用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011(48網邊間好)
樓主: 峰俊
go

2010-2011(48網邊間好) [複製鏈接]

原帖由 HIN2003 於 09-8-18 16:56 發表

哇!K2 尾讀3個月升B.
更係讀李兆強啦!
你住秀茂坪OR藍田?

~Thank you!
~po tat estate

原帖由 峰俊 於 09-8-19 09:47 發表

~讀公文的B(math)相等於剛學小二嘅程度。
~我仔仔同你嘅女一樣係社交能力差,我都有d擔心。
~非常多謝你的意見,我會再詳細d考慮。

社交能力差, 比多D音樂&戶外活動.
我以前以為囝囝係自閉TIM. 自己玩玩具車可以玩個幾鐘, 只喜歡車 & 路軌, 唔玩超人(可能我無買比佢). 之後KEEP住合唱團&音樂班, SO FAR 而家正常好多.

原帖由 MorriDad 於 09-8-18 13:18 發表

Hello 峰俊媽,

Dorismama 已給了很詳盡的學校資料, 我想我也不用多說了. 我選的, 因有一些變數存在, 還未能最後決定, 但也不外乎Dorismama 說的較谷的幾間之一.

反而, 我想請教一下, 寶達那邊有間秀茂坪天主教, ...

Hi  MorriDad
sorry ar,我都唔知秀茂坪天主教好唔好,但我諗寶達唔算係舊的屋邨,官秀的落成吸引了好多學生過去也是原因之一,我知有些家長喜歡佢大同埋較新,我亦非常多謝你嘅寶貴意見。
~峰峰&俊俊媽~

原帖由 峰俊 於 09-8-18 13:48 發表
Hi, dorismama非常之多謝你, 你的意見很詳細,因為本人係新手而且對選小學係一知半解,加上屋企人又唔識,睇完你嘅解答,我開始有D頭緒,真係萬分感激。
但如果我第一志願選聖馬太,會唔會好難入啊,同埋我而家要做D什麼準 ...
我本來都想第一志願係聖馬太,但係果日家長會同老師傾過,佢話阿仔專注力差,讀聖馬太會好辛苦,所以我都諗第二D學校

原帖由 峰俊 於 09-8-18 13:48 發表
Hi, dorismama非常之多謝你, 你的意見很詳細,因為本人係新手而且對選小學係一知半解,加上屋企人又唔識,睇完你嘅解答,我開始有D頭緒,真係萬分感激。
但如果我第一志願選聖馬太,會唔會好難入啊,同埋我而家要做D什麼準 ...
我本來都想第一志願係聖馬太,但係果日家長會同老師傾過,佢話阿仔專注力差,讀聖馬太會好辛苦,所以我都諗第二D學校

原帖由 bebe2004 於 09-8-19 12:24 發表
hi, 大家好

我想問下, 堅樂小學, 好唔好, 因為我見佢系一條龍小學, 直升堅樂中學

Hi,bebe2004
你係唔係都係48網嘅,你住邊ar,大家一齊研究吓,不過我自己對選學校就一知半解,經過多位媽媽同爸爸嘅意見之後好好多,但仍然要其他家長俾多d見解。

原帖由 細BB 於 09-8-19 11:41 發表

~咁你選邊間ar?

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 10:04 發表

社交能力差, 比多D音樂&戶外活動.
我以前以為囝囝係自閉TIM. 自己玩玩具車可以玩個幾鐘, 只喜歡車 & 路軌, 唔玩超人(可能我無買比佢). 之後KEEP住合唱團&音樂班, SO FAR 而家正常好多. ...

~非常之多謝你,咁你仔仔學緊D什麼戶外活動啊,我只係俾亞仔學緊公文數學,(已返咗3個月),仲有什麼好介紹呢?
Thank you!!!:loveliness:
峰/俊媽媽

原帖由 峰俊 於 09-8-19 13:36 發表

~非常之多謝你,咁你仔仔學緊D什麼戶外活動啊,我只係俾亞仔學緊公文數學,(已返咗3個月),仲有什麼好介紹呢?
Thank you!!!:loveliness:
峰/俊媽媽

我囝囝之前有學滾軸溜冰, 游水. 在幼稚園join 小蜜蜂.
參加多d活動, 萬一要叩門都有好大幫助.

agree!
而家女女仲學緊琴, 中國舞, 開咗學會學埋手鈴, 希望有機會返童軍! 對佢社交會好D!

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 14:06 發表

我囝囝之前有學滾軸溜冰, 游水. 在幼稚園join 小蜜蜂.

原帖由 dorismama 於 09-8-19 15:01 發表
agree!
而家女女仲學緊琴, 中國舞, 開咗學會學埋手鈴, 希望有機會返童軍! 對佢社交會好D!

你唔等開學, 睇吓學校有咩適合ge課外活動, 可能學校會平d.

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 14:06 發表

~嘩,佢參加咁多活動,辛唔辛苦,我明白俾佢多D活動對佢有幫助,但係因為我日頭要返工,平時得佢"女麻女麻"睇住,好多時間都不配合。
~啊,你仔仔讀邊間小學?讀幾年級ar?

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 15:36 發表

你唔等開學, 睇吓學校有咩適合ge課外活動, 可能學校會平d.

我都讚同學校d課外活動會平d,但我就唔配合啦,因為我仔仔要坐校車。

係la,你係唔係唔使返工,所以可以親自自己照顧仔仔ar。

聽日家長會會講課外活動, 學琴同中國舞你暑假前已學開的東西, 手鈴是停課前考上的, 原本只給她現暑假, 但暑假停課, 費用延至9月才開, 所以被迫要上兩個月先, 如果學校的活動較合適, 便會轉了!

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 15:36 發表

原帖由 dorismama 於 09-8-19 16:36 發表
聽日家長會會講課外活動, 學琴同中國舞你暑假前已學開的東西, 手鈴是停課前考上的, 原本只給她現暑假, 但暑假停課, 費用延至9月才開, 所以被迫要上兩個月先, 如果學校的活動較合適, 便會轉了!

...

oic

原帖由 峰俊 於 09-8-19 16:15 發表

~嘩,佢參加咁多活動,辛唔辛苦,我明白俾佢多D活動對佢有幫助,但係因為我日頭要返工,平時得佢"女麻女麻"睇住,好多時間都不配合。
~啊,你仔仔讀邊間小學?讀幾年級ar? ...

我覺得佢一d都唔辛苦, 但我就
由k2開始多活動, 到k3尾我已頂唔順. 現在只餘下合唱團/小提琴/游泳班/公文
遲d開學希望學校有合唱團.咁就唔洗出去唱, 可以同同學一起唱, 應該會開心d.
我要返工架, 所以都好辛苦. 工人姐姐帶,但都會擔心.
本區net 48派 第10 志願 跨區叩九龍塘基華, 9月升小一.

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 16:55 發表

由k2開始多活動, 到k3尾我已頂唔順. 現在只餘下合唱團/小提琴/游泳班/公文
遲d開學希望學校有合唱團.咁就唔洗出去唱, 可以同同學一起唱, 應該會開心d. ...

oh,i see,佢返公文學什麼?(中/英/數)
我2個仔仔返公文學math,係因為哥哥自己好鍾意,而細佬話要同哥哥一齊。我諗緊俾唔俾佢倆學埋ENG

HIN2003,
幫朋友問, 你的小朋友幾點上落校車, 佢住秀茂坪, 出年想報你的小朋友讀的學校呀!謝謝!

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 16:55 發表

遲d開學希望學校有合唱團.咁就唔洗出去唱, 可以同同學一起唱, 應該會開心d. ...

有些學校的車線係會配合課外活動的, 即有兩班車, 如當有課外活動, 可遲一班校車走, 你可留意埋呢樣呢~

原帖由 峰俊 於 09-8-19 16:22 發表

我都讚同學校d課外活動會平d,但我就唔配合啦,因為我仔仔要坐校車。

係la,你係唔係唔使返工,所以可以親自自己照顧仔仔ar。
‹ 上一主題|下一主題