 14-03-19 發表
Sure,you are right.

回覆:fatman69 的帖子

但除了認清自己的實力,仲要睇下有乜對手。所以in自行時都會週圍望下其他學生d校服,又會問班主任自己學校有邊幾個名次在阿囡之前的學生報了同一間學校。

回覆 jc_mom 的帖子

能做到知己知彼當然是制敵之道. 但很費心思! 我覺得從學校收生要求入手較易!

f6f  可能我係同一間小學.......  發表於 14-3-19 16:07

f6f 發表於 14-3-19 15:09
我地校長講笑話如果你係B1學生填自行收生時千其唔好填B2學校, 要進取一點填B1學校. 如果唔係果D B2學校從 ...
可能我係同一間小學.......

jc_mom 發表於 14-3-19 15:36
但除了認清自己的實力,仲要睇下有乜對手。所以in自行時都會週圍望下其他學生d校服,又會問班主任自己學校 ...

唔好太睇小自己,set高d要求,對小朋友都好d。

jc_mom 發表於 14-3-19 08:35
其實阿囡第3次呈分進步好多,入番頭十名,但對自行派位和考直資已沒有幫助。

...
係這樣,第3次呈分只要keep住唔好跌banding,只要不影響派位的組別就好。

好多學校面試時已指明要穿便服。

引用:回覆+jc_mom+的帖子 好多學校面試時已指明

原帖由 cheungsiu 於 14-03-19 發表

好多學校面試時已指明要穿便服。
亦有學校指明要穿便服,但這是很小數。

我意思係想講去面試畤唔好比太大壓力比小朋友,因為大多數面試都係好求其和時間很小,跟本冇可能咁短時間可以比小朋友發揮倒

引用:自行成功一向偏低的,早六七年前政府曾公布

原帖由 opclk 於 14-03-19 發表
自行成功一向偏低的,早六七年前政府曾公布成功率只有1/8 or 1/13左右....
請問1/8或1/13是如何計算,B1or全港?直資收咗計唔計?

回覆:去名校面試,大家不要太大期望

我同意去面試時唔好比太大壓力個小朋友,不過至於大多數面試好求其?我唔覺得喎。學校動用大量人力物力而好求其去揀學生?唔會囉。學校收慣學生,况且現在好多時都要見最少兩次,我相信佢地有各自收生準則,可以短時間內揀選適合嘅學生,咁當然都有機會走漏眼。
能夠在短時間內表現自己過人之處,都係面試技巧之一。

引用:我同意去面試時唔好比太大壓力個小朋友,不

原帖由 Rattie 於 14-03-19 發表
我同意去面試時唔好比太大壓力個小朋友,不過至於大多數面試好求其?我唔覺得喎。學校動用大量人力物力而好 ...
絕對同意!

R.c888 發表於 14-3-19 19:07
我意思係想講去面試畤唔好比太大壓力比小朋友,因為大多數面試都係好求其和時間很小,跟本冇可能咁短時間可 ...
就係個面試表面上好求其,我地先唔好用好求其的態度去對待。我地經常話現今的孩子好冇禮貌,沒錯。有沒有諗過由你推門入去的一刻,同學有幾多禮貌已經表露無遺。禮貌絕對是反映了同學的家庭教育的一種行為。沒有名校一方面要求同學有良好的操行等級只一面卻容忍同學在禮貌的放縱!
之後一般就考學術上的知識。不論官津的名校和直資的名校,都會考驗同學在語文的表達能力、學科的知識。直資還會比較仔細和深入。若非同學擁有真才實料,原來好成績只依賴背誦的,跟本好難招架得來,一試就現形。

接著的都是考問同學對身邊事物的觸覺或觀感,通過互相對談方式,去瞭解同學的思維方式和組織能力,這些都是名校同學中最需要的基本裝備。

如果能夠加一點風趣、添一些幽默,可以令氣氛緩和的,又不得不靠同學的個人自信。

我記得都有家長講過要一個11、2歲的同學有這些表現是不切實際,我某程度上是同意的。有時,同學未必可以有好出色的表現,但總不能在面試這部份失分的。而且,名校就係咁,最唔尋常、最意想不到的事和人就往往在這裡發生,當大家都認為好難的時候,又偏偏有人做到!
:verycold: :verycold: :verycold:

R.c888 發表於 14-3-19 19:07
我意思係想講去面試畤唔好比太大壓力比小朋友,因為大多數面試都係好求其和時間很小,跟本冇可能咁短時間可 ...

這一點很同意, 小朋友盡力就可, 無謂添加壓力, 最近和小兒傾談未來統一填甲部時如何安排, 初以為他會將自行兩間中學放在甲部, 但估不到他只放一間沒有放另一間, 細問下原來他覺得面試時, 自行其中一間學校老師很hea, 我有點奇怪, 短短十零分鐘如何看得出, 他說面試時幾個學生討論時(學校沒有個別面試環節, 只設有中英討論), 其中一老師不單只打瞌睡, 還中了一中, 之後才醒。這當然只是很個別例子, 但兒子已對此校很失望。

Marco-ma  想當年(都6年前了)阿女 IN BPX ~ 去完佢即刻話唔要報呢間呀 ~ 係因為個主任喎, 全程只望住個計時器, 計住阿女幾時要出返去喎...  發表於 14-3-20 13:42
Horsebbj    發表於 14-3-20 11:15
Yanamami    發表於 14-3-20 08:00

引用:如果係名校,我嘅感覺係去得名校的同學,多

醒目開學勳章

回覆:R.c888 的帖子

‹ 上一主題|下一主題