用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買琴
樓主: Kwok
go

買琴 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

Kaul Muller 巳經停產啦,所以你要請教下人睇下喺咪真喺幾年。
我都用Kaul Muller, 琴齡已12年,我都打算換琴, sell $4800
原文章由 Maggie3493 於 08-1-18 00:20 發表

hinhinmami,
你仔仔是自己在琴行學的嗎?他有興趣嗎?
如我無記錯,你好像和我同區的(你無用仔仔的相做大頭相,我怕認錯人 ),你在哪兒學?我仔仔們剛開始學幼兒音樂班. ...
Message Board Code

ming2,

我相信我老公唔會選擇 kawai, 咁即係話yamaha 的 u1係最合適?

原文章由 ming2 於 08-1-18 15:36 發表

demio

四萬蚊,想買U1,咁就要快啦..因為U1已經加價啦..我手上仲有舊價0既quota 可以買到u1,除左Yamaha u1之外,另一個比較多人揀0既牌子會係kawai,四萬蚊可以考慮K3 or k5 (over $40K少少)..

數碼琴唔係唔得,不過 ...

Maggie3493:
哈哈,輕井澤梗好玩啦!我仲意佢好寧靜,令人好舒服!我個仔都好怕醜,咁你囝囝開始彈歌仔味呀!
原文章由 Maggie3493 於 08-1-18 09:56 發表

好彩無認錯人:)輕井澤好玩嗎?
柏斯是否海柏那間?我仔仔在馬鞍山中心的匯揚學緊幼兒音樂,兩兄弟一班,接觸下音樂.因為他們好怕醜,好在琴行的姐姐好nice,好識"乙水"小朋友,他們才可開始.你仔仔好o力,我想我那兩個未必 ...

我想問個'白痴'問題,鋼琴的 serial number怎樣看,即從中可得到什麼資料?例如出產年份??

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我岩岩幫個小朋友搵了一個鋼琴老師..
開始學左琴無耐..依家主要係去琴行到練習
我想問有無必要買個琴,同埋如果買,大約幾多錢?
我都有問過鋼琴老師,老師就話學定左先買都唔遲,同埋都係推薦我買yamaha u1..唔知係咪呢隻琴好唔好架呢?

簽名被屏蔽

ming 2,

你好, 我最近買了一個二手給我剛學琴既囝囝,我放在飯廰度,但我發覺個琴聲有很大的回音,聴起來很不順耳的,是不是個琴有問題 ,還是 wall反彈出回音,有沒有辦法解決, 可否給我意見

簽名被屏蔽

多謝

原文章由 ming2 於 08-1-20 00:58 發表

caca919

我係另一邊個post度答左你少少野呀..你去個邊睇啦..

回覆 #21 ming2 的文章

Hi ming2
我想問是否每個琴裏面都會有標明這部琴的serial no. 和 model no. 的呢?
(yamaha and kawai)

簽名被屏蔽

Piano

Hi Ming2,

My daughter is 5 yrs old and she has learned piano for 6 mths.  I plan to buy her a new piano.  We went to Tom LXX this week and will consider below 4 models:

1) Yamaha - JU109/PE3 ($25,000)
2) Yamaha - YA118/PE3 ($25,600)
3) Pearl river - UP118E/PE3 ($14,800)
4) Hoffmann & Kuhne - HG118M/ PE3 ($20,300)

Actually I only heard of Yamaha and didn't know much about the other 2 models.  Since we will use the free interest installment to buy it, it will only cost within $1000/month.  What is your recommendation for a beginner to use?  The sales rep said all of these models are made in China and suggest the Pearl river.  What's the difference between those made in China and Indonesia?

簽名被屏蔽

回覆 #36 ming2 的文章

Hi ming2,

Thanks for your info, where can I find the Kawai's piano? I want to go and have a look at it first.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題