用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mackyfungng
go

09/10 K2L [複製鏈接]

mackyfungng,

我都知你不是說我, 不用擔心, 只是有時真的沒時間上BK, 未能立即回覆, 感到有點不好意思而已

我再發送PM給你, 看收不收到.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-21 22:36 發表
moonychan & angellychan,

歡迎你地, 日後多啲交流.

我so far只去過英華小一簡介會, 12/9 會去禮賢, 你地會去嗎?

Kuyu0905,

sorry, 我不是話你, 請勿誤會, 其實我而家上班時間都不能上網, 只可晚上同你地傾計,  ...

moonychan,

那我們是同一時段!

我也跟你想法一樣,不知班主任怎樣,希望囡囡可以快些適應 K2 的日子。

你很勤力,我未去過簡介會呀,K2 真的要好好想想小學問題,我們日後可以好好交流一下意見吧~ 

很高興認識你 

原帖由 moonychan 於 09-8-20 22:40 發表
kuyu0905

我27/8 約左3點呀.

唔知班主任係點既呢....

Hi Angel,

很開心又是同一班,我們真有緣。

原帖由 angellychan 於 09-8-20 22:40 發表
Jason Cheung, ex- K1F in Kent Road, joining this group K2L.  Hello all!!

係呀, k2 下學期就 "o黎料" 喇.....好好歎埋個上學期.

你小朋友是 0905, 我仔仔是 0805

原帖由 kuyu0905 於 09-8-22 10:16 發表
moonychan,

那我們是同一時段!

我也跟你想法一樣,不知班主任怎樣,希望囡囡可以快些適應 K2 的日子。

你很勤力,我未去過簡介會呀,K2 真的要好好想想小學問題,我們日後可以好好交流一下意見吧~ 

很高興認識你   ...

似乎家長日都見不到你地, 你地都係3:00, 你地有無人有沙田保母車鄺生電話, 我想問下價錢

原帖由 moonychan 於 09-8-22 10:52 發表
係呀, k2 下學期就 "o黎料" 喇.....好好歎埋個上學期.

moonychan,

剛發現你小朋友之前讀下午班, 甘奇怪, 唔係一年上午, 一年下午咩?

原帖由 moonychan 於 09-8-22 10:52 發表

你小朋友K1冇搭開校車嫁?? 因為轉下午班所以送唔到返學, 要搭?

我住馬鞍山, 搭KV車, 但行好遠, 有諗過轉街車, 但又怕放棄左個校車位, 街車唔OK就返唔到轉頭....

我FRIEND有鄧太既TEL. 但我要問左佢先話到比你知.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-22 18:46 發表
似乎家長日都見不到你地, 你地都係3:00, 你地有無人有沙田保母車鄺生電話, 我想問下價錢

因為我仔仔K1派左讀PM CLASS, 所以K1-K3都係讀下午.

佢適應左了. 雖然冇得訓午睡, 但夜晚早訓, NEXT DAY MORNING 又可以玩下先返學. 都唔錯吖.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-22 18:58 發表
moonychan,

剛發現你小朋友之前讀下午班, 甘奇怪, 唔係一年上午, 一年下午咩?

之前多數爸爸揍返學, 工人接放學, 但轉下午班, 要工人走兩轉好似好辛苦, 囝囝又想坐保母車, 所以想比較下價錢, 如太貴, 都可能會要工人帶囝囝返學

返下午班你怎樣安排小朋友學嘢, 可否教下我?我住第一城附近同你都好近, 可以多些交流下

原帖由 moonychan 於 09-8-22 23:11 發表
你小朋友K1冇搭開校車嫁?? 因為轉下午班所以送唔到返學, 要搭?

我住馬鞍山, 搭KV車, 但行好遠, 有諗過轉街車, 但又怕放棄左個校車位, 街車唔OK就返唔到轉頭....

我FRIEND有鄧太既TEL. 但我要問左佢先話到比你知.
...

嘩, 真係好近喎, ^^

我係全職媽, 本來都可以自己帶返學放學, 但諗起走4轉都有D怕. 另外, 我問過老師, 只搭回程都要比全程錢, 所以我都係好小送佢返學. 冬天可能會多D, 因為冇咁熱!!

返下午班, 我冇安排仔仔平日學野呀, 因為朝早都唔係太多時間嫁咋. 我仔仔AROUND 8點起身, 梳洗食早餐跟住比佢 玩一陣等佢 RELAX 下, 到11點15分就一定要開始食午飯, 我仔仔都仲係食得慢, 所以食到11點45分, 換校服, 12點05分要出門口, 行成10分鐘才到上車地點, 校車12點20分到, 因為上車係頭站, 所以都要搭成個鐘.....不過, 其他同學仔既媽咪話, 我仔仔通常好早就返到課室.

放學就好快喇, 因為頭站, 5點15分就到. (放5點)

放SUMMER HOLIDAY 前, 我都幫仔仔報了6點鐘上堂既PHONICS COURSE, 可能時間半天吊, 行返屋企換校服再落樓上堂又覺得好趕, 唔返屋企換校服又要響街"HAIR"成半小時, 所以完左後都冇續了....

CITY ONE都好多CENTRE 學野喎, 你可以慢慢揀岩時間才報.

另外, 我仔仔學琴暫時暑假就WEEKDAY學, 開學後都會改返SAT.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-22 23:25 發表
之前多數爸爸揍返學, 工人接放學, 但轉下午班, 要工人走兩轉好似好辛苦, 囝囝又想坐保母車, 所以想比較下價錢, 如太貴, 都可能會要工人帶囝囝返學

返下午班你怎樣安排小朋友學嘢, 可否教下我?我住第一城附近同你都 ...

我而家暫時會安排囝囝9月份早上去馬鞍山卓爾畫室學劃畫, 不過如時間太趕, 會安排番星期六學, 我未見到第一城有普通話學, 等我再留意下

原帖由 moonychan 於 09-8-23 00:54 發表
嘩, 真係好近喎, ^^

我係全職媽, 本來都可以自己帶返學放學, 但諗起走4轉都有D怕. 另外, 我問過老師, 只搭回程都要比全程錢, 所以我都係好小送佢返學. 冬天可能會多D, 因為冇咁熱!!

返下午班, 我冇安排仔仔平日學 ...

moonychan,

我囡囡其實是七月尾生日的, 這0905是我的結婚紀念日 (不只你一個, 之前有很多人都以為是囡囡的生日)  

其實我很羡慕你可以當全職媽媽, 對小朋友可以比較專注, 像我們這些 working mom, 需要托他人照顧小朋友, 與小朋友的相處的時間不多, 很多事情都不能控制, K2 除了小朋友的時間要重新分配, 恐怕連我的時間都要重新分配了。

moonychan & mackyfungng,

你們住得近,可以一齊上興趣班,很難得。

我暫時會安排囡囡平日上英文,上年K1是返兩天下午,今年就安排一天早上上,其他都安排在星期六,讓她先適應一下K2的時間。

第日如果有簡介會,一齊去聽呀,我都有興趣,K2預備,K3就到啦,在KV的日子,時間好似過得特別快!

剛接到 Miss Wu 電話, 回校時要注意以下事項:

1. 回校前先為小朋友探熱, 如有不適, 請留家休息

2. 帶2個回郵信封(貼有郵票), 在信封右下角寫上小朋友姓名及班別

3. 帶8張學生相, 在相背面寫上小朋友姓名及班別

(電話中感覺 Miss Wu 都很友善)

係呀, 我都收到MISS WU 電話呀.

真係呀, MISS WU 把聲很有信心. 好穩重.

我仔仔K1時, 個老師已經好好, 我好期待K2呢位班主任, 我估都一樣咁好.

我雖然係全職媽, 但仔仔DANIEL 都係好跩, 脾氣都係好差. 所以都係睇佢地自己性格...
我而家都成日要同個仔"博鬥"

moonychan,

囡囡上年K1F 的老師也很好, 很細心, 非常留意小朋友的一舉一動, 但經常聽人說K2 的老師會嚴很多, 希望小朋友的適應期不會太耐, 可以慢慢上軌道.

可能始終是男仔, 會比較好動? 與小朋友相處, 真要很多耐性, EQ也得提高, 否則會死很多細胞.

我也覺Ms Wu 把聲很友善, 希望囝囝也鍾意她

我也很羨慕moonychan, 做全職媽媽可以照顧小朋友好啲, 無耐經濟不許可, 唯一自己辛苦啲啦

原帖由 kuyu0905 於 09-8-24 17:24 發表
moonychan,

囡囡上年K1F 的老師也很好, 很細心, 非常留意小朋友的一舉一動, 但經常聽人說K2 的老師會嚴很多, 希望小朋友的適應期不會太耐, 可以慢慢上軌道.

可能始終是男仔, 會比較好動? 與小朋友相處, 真要很多 ...

我打算27號果日最完書包就過九龍城買校服.

我個仔仲係咁細粒. 食極都唔長高.... V_V

唔洗羨慕呀, 我日對夜對住個仔, 都幾勞氣....現實與理想永遠差好遠.......

因為我2個小朋友, 所以好困身, 唔想得工人湊2個. 所以我才唔做野.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-24 21:51 發表
我也覺Ms Wu 把聲很友善, 希望囝囝也鍾意她

我也很羨慕moonychan, 做全職媽媽可以照顧小朋友好啲, 無耐經濟不許可, 唯一自己辛苦啲啦

moonychan,

啊.. 原來九龍城有校服賣? 我還以只可以從學校訂, 九龍城的質料是否跟學校的一樣呀?

我囡囡這個暑假去了新加坡住了差不多一個月, 回來時曬到又瘦又黑, 原本都想和她造多件校服, 現在看來又可以穿多一陣子了, 呵呵~

小B 是男仔/女仔? 講真的, 我是很羡慕你可以當全職媽媽, 雖然好困身, 但作為媽媽, 你付出過的努力是有回報的!
‹ 上一主題|下一主題