用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB 考N班都被reject架..>.<
樓主: jezzyuen
go

有無BB 考N班都被reject架..>.< [複製鏈接]

回復 2# camperkc 的帖子

有呀...而家搵左右思維...康傑仲未IN

回復 2# neko1234 的帖子

我個仔都未識講....我自己帶埋D ABC卡比佢地IN, PASS左...但問顏色, 我仔只識藍色, 最後考穿珠......哀左囉..我係REJECT...唔係WAITING.......WAITING都有希望!!!!!!!

Agree!I think reject by this kinder is not a pity. If a teacher do not hearing what you say, what u could expect for the quantity!
It's too hard to let a 17m baby to do so.
I do not let my twins to do it, since I think it is very danger to let a baby under 2 to do it.

回復 1# hing_kee2008 的帖子

所以遲講野既..真係差D...我自己有個大女...2007年1月出世....之前比自己既印象係, N班都係必收.....但今次真係打擊左我...我要好好檢討下, 我要教下阿仔穿珠仔先....萬一第2間又考咪死....不過, 珠仔真係好危險!! 其實唔係應該大D先玩架咩?!

放心,舊年Creative都reject我b但都最后都有幾間出名kinders收,而家重好滿意!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 1# brrbaby2007 的帖子

真係

回復 4# neko1234 的帖子

我個b in 南田迦南時, 個B成日百掛望隔來桌, 個miss 問我個b 仲咩? 我諗佢呢個問題好有問題唔通第一日出來教書?  跟住好似背台詞甘話你不如抱住佢in 啦, 根本我個b 可以自已坐, 由頭到尾個老師係度跟對白講野, 完全無heart 不知所謂

回復 1# snow228 的帖子

其實N班都唔知點解會咁樣IN?! 咁細個....IN呀?! 唔識咪就係要等你地教囉!!!!!!
我大女08年IN時..真係圍圈唱下歌架咋...咁就收左AM喇....
而家真係出生率高.......

回復 2# snow228 的帖子

咁最後收唔收呀?!

唉 !  我報左到現在一間都未有通知有得IN  打電話問覆未到 阿B得16個半大 可能細左D冇得IN 囉 !

回復 1# pychan1707 的帖子

你BB係咪7月出世...?!我報左康傑都話要18個月先有得IN....

回復 1# jezzyuen 的帖子

是 !  18個月大 已經過年啦 !  哎呀 真係可能連IN 到冇得IN ~_~ !

原帖由 jezzyuen 於 10-12-13 15:52 發表
真係

因為好多學校好似KM、LH(可報幾間)、Victoria、九龍靈糧呢d好學校全部2-3月先in:idea:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我個仔in 迦南,靈糧時只係16個月大咋,好多野都未識,而結果係迦南reject左,而靈糧就未有消息!

回復 3# pychan1707 的帖子

我知呀...所以好驚無得讀... 好慘.....9月-12月個D話就話係細B, 但佢地都可以揀等多一年做大B...我地呢D.......

回復 1# jezzyuen 的帖子

咁你有無考其他呀 ? 例如迦南,靈糧個D呢 ??

穿珠仔可訓練手指協調, 學下都好呀. 你俾D成粒積木咁大嘅珠仔佢穿, 就唔怕佢吞落肚啦.

原帖由 snow228 於 10-12-13 15:55 發表
我個b in 南田迦南時, 個B成日百掛望隔來桌, 個miss 問我個b 仲咩? 我諗佢呢個問題好有問題唔通第一日出來教書?  跟住好似背台詞甘話你不如抱住佢in 啦, 根本我個b 可以自已坐, 由頭到尾個老師係度跟對白講野, 完全 ...

我b in 個間就正正係南田迦南...d 老師真係好唔得..原本佢係我2nd choice...而家唔係lu..係排尾二的choice(排尾二係因為佢比排尾的學費平咋) 如果我隔離屋村kg收我讀n1..我會讀屋村n1都唔會讀迦南..平靚正過佢..

因為d 老師都無heart..如果有heart...就會了解1.5歲未識講好平常..好多書都講小朋友要2歲之後先識分顏色啦..而家識分類就已經OK架啦..

小朋友好奇心重..想望下隔離枱做咩都好正常..老師應該用說話或玩具引番小朋友的注意力去自己個度..而唔係覺得麻煩叫媽咪去抱住囉..

我唔想信interview的形式及問題是由個別老師諗出來,應該係全校包括校長,甚至成間教育機構員工一齊諗出來的
如果一間連17個月bb的發展階段&能力都唔清楚,或者無理要求bb做串珠仔呢d遊戲,放小朋友係佢學校讀書會係點?

但無可否認有D17個月既BB係做到....或者佢地想只收呢D...
原帖由 CatEgg 於 10-12-13 23:19 發表
我唔想信interview的形式及問題是由個別老師諗出來,應該係全校包括校長,甚至成間教育機構員工一齊諗出來的
如果一間連17個月bb的發展階段&能力都唔清楚,或者無理要求bb做串珠仔呢d遊戲,放小朋友係佢學校讀書會係點? ...
‹ 上一主題|下一主題