用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各式各樣certificates 是否重要?
樓主: justineb
go

各式各樣certificates 是否重要? [複製鏈接]

多證書只證明到家庭資源充足,家長有經濟能力提供額外培訓吧

回覆:各式各樣certificates 是否重要?

有代表性的cert.或者有用

而家真係無話邊d cert會好有用,好證明到小朋友實力。因為d家長實在進取,好多小朋友又真係好叻。

兩年前,有前輩家長教路,話一張Cambridge15盾,一張Kpcc,可以突顯小朋友雙語實力。但到而家,都好common,學校都司空見慣。

回覆:各式各樣certificates 是否重要

再講個身邊朋友的例子: 兩個朋友的仔今年都考到宣道,宣道出名重視音樂,特别系管弦。但我兩個朋友甚麼cert都無交。

引用:再講個身邊朋友的例子:+兩個朋友的仔今年都

原帖由 执子之手414 於 14-02-11 發表
再講個身邊朋友的例子: 兩個朋友的仔今年都考到宣道,宣道出名重視音樂,特别系管弦。但我兩個朋友甚麼cert ...
但系我自己就交左很多cert: starters(15盾), movers(14盾), 普通话,英文朗誦比賽(冠亚季),鋼琴比賽(亚軍)……最後系無offer 。

回覆 执子之手414 的帖子

考小一,而家間間都2、3000人報,運氣都佔一個很大的因素。
上半場吾順,仲有下半場大抽獎和叩門,比心機!!

引用:回覆+执子之手414+的帖子 考小一,而家間

原帖由 Jane1983 於 14-02-11 發表

考小一,而家間間都2、3000人報,運氣都佔一個很大的因素。
多謝你。其實我無唔開心,只是講出自己的經曆,等大家多啲例子分析。我好好彩,第一輪已抽到心儀學校。不過如果我識得早啲上ek學野,當初考小學就唔會咩都唔識了。

我聽過一個小女孩,考了全港、廣東省、全中國朗誦及講故事比賽證書(不少是冠軍)40多張,dgs仍是不收。我不相信證書有甚麼魔法,甚麼證書校長沒見過?面試表現才是最重要。

回覆 歐文 的帖子

識人個女,除有笑容外,學術體藝無表面長處,入左2nd in,吾知有無收到。
有時人生好多野都無得解,所以睇開d。

甘就好
而家開始上EK,都吾遲!

回覆:各式各樣certificates 是否重要?

個人認為頭一、二輪面試,portfolio certificate 不重要,因為老師校長不會看。到final stage, 有些校長只見你幾分鐘,果陣我就覺得portfolio 比較重要,因為入到final, 小朋友分數及條件可能差不多,幾分鐘會面未必反映全部,校長可能會參考portfolio.....當然如果有好多certs 的同沒有certs 的考同分,我是校長我會選後者,因為沒有特訓,都可以有好成績,資質一定不差

回覆 Jane1983 的帖子

如果英普水夠好,能流利溝通,我覺得這些英普試無須要考。反正面試一講就知是龍是蛇。

引用:回覆+Jane1983+的帖子 如果英普水平夠好,

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-2-12+12:01+

原帖由 mimics218 於 14-02-12 發表

面試表現+證書, 兩者也重要!
咁似乎果間幼稚園成績表重要D喎

mimics218  邊間幼稚園確實有影響  發表於 14-2-12 13:20

回覆 hoihoima 的帖子

都系ga,開口就知小朋友的水平。
我女無考Kpcc,但有考Cambridge,回頭睇番,吾理幫吾幫到考學校,考這個試,整個過程小朋友系有得着的。

回覆 Jane1983 的帖子

同意,讀什麼考什麼都好,小朋友有得著好重要。如果只是面試為本,可能會白費心機、時間、金錢、親子關係及帶來失望。

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+14-02-12+發表回

原帖由 Gerard 於 14-02-12 發表
我曾經都講過我大仔考小一無考Cambridge,無KPCC ,都好幾間offers ,但有家長曾經懷疑,問我,如果唔重要點 ...
信。。。因為爸爸令仔

‹ 上一主題|下一主題