用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救命!!!串生字,讀句子
樓主: Tammy.Lai
go

救命!!!串生字,讀句子 [複製鏈接]

原帖由 jediknight 於 10-5-29 19:53 發表
課外閱讀(英文書) - 是正餐之一

坊間啲各類英文課程包括公文 - 是零食

本地學校的英文教程 - 也只是零食

缺乏正餐,只靠零食,身體好極有限

...

以正餐和零食來說學習真是比喻不倫.  你拾人牙慧, 我都穿鑿附會一下.

正餐所指是日日食, 如果要小朋友日日閱讀課外書, 都幾滯悶下.  唔怪得課外閱讀一直以來都難推展成功.

小朋友多愛零食, 因美味可口.  如果課外閱讀視作零食, 小量而行, 推行效果會有改善.  公文每日要做, 都不算正餐, 當美味零食, 公文學習社發達囉!

如本地英文教程只屬零食, 課外閱讀才算正餐.  咁簡單啲方法, 教育家多年來都想不到, 真失敗.  教局和學校把語文課全部變為閱讀課就得, 零食變正餐, 幾容易, 語文水準從此高升.

不過, 看回我父輩年代, 當時有報紙一份得一張開四頁, 很多基層都買份報紙, 每日四版紙中外新聞副刊消閒, 汁都撈埋.  這些工餘閱讀量多的人, 知識不弱, 但絕大多數睇得唔寫得.  這些仲係講緊有語境的母語情形, 英語閉門死讀, 不如行萬里路, 多些課外活動, 勝讀萬卷書.

培養小朋友閱讀絕對是好事, 但不可祈望太高, 又過份神化.

簽名被屏蔽

jediknight:

我讀書量都算多, 就係少習練, 唔平衡.   翻看我 BK 舊文, 經常語文不清,  白字都多.  莫怪.

如果你知道我是 poor dad with a poor child 就好.  世界上 rich dad 唔多.  Poor dad vs Rich dad, 你明啲我唔明, 你囝囝喜歡啲我囝囝未必喜歡, 就是 rich poor 之別, 就是教育困難之處, 好正常!  所以唔好以為自己可代表一切.

你囝讀國際校, 我囝讀本地校.  或者你多講我明果啲, 分享下你令郎中文課外閱讀, 我或容易回應.

//If you know how my kid can achieve through extensive reading, you will understand that it is not 祈望太高, 過份神化//

你講你個囝囝之嗎?  好多本地家長包括 777777 囝囝都愛英語閱讀,  培養加語文興趣, 樂趣其中, 自發下讀多讀少也不是問題.  但我相信好多家長培養閱讀不成功, 追不上時, 求諸練習, 補習等的更多.  你叫他們怎樣祈望, 怎樣神化.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jediknight:

難得你又信有些家長講, 小朋友課外會做大量文法練習.  有沒有可能, 我以前回應過, 請看舊文.  

你囝囝讀國際校唔洗多讀中文.  咁你知唔知本地校中英並重.  中文唔合格唔升得班.   你同本地生講英語閱讀容易, 國際校生接觸英語時間比本地生多八倍.  我讀中文都覺容易, 小學唔洗點閱讀, 到中學都有一般能力.  就因為是母語, 書中的字, 自少聽看不少, 一讀到就能推敲印證, 望文知義.  你囝讀國際校, 重單一語文, 時間充足, 又有語境, 請你勿再以你特有良方比較.  本地生課外時間不多, 重要學你啲精良訓練方法, 做生做死.

多年來我也有講小兒學習程況, 有沒有培養閱讀, 或多做練習, 舊文不難找到.  只想講一句, 識教仔精明爸爸媽媽唔只得你一個.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

很同意!我仔仔現在K3,是讀ERP的,我覺得公文對幫助他於串字方面和作句很有成效,並能助他擴闊閱讀的視野,提高閱讀能力,加速進入非picture book的閱讀世界。
當然,公文英並非學習英語的全部,我只可以說,公文英對我仔仔學習英語是肯定有幫助的,而我仔仔又很enjoy學公文英。如果以零食來形容公文英,那應該是有益的零食如乾果吧!

原帖由 77777 於 10-5-28 01:01 發表

當然唔係啦....公文初學係有教一d的phonics同記字的方法, 亦會學識大量voca, 繼而理解, 分析,  做summarization, 學公文學得好的小朋友係一定唔會怕串字, 而要考一d好似cambridge的試絕對有幫助, 簡單d講, 係可以提升小朋友的英文能力, 不過, 公文都有分兩隻, 一隻深d  (ERP), 一隻係for local (EFL)小朋友....同時係要比較長時間先見功效....您個小朋友一定無學或者只係學一個短時間, 所以先話佢無用, 不過公文最好係從小學起, 因初時真係好SIMPLE....英文都有分幾part, 有grammar, listening, speaking, writing....咁如果唔夠voca又好難寫一篇好的文章...

要學好英文好難單靠一個course, 有時小朋友學識咁上下voca, 咁佢自然睇英文書都無咁難, 而睇得多作文又會有幫助, 有時睇d英文節目又可以練下listening, 最好可以同d 不同國籍的外籍人仕傾下計, 習慣唔同的口音, 又可以練埋ORAL.....我諗唔會有個course可以做晒全部或者係完全無用law....始終英文要慢慢浸.....
..

Please read an article in today's mingpao寸得起

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 4# stccmc 的文章

Another article in apple daily today about a reporter also had half a page on reading education.

Can't imagine if a person should be qualified as educated if  she only read piecemeal information but not series of books. Just as deng said about the embarrassment in dining table when hk people do not have in depth discussion, I came across the same in high table with those grade a students who were typical a level winners who showed no interest in anything outside their world.

回覆 1# 77777 的文章

that is why we have 334 now.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題