用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 生活不如意
樓主: lamlam21775353
go

K1 生活不如意 [複製鏈接]

你個小朋友係咪細B?

係呢個年紀有咩TEST可以做?

原帖由 littlebobo08 於 11-10-20 15:29 發表
hello, 請問你囡囡是讀哪一間學校呢? 因為我個囡都成日坐唔定, 唔知而家呢間學校適唔適合佢...

又一村學校

下?又一村出名好有愛心喎,點解攪成咁?
原帖由 haydenden1023 於 11-10-20 17:19 發表

又一村學校

haydenden媽係讚揚間學校, 你混淆咗啦!

我個女是k1, 剛收到成績表,比其中一個老師話巨好唔respect老師,果一科是我個女最強的, 不過另外幾個老師無甘講, 有時人夾人,可能老師的教學方法唔適合你個仔,試下同你個仔換另一班,換個老師可能會好D。

大家唔好估咩幼稚園啦,因為會對學校構成一定壓力。好多名校都係咁,如發現你小朋友有問題或跟不上他們的程度,他們會用一d方法,令你知難而退,如果佢唔咁做,又怕阻慢佢教書進度,小朋友又慘,老師又慘....

係唔係港島區?

好多名校收生標準係聽話服從性高。尼d學生對老師呢說係容易教。佢哋以呢個為標準。

嚇得我呀!
呢間係我IN咁多間裏最令我們一家舒服的,他們對小朋友真係好有耐性同心機,所以如果有媽咪覺得自己的小朋友讀得唔開心,真係可以考慮下呢間!
原帖由 MicFred 於 11-10-20 17:48 發表
haydenden媽係讚揚間學校, 你混淆咗啦!

actually it is a very hard decision to make whether to change school or not. Bc changing school doesn't mean the the problem wouldn't continue.

Afterall i think sincere communication is very important la! The teacher should tell you clear that what's the concern and worries. And i think as a parent, we also want to work cooperately with the school and the teacher too. Sometimes, we both need to give each other a chance.  Time to make the differences and time to work hard to change the situation.

I think if problem persists for a period of time, then it maybe really due to the teaching philosophy of the school or the teacher la. Then i think u can consider changing to another school...

Don't be sad la..There must be one school that fits for child!!! Add oil, mommy!

我覺得現在D學校簡直濫用"評估"來逃避責任, 兩三歲人仔評估到D乜出o黎? 行下出位又話有問題, 好奇搞下o野又話行為偏差... 大學走堂都未使勸走o拉... 我係樓主會照去做評估, 出o黎冇事就o羅份報告叫學校放心教好囡囡; 試考其他學校, 好過宜家呢間先轉... 迫你走就要求校方black n white 寫原因, 跟手投訴去教署... 學校這種做法簡直有違教學宗旨, 唔可以成風!!!

原帖由 5941 於 11-10-20 15:40 發表
我覺得現在D學校簡直濫用"評估"來逃避責任, 兩三歲人仔評估到D乜出o黎? 行下出位又話有問題, 好奇搞下o野又話行為偏差... 大學走堂都未使勸走o拉... 我係樓主會照去做評估, 出o黎冇事就o羅份報告叫學校放心教好囡囡; ...

好同意, 簡直係濫用......但一諗到, 一個小小既人仔比老師標籤, 自己又唔知發生咩事, 獨自忍受果d冷眼, 日日受苦, 又唔知道只係老師們唔夠愛心....好可憐!

我個仔初初返學果時夠頑皮啦, 攪到我差唔到crazy, 反而係d幼稚園老師安慰我話小朋友係咁架啦, 叫我比d時間阿囝添, 比起黎樓主黎間d幼稚園既老師真係冇愛心....

其實我自己係身同感受, 唯一分別只係仔仔sor下sor下, 都未知人o地嫌棄佢, 仲好鐘意番學... 我同學校講亞仔仲細, 大可出年再讀k1都冇所謂, 但校方堅持要我評估, 口口聲聲話為亞仔好應該找適合佢o既學校... 可憐bb連成長o既機會都冇

如果對教學方法有意見,你不如試下約老師傾一傾小朋友發生咩事,咁樣估下估下都唔係幾好。我都試過搵老師傾計(不過唔係佢教得唔好),幼稚園家長同老師溝通好重要,你要時時刻刻跟住小朋友學習進度
俾d信心自己同小朋友,你要加油

小朋友好可憐, 如果知道老師冇心教小朋友, 我会轉校!

原帖由 5941 於 11-10-21 00:35 發表
其實我自己係身同感受, 唯一分別只係仔仔sor下sor下, 都未知人o地嫌棄佢, 仲好鐘意番學... 我同學校講亞仔仲細, 大可出年再讀k1都冇所謂, 但校方堅持要我評估, 口口聲聲話為亞仔好應該找適合佢o既學校... 可憐bb連成 ...

呢d情況係國際幼稚園唔會有complaint ,因為大部分小朋友都係咁.老師只有耐心地拉佢埋位,等佢哋慢慢習慣,就自然識秩序。

原帖由 無氣同你講 於 11-10-20 23:53 發表

好同意, 簡直係濫用......但一諗到, 一個小小既人仔比老師標籤, 自己又唔知發生咩事, 獨自忍受果d冷眼, 日日受苦, 又唔知道只係老師們唔夠愛心....好可憐!

我個仔初初返學果時夠頑皮啦, 攪到我差唔到crazy, 反而 ...

醒目開學勳章

我個人覺得老師話佢一個字都唔識,答唔到,咁老師佢有無再認認真真咁再教1次呢!如果老師有教極都唔識,咁就應該主動同家長講,但唔應該用抱怨口吻。如果老師係無再主動教個小朋友,我就好直接覺得係老師有問題。

我小朋友都有類似問題,但我發覺原來個老師係無再教多次,俾我感覺佢真係用打份工嘅心態去做老師,一D愛心都無,最後我選擇轉校。

做父母都係希望自己小朋友返學係開心,而唔係俾人嫌棄囉!

Ai..., a lot of teachers out there may not use the heart to teacher.  And some really want the children to improve but are too strict.  Anyway, many teachers can't stand a child that is behind the norm or average.
I face similar problems as teacher told me that my son fine motor skills are weak and very dependent.  Plus my son told me that he scared to go to school and cried badly before going to bad.  I talk to teacher and also use many ways to comfort him and teach him on the skills that his behind.  Now is a bit better...., at least he won't cry and tell me that he is scare.
I also thought about switching school but after talking to the teacher, I realize that switching school won't help (at least in my son case).  good luck to all of us!

想講下我囡囡的情況. 前一年在一間學校讀國際班N .  讀N時,我已經寫MAIL/NOTES 俾外藉老師,話囡囡坐唔定,言語有問題. 老師叫我唔擔心. 話有問題,會MAIL 聯絡. 但到了12月. 上了三個月堂後, 我才知囡囡在校咬人,周圍走.坐唔定.  老師話情況嚴重. 於是我好努力帶囡囡做評估/見醫生/見言語治療師. 後來1月,學校要囡囡一星期三天只上一小時堂. .  我100%配合學校.  每月三千幾元學費. 只想一半堂.亦無問題.慢慢,我覺得學校是放棄學生,而非幫助學生. 我唔怪學校.  只怪自己唔識教囡.  2月,我轉了本地屋村村校. 全中文教學. 但囡囡上了兩日堂,便咬了三個同學.  最後. 校長話下個月不可以收囡囡讀書. 囡囡每天在課室門外呆坐.  幸好三月時,找到一間有愛心的PG ,三個老師對十個學生. 老師有方法去處理, 上了半年. 囡囡的問題已經沒有.  但對於K班. 我仍然很擔心. .(續)

在九龍塘一帶,IN 了8間K. 不是waiting,便是reject.只有一間沒有考囡囡言語問題的幼稚園有offer.  返學前,我已同老師交待了囡囡的問題. 開學了.  老師每兩星期打電話給我. 說囡囡在校情況. e.g 言語比較慢. 於是調了她和其他'多野講'的小朋友一組, 玩SIR 滑梯唔肯走. 老師話叫了幾次,教了幾回. 之後便聽話,肯排隊.  老師話囡囡有進步.
後來,囡囡發燒,無上學一星期,  返了三日學後. 老師打電話,說囡囡病後,情緒無問題.仲定左, 少喊.  (我聽到老師把聲沙曬).   當下,我真的後感動. 很多謝老師的愛心及包容.  有問題時,打電話返學校找老師. 晚上6,7點.便收到老師電話.
學校課程深與淺. 已不在我首選.  現在.我卻覺得最重要.

PS. 我囡囡和haydenden1023 讀同一間K.
‹ 上一主題|下一主題