用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立小學谷到死?
樓主: lro14sheung
go

官立小學谷到死? [複製鏈接]

有精英班咪即係一樣要谷囉,兼且d頭位會俾d插班生佔咗,本來有機會係精英嘅可能臨尾先被ko.

我朋友個仔小四開始排名一路向下滑,不過都入到間band2中學嘅。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-21 17:03 發表
我只聽過有D官校有精英班, 精英到咪得米LOR, 唔精英既.............學你話齋GOOD LUCK喇

醒目開學勳章 王國長老

官中雖然有聯繫中學, 係我自己覺得想升得好亦唔係傳說中咁易, 我朋友個仔軒官上剛升中, 之前第一次呈分試考60幾/150), 老師已經叫揀BAND TWO, 佢媽唔甘心揀左間BAND ONE中中入左
我唸頭20名就可以有信心入名BAND ONE英中, 30以後都要搏搏, 咁叫唔叫易入名校?
原帖由 lro14sheung 於 10-1-21 05:20 PM 發表
我仲聽人講保良局的學校都是咁谷喎...
我都相信是同家長的要求有關..我是個無乜要求, 但求呀女開心我又不用天天苦戰就ok架啦...最怕功課多過乜咁,到時又話學多野樂器, 咁就死都唔得閒囉...
我是在職媽咪(呀爸又無q用 ...

你朋友識玩呢個升中遊戲咪幫到個仔,我朋友就差d,俾佢老公哦兩哦,走去博,就派咗去間band2。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-21 17:26 發表
官中雖然有聯繫中學, 係我自己覺得想升得好亦唔係傳說中咁易, 我朋友個仔軒官上剛升中, 之前第一次呈分試考60幾/150), 老師已經叫揀BAND TWO, 佢媽唔甘心揀左間BAND ONE中中入左
我唸頭20名就可以有信心入名BAND ONE ...

大家請幫幫我

大家請幫幫我,這問題己煩了好耐,我自行(但失敗)選軒小上只因比較多 ( around 30 student)入皇仁,但聽聞入到 Queen's 後的學生的成績都不太好,多墊其它學校的學生底,河況入唔到的學生的程渡更令人擔心!到其他中學會更加追不上的,如果學校谷,會迫自己跟學校 schedule to push our kid. Do well at school is well and enough. But if not, I'll be very difficult and 辛苦去找些學校比人欠缺的東西,到時可能又唔知有什麼不足???? if my son can be pushed a little bit. How can I choose? please help? pls also forgive me chinese and english writing!

醒目開學勳章 王國長老

唔係我朋友識玩, 佢都想搏, 係佢個仔話唔想讀英文學校......所以.........
原帖由 Rattie 於 10-1-21 05:37 PM 發表
你朋友識玩呢個升中遊戲咪幫到個仔,我朋友就差d,俾佢老公哦兩哦,走去博,就派咗去間band2。

smart boy, good choice, Clementi (if I remember correctly) is a very good school.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-21 17:45 發表
唔係我朋友識玩, 佢都想搏, 係佢個仔話唔想讀英文學校......所以.........

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔可以只係話官立小學谷, 其實係間間官津都谷囉  
玩C我地D家長囉:;pppp:
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

因果循環, 咪又係家長心入面"想個小朋友叻d"....學校成績差->無人讀->殺校.....我地家長自己玩自己, 玩埋d老師&小朋友.  幾時完結呢個遊戲?

原帖由 monkey妹 於 10-1-22 09:51 發表
唔可以只係話官立小學谷, 其實係間間官津都谷囉  
玩C我地D家長囉:;pppp:

原帖由 CHP 於 10-1-22 09:56 發表
因果循環, 咪又係家長心入面"想個小朋友叻d"....學校成績差->無人讀->殺校.....我地家長自己玩自己, 玩埋d老師&小朋友.  幾時完結呢個遊戲?

TOTALLY AGREE

我的睇法係: 如果你 target 係 QC 而你小朋友係好 SMART 的話, 入軒小上係比較穩真 (因為位多), 但由於軒小上唔係好谷小朋友 (相比起其他津小), 所以如有幸入到軒小上, 你最好都自己去谷下個小朋友, 比佢有心理準備去應付中學,  否則佢地好易會 hea. 即係話在小學時都要好努力.
入到 QC, 所有都係叻人.
依個係我個人意見, 因為阿仔係軒小上, 剛剛先入表去 QC

原帖由 jjclement 於 10-1-21 17:38 發表
大家請幫幫我,這問題己煩了好耐,我自行(但失敗)選軒小上只因比較多 ( around 30 student)入皇仁,但聽聞入到 Queen's 後的學生的成績都不太好,多墊其它學校的學生底,河況入唔到的學生的程渡更令人擔心!到其他中學會更加追不上 ...

原帖由 cherrynequ 於 10-1-22 14:59 發表
我的睇法係: 如果你 target 係 QC 而你小朋友係好 SMART 的話, 入軒小上係比較穩真 (因為位多), 但由於軒小上唔係好谷小朋友 (相比起其他津小), 所以如有幸入到軒小上, 你最好都自己去谷下個小朋友, 比佢有心理準備 ...

妳好!cherrynequ!
多謝你的回覆,很想請教你為仔仔於校外準備了什麼課程來補學校的不足,請問仔仔成績如何?頭三十名嗎?其它同學有上什麼課程 inorder to go to QC?
thank you for your comments.

如果想入QC咁就真是小學一年級就開始去谷, 否則入到都頂唔住...仲要預埋又中一開始全程由補習老師去教學校課程直到畢業, 因我知道佢地的老師大部分時間是不用教書的..(因個個都識哂)

原帖由 cherrynequ 於 10-1-22 14:59 發表
我的睇法係: 如果你 target 係 QC 而你小朋友係好 SMART 的話, 入軒小上係比較穩真 (因為位多), 但由於軒小上唔係好谷小朋友 (相比起其他津小), 所以如有幸入到軒小上, 你最好都自己去谷下個小朋友, 比佢有心理準備 ...

不過都要個小朋友配合, 可以比你谷, 因為阿仔其他好叻的同學都係讀書叻, 玩又叻, SPORTS 都好叻, 真係十項全能 ga, 又好似唔係 dry 咪書 ga.

原帖由 lro14sheung 於 10-1-22 17:38 發表
如果想入QC咁就真是小學一年級就開始去谷, 否則入到都頂唔住...仲要預埋又中一開始全程由補習老師去教學校課程直到畢業, 因我知道佢地的老師大部分時間是不用教書的..(因個個都識哂)

...

原帖由 lro14sheung 於 10-1-22 17:38 發表

...

朋友兒子舊年QC畢業會考8A,
佢話其他9A,8A生都無補習(小學至中學都係),
頂多去補自修的科目,
佢的秘方是一早備課,
例如暑假時已熟讀所有課本,
上堂專心,
佢話學校老師真的幫助不大.
另有2位朋友兒子在QC讀成績好,
都係無補習.
‹ 上一主題|下一主題