用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人考左 "根德園" ?
樓主: carol716
go

有無人考左 "根德園" ? [複製鏈接]

其實, 真係唔好太緊張, 咁對小朋友同大人都好d.
琴日, 睇到你post話in完st. cat好唔開心, 好嬲. 我覺得真係唔洗嬲, 其實你小朋友已經好叻. 起碼無喊啦!
有時佢哋d表現好唔好都有好多因素影響的. 例如, 佢鍾唔鍾意間學校, 同佢interview嗰位老師nice唔nice, 學校的安排好唔好, 都會影響佢哋臨場表現. 而且呢d因素我哋係控制唔到.
反而, 我覺得每位參與咗interview的小朋友都好叻! 當大家靜下來的時候諗吓, 佢哋只係2歲多的人仔, 可以要求佢哋d咩呢? 掉頭諗番, 我哋d大人都唔能夠每次interview都無出錯, 無失準啦!所以平常心啦!
p.s.講真讀邊間學校真係好講緣份的.
原帖由 carol716 於 08-11-8 17:01 發表
我個囡in左啦9點正, 今日反而比昨日好少少, 可能我已經放棄, 打定輸數, 所以在去學校途中唔感問我囡野, 因為我覺得佢開始對面試反感, 我唔想迫佢...去到排隊入去, 一入去見到有滑梯, 我比阿囡滑左一次後就去入房inte ...

醒目開學勳章

我BB都係細囡, 今IN日仲唱左LITTLE STAR同小小姑娘, 個MISS好驚訝咁CHECK返張FM:嘩, 佢係10月KA WOR
原帖由 kitcatchi 於 08-11-8 17:58 發表
我囡囡都今日IN完....尋日係ST CAT大喊...但係今日就好好多LU...基本上佢有佢答...我有我答...因為太趕啦....唔知得唔得...因為佢係細女....唔緊要啦...我比一百份佢....GOOD LUCK TO ALL OF U!!!!! ...

我阿囝係in 11:45, 今次係in k1係第三間學校, 佢今日一坐低就喊了, 我真係萬萬估不到, 攪到我到唔知點好, 方寸大亂. 可能佢今日實在太早起身了, 加上佢又病左. 但無辦法la, 始終佢哋係小朋友, 佢地永遠係表現最真嗰面, 需然今次實唔收, 但都唔緊要, 一些順其自然吧. 可能我阿囝同kv無緣吧.

Don't give to much pressure to yourelf and your kids.  No matter how they perform in the interview, they score full marks already.

我地仲死係淨係講左thank you / bye bye因為個場好悶,冇乜玩具引小朋友,悶到佢乜都唔講,仲發老皮..........老師以為我仔唔識講野 !

其實佢平時都講野.....琴日見St. Cat都OK.  同有好多首本名曲...........

算把啦 ! 可能阿仔唔鐘意間學校,出呢條計唔揀呢間 !

想八卦下
其實門口比糖嗰個係邊個呢?
校長?主任?
如果in得唔好,但就答曬佢d問題,
咁有無機會嫁?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-8 18:07 發表
其實出面比糖你囡嗰個係舉足輕重,有話事權嘅人嚟ga。

chingchingb.ma,

出口位比糖嗰位老師真係高級d? 有話事權?
我個仔interview期間只係有做老師比嘅task,
但問佢問題就10問9唔應,
仲要叫佢指個頭佢就笑笑口指住自己個鼻,
好彩都肯拍返chair同bye bye﹗

不過佢去到出口位就有同嗰個老師講「老師早晨」,
仲因為太嘈, 老師又寫緊野, 佢講左3次早晨添﹗
攞完糖有講多謝同bye bye!
咁有冇可能攞返少少分數呀?

bear2004,
你個仔只係喊左一陣就calm down, right?
咁應該冇問題架, 佢肯唱歌已經好叻仔,
parco咩問題都唔答, 連歌都唔肯唱呀﹗

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-8 18:07 發表
我覺得你囡囡表現好好吖,你嘅表現都係好好,其實出面比糖你囡嗰個係舉足輕重,有話事權嘅人嚟ga。

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回覆 # 的文章

deleted deleted

"如果in得唔好,但就答曬佢d問題,咁有無機會嫁?"

呢樣confirm唔到你,當年亞囡係答晒入面老師嘅問題,出去交form攞糖時無需再答任何問題。但記得排前面個小朋友比人問番乜名、幾歲.....

亦聽過有人話佢亞囝喺入面唔係好答問題,可能張form mark抵咗d嘢都唔定,出去攞糖時就比人問番晒之前冇答嘅問題,最後有冇收就唔知。

你可以咁諗嘅(純屬推段),如果佢覺得個小朋友冇機會,又何需再比個2nd chance佢答多次問題呢,你話係咪?除非真係連呢個2nd chance個小朋友都答唔到的話,咁就冇得好講。而藉著呢個"攞糖"嘅細節,亦可觀察到小朋友嘅教養。就算喺入邊答得幾好,如果"攞糖"時好冇禮貌,又可能會打折扣都唔定。

原帖由 28828881 於 08-11-8 22:49 發表
想八卦下
其實門口比糖嗰個係邊個呢?
校長?主任?
如果in得唔好,但就答曬佢d問題,
咁有無機會嫁?

I am going to interview on 11/9 at 4pm. But this time i don't have any worries due to my son has the 2nd choice back up school on hands.  

Anyhow, don't make too angry of your baby when he/she would not to do a good job during the interview, as those are a very little kids.

Take is easy la and i will pay more attention & take care on my son what feeling is. Not the result.

你諗諗.....如果淨係收form,使乜喺張form度寫咁多嘢,如果要寫嘢,應該interview時老師都寫晒啦,係咪?

原帖由 BabyHilary 於 08-11-8 23:22 發表
chingchingb.ma,

出口位比糖嗰位老師真係高級d? 有話事權?
我個仔interview期間只係有做老師比嘅task,
但問佢問題就10問9唔應,
仲要叫佢指個頭佢就笑笑口指住自己個鼻,
好彩都肯拍返chair同bye bye﹗

不過佢去到出口位就有同嗰個老師講「老師早晨」,
仲因為太嘈, 老師又寫緊野, 佢講左3次早晨添﹗
攞完糖有講多謝同bye bye!
咁係咪可以攞返少少分數呀?

Agree!!!

家長緊張,小朋友一定feel到。家長從容面對,小朋友會開心d,表現自然好(假設小朋友已瞓夠)。

原帖由 Makmavis 於 08-11-8 23:37 發表
I am going to interview on 11/9 at 4pm. But this time i don't not have any worries.  

Don't except and make too angry of your baby that he/she would not to do a good job on that day, as they are a ve ...

Parco媽,
係佢係只係喊左一陣, 但我見個2個Miss既態度就知凍過水!  可能一開始就喊真係大忌!  
佢地成個過程都唔係甘nice, 見到小朋友喊一d都無哄下佢既心態, 就拿拿臨比積木叫Ivan玩比佢睇, 問問題問得鬼死甘快,  好似好趕時間甘..我都打個突呀!! 不過可能真係嚴師出高徒啦, 但好明顯Ivan唔鍾意e套law.
因我之後同佢in多3間, 間間佢都表現得好好 (可能因為場地夠大同老師比較nice), 我意思既好係起碼無扭計仔, 同好開心甘答哂老師既問題law...
KV我一定唔得嫁喇, 我走時好sad, 都無在意出口位比糖個part, only叫Ivan say "Thank You" then即閃......-_-'

回覆 # 的文章

deleted deleted

我2個姨甥女都係讀根德園, 我知間學校會好嚴, 好多默書...好多功課, 但佢地現在讀緊德望...都幾好(根基好)
我家姐同我講, 出門口果part好重要, 係主任黎架, 睇下個小朋友有無禮貌, 佢真係問好多野架(不過都係重覆問:你叫咩名, 今年幾多歲, 食左早餐未, 你食唔食糖呀, 我個囡又答晒佢, 見有粒糖食thank you完好開心咁bye bye走了...
我家姐話佢果時in, 有個朋友的囝囝一入門口見到盒糖, 二話不說就去了攞糖食, miss即刻寫住failure , 所以佢地對禮貌好嚴緊

原帖由 Bear2004 於 08-11-8 23:53 發表
Parco媽,
係佢係只係喊左一陣, 但我見個2個Miss既態度就知凍過水!  可能一開始就喊真係大忌!  
佢地成個過程都唔係甘nice, 見到小朋友喊一d都無哄下佢既心態, 就拿拿臨比積木叫Ivan玩比佢睇, 問問題問得鬼 ...

我姨甥女果時答晒所有問題又唱歌(好細聲)都係得waiting list , 不過求左好多之後先比佢讀(大女已讀緊, 都係要waiting list...) 所以話唔定  ...

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-8 23:35 發表
"如果in得唔好,但就答曬佢d問題,咁有無機會嫁?"

呢樣confirm唔到你,當年亞囡係答晒入面老師嘅問題,出去交form攞糖時無需再答任何問題。但記得排前面個小朋友比人問番乜名、幾歲.....

亦聽過有人話佢亞囝喺入面唔係 ...

原帖由 fishny 於 08-11-8 00:39 發表
點解俾咁大壓力自己呢?就算入唔到都不是世界末日.唔洗死掛.何況他們根本唔係以小孩答到幾多條問題作收生標準.一間有質素的kinder當然會考慮小孩以及家庭各方面的因素.SC&KV佢哋每年interview幾千小朋友.相信一定有足 ...

咁妳知唔知收生的準則是什麼呢?

其實都係ga,一in完,家長及小朋友出去交form時都放鬆晒,就係咁先至睇到真性情。如果唔係平日都有注重禮貌的話,好易喺呢個時候表露出嚟。

原帖由 carol716 於 08-11-9 00:09 發表
我家姐話佢果時in, 有個朋友的囝囝一入門口見到盒糖, 二話不說就去了攞糖食, miss即刻寫住failure , 所以佢地對禮貌好嚴緊

原帖由 mablechung 於 08-11-8 14:44 發表
剛剛考完, 一定肥佬, 亞囡十問十唔答, 因為一入去就見到兩個老師, 一個就係咁問問問亞囡, 我覺得好似大人見工咁, 完全唔比機會小朋友諗就認定佢唔識, ,同埋有d求奇, 比我感覺是但啦, 快d見完收工既感覺, 另一個就係 ...

hi, 其實我想問妳有冇了解kv呢間學校重視什麼語言及科目, 因為她們並不重視英文, 所以妳教小朋友用英語來作答一定fail.

原帖由 carol716 於 08-11-9 00:09 發表
我2個姨甥女都係讀根德園, 我知間學校會好嚴, 好多默書...好多功課, 但佢地現在讀緊德望...都幾好(根基好)
我家姐同我講, 出門口果part好重要, 係主任黎架, 睇下個小朋友有無禮貌, 佢真係問好多野架(不過都係重覆問: ...

咁我想問我個囡今日in時, 老師比個木麵包她切完, 我個囡再自己在籃內自己取個木西瓜來切, 而且砌積木時, 我個囡怕自己唔夠高, 所以跪在椅子上, 這個老師都望望她, 唔知有這兩大缺點會不會唔取錄呢? 但女兒全部問題都答晒, 唱歌又大聲又有笑容
‹ 上一主題|下一主題