用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙非入侵九龍塘名校
樓主: ronming
go

雙非入侵九龍塘名校 [複製鏈接]

我41網都派得唔好,昨天等緊時見到D細佬講國語的

今日報紙有個雙非母話佢抽唔中上水名校,要去大埔,好唔公平,HK人歧視雙非!

回復 ronming 的帖子

雙非早就入侵咗啦,幾年前已有D北京貴婦係喇小門外,高貴地說:「我毛鍊過煨超刀的,真係巧巧!」=我無諗過會抽到的,真係好好

醒目開學勳章

namibb 發表於 13-6-2 00:36
距讀得掂先算啦
雙非人冇所謂,什麼成績佢地都不在意,我朋友識D深圳雙非人,用假地址抽了入紅磚仔,
果細路全是滿江紅,又如何!
佢地知道在香港,政府學校是冇權要佢退學,
佢地面皮又厚,所以一直試升,留班都冇所謂,
最重要係之後兩個妹直入(因家姐在校,妹是必收生)
佢地話香港福利好,已把這些方法教了比其他深圳的同鄉,
亦有同鄉成功。
其實佢地有D在深圳是地主,勁有錢,
但在香港一樣幫D細路申請綜緩,佢地覺得有得攞唔攞好笨!

引用:距讀得掂先算啦 +

原帖由 namibb 於 13-06-02 發表
距讀得掂先算啦
不要小看雙非,如果他們是已在香置業的一群,財力絕對是香港中上產,來個專科專補,如不是低Q的話,要做到top50 也不難。

引用:Quote:namibb+發表於+13-6-2+00:36+距讀得

原帖由 TMMA 於 13-06-02 發表
雙非人冇所謂,什麼成績佢地都不在意,我朋友識D深圳雙非人,用假地址抽了入紅磚仔,
果細路全是滿江紅,又 ...
所以大家要記住,雙非係(公文袋)嘅產物,下次投票記得要投佢地對家!

回覆:雙非入侵九龍塘名校

其實等佢讀下名校知道幾大鑊,過多幾年可能唔再敢揀,下下讀一兩年俾人筆走,你估好好玩咩

Yanamami  好難筆走,佢地會頼死唔走。。。。  發表於 13-6-2 14:34

其實好擔心仔仔入左一間好多B6同學既學校,可惜既係,不論咩LEVEL既學校都已被佢地入侵,我都係時候諗定仔仔將來既路,如果可以,同仔仔申請去外國讀書,始終會比起留係香港會好好多!

引用:其實等佢讀下名校知道幾大鑊,過多幾年可能

原帖由 sbux 於 13-06-02 發表
其實等佢讀下名校知道幾大鑊,過多幾年可能唔再敢揀,下下讀一兩年俾人筆走,你估好好玩咩

...
你覺得佢地會care? 唔好傻

引用:Quote:原帖由+sbux+於+13-06-02+發表其實等

原帖由 323 於 13-06-02 發表
你覺得佢地會care? 唔好傻
佢哋梗係唔會,但學校會,扭盡六壬筆佢走。又或者轉個角度唸,其他學校見佢哋咁毁百年老校嘅聲名,直資嘅見雙非就唔收,俾番港人讀:good(你不嬲知我天真地樂觀嫁喇)

CY 無能!
CY 講大話! 話會解決雙非問題!
CY 得把口講大話!

wkltd  可是CY也是上一代行政會議成員,對於一些政策制定不會不知道。有錯請指正。  發表於 13-6-2 15:54
DaddyX  今年入小一果批d雙非生BB時唔係CY時代
唔該攪清楚  發表於 13-6-2 15:43

crazymum 發表於 13-6-2 12:38
所以大家要記住,雙非係(公文袋)嘅產物,下次投票記得要投佢地對家!

...

搞清楚好啲,只要父或母其中一方是中國公民,其在港所生子女便有居港權,是法院的演繹,曾蔭權時代一直沒有處理問題,約十年前開始,內地人識得來港分娩,之後愈來愈多,政府沒有理,還說本地出生率低,人口老化嚴重,新生入口有幫助,直至約五年前,人數多到連公立醫院都頂唔住,兒科產科醫生出來訴苦,本地媽媽連床位都無,多次挺着大肚子上街,政府才勉強用行政手段,預約分娩證明書來限人數,要公私院招呼本地先,但有餘額仍收雙非孕婦,私院繼續大肆擴張床位賺錢。

期間,不知多少次有聲音促政府留意問題會由醫療禍延至教育,福利,房屋,政府都無理,仍然話呢啲係行政問題,唔係人口政策(曾蔭權做政務司司長負責的)

我不是梁粉,勿扣我帽子,的確是梁振英未上任已喝停公私營醫院都唔准再收雙非預約床位。不過,禍根即使是前朝種落,今屆政府處理得差亦責無旁貸

公文袋搞的是外傭喎

當女兒上學時候,老師會教,要愛護別人,明白雙親相愛的道理,要分享,貢咪要和雙非分享

引用:pity:你們講小了一樣連車船津貼都祼,我們香

原帖由 ronming 於 13-06-02 發表
pity:你們講小了一樣
連車船津貼都祼,我們香港人要自己付款坐校車,一個月都要成$千元,
點解雙非人有車船津 ...
因為雙非資產响曬大陸,幾層樓收租邊個查到

回復 MC1128 的帖子

嘥氣啦,根本唔了解客觀事實。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+TMMA+於+13-06-02+發表雙非人

原帖由 crazymum 於 13-06-02 發表

...
你又知對家一定係忠既? 香港施政要顧內地人感受,咁有無人理香港人感受?

雙非孩子有合法權利,佢地一樣係香港人,何必歧視人呢。今日的情況,係當年政府失策,明知會爆鑊都唔理;冤有頭債有主啊。

回復 pollyyoung 的帖子

你又聽過內地有句話嗎;有困難上,沒有困難創造困難也要上!他們的態度是大家想唔明亦睇不出來既

讀唔上嘅要年年留班,佢自己會走。讀得上係佢叻,冇分乜非!

讀唔上嘅要年年留班,佢自己會走。讀得上係佢叻,冇分乜非!
‹ 上一主題|下一主題