用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 葉氏音樂
樓主: simsimwong
go

葉氏音樂 [複製鏈接]

回復 gudbb 的帖子

上堂用廣東話教

ohmygosh 的帖子

thanks!

Yip's class is good for baby...
My daughter is now 3 yrs and 3months... after attending Yip's for almost 1 year...
At the beginning, I actually do not know what had happened inside but later she can talk ... I knew that she learnt much than I expected.

我個囝3歲幾, 都學左半年, 葉氏比我想像中好, 我囝自細不太喜歡律動, 唔會跟住老師做動作, 但返左葉氏後進步左, 最緊要係佢好like返學(佢唔係樣樣興趣班都鍾意), 上完堂都重係好開心, 依家喺屋企會學老師自己一路彈琴一路唱歌, 第一次評估估唔到佢law到high-honor, 我會keep住比佢學

manmanchubb    發表於 12-7-16 17:26

我個仔(3歲幾)本身性格比較內向同怕羞,所以我就比佢上葉氐,希望佢可以練大膽一d. e+上左葉氐半年, 我發覺佢e+比以前大膽左, 現在敢係其他人面前唱歌 (以前吾敢呢!)

回覆:葉氏音樂

請問葉氏同香港兒童合唱團有什麼不同之處?有冇家長曾參加香兒,評價如何?

香兒要抽籤入, 都好難抽, 大啲的話要面試可能更難, 我主要係睇上堂地點, 香兒我果區無, 如果keep住學唔想要帶佢去啲唔方便既地方學, 但我覺得香兒比較無咁commercial

想問葉氏報名後駛唔駛排好耐先有得面試?面試後又會唔會再排好耐先上到堂? 囡囡而家差不多兩歲半,想上三歲班,如果要排好耐諗緊不如而家報名排得黎都夠三歲

他們好像是按季開班的,1月,4月,7月,10月都會是新一季
如果想三歲時入讀,計番差唔多係13年1月或者4月
你可以試下10月中或者1月中去報名

不過都係打電話問左佢地個情況先好D

回復 lhc2008 的帖子

我個仔都係3歲幾,同你小朋友一樣本身性格內向同怕羞。返左葉氐半年,而家大膽左,老師話每堂都叫小朋友出黎表演。而且返得又開心,太好啦。

有興趣讀葉氏兩歲半的預備班, 但有點擔心葉氏形式對於太細的小朋友會很難適應, 有無家長可分享?

我有興趣幫小朋友報葉氏既合唱團。我想問合唱團同佢既音樂班有有關係? 會唔會讀過音樂班容易加入合唱團? 定一話報名俾錢就有得唱? 謝謝回覆!

請問幼兒音樂啟蒙班 (CPS)幾錢??

回復 homepridealice 的帖子

我個囝去年入去讀個時岩岩2歲半, 無咩問題, 次次見佢好happy揮晒手拜拜甘 入去, 放學開心甘出返黎. 佢的同學仔都無咩喊呀什麼. 我曾經問過老師點解要面試(因為面考試時岩岩2歲多少少), 面試都係佢地自己入去一陣架..老師話最基本睇下小朋友可否獨自入課室坐, 聽指令, 對音樂有無多少反應甘....諗洛其實都岩. 有個小朋友面試時喊到好妻涼, 掹住門邊唔肯入課室. 甘老師安排佢同我地其他家長一齊向隔稷房等, 到我個仔in 完同埋其他小朋友in 完, 佢重喊緊. 最後老師有提議佢家長下次新一季時再面試, 因為怕佢唔肯獨自入課室上堂,而且唔可以迫佢令佢有恐懼感.
阿囝而家返得好開心, 有時行行下街自己唱歌.

回復 teresa_timothy 的帖子

我之前打過電話去問葉氏D職員, 音樂班就主要係教小朋友去學下學理, 關於音樂既野, 作曲家之類,
不過加入合唱團都係要考試, 由老師決定學生適唔適合...

我聽佢地意思係講只要識得數到拍子同埋唔係五音不全就OK,
同埋好似話有幾次機會,一次唔得,可以再試,唔得既話,可以退番部分報名費添

CPS就12堂收費$2250

引用:回復+teresa_timothy+的帖子 我之前打過電

原帖由 knight08 於 12-08-13 發表
回復 teresa_timothy 的帖子
Knight08, 好多謝你既答覆!

回復 ohmygosh 的帖子

hi Ohmygosh,

isn't it your kids joinned the FID program at Yips? as this program assign for 18- 36 months kids, what is the age you will suggest to start this program ??  i want my baby to learn some music sence, but not sure shall he start at 18 months cause they have to attend the class themselves, not sure can he do it or not.
thanks

回復 zcw2011 的帖子

My son joined Yip's at the age of 3. Before that, he attended Kindermusik, the Music Class, Handbell Class and Orff Music (where the parent must attend with the child).

回復 ohmygosh 的帖子

for the orff music class, any suggestion of teacher? it seems their course cover alot of stuff ... want to take a look .. pls advise
‹ 上一主題|下一主題