用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文式分享站
樓主: 200012
go

公文式分享站 [複製鏈接]

原文章由 丸媽媽 於 07-9-24 02:49 硐表

請問哪中心是否在旺角? 聽聞那校長管理方法很有一手,而我個人亦很贊同,如希望順利應付公文,中心對學習管理佔很重要一環,因為學習公文確是一項長期戰鬥

而我K3女兒只學公文剛三個月(學中文+英文),她在荃 ...
我返愉景,你是嗎?

原文章由 200012 於 07-9-24 06:27 硐表
我返愉景,你是嗎?

200012,
囡囡返那間在豪輝中心

[quote]原文章由 丸媽媽 於 07-9-24 23:19 硐表

豪輝好嗎 ?我11月先返愉景咋

亞仔剛剛升P1,  佢每晚都要做成 220 題, 9月中至學, 依家成日一路做, 一路講好攰.

原文章由 jumego 於 07-9-25 13:33 硐表
亞仔剛剛升P1,  佢每晚都要做成 220 題, 9月中至學, 依家成日一路做, 一路講好攰.
我都是p.1仔,報左11月返3a,你仔仔要做幾耐呀?

原文章由 200012 於 07-9-25 13:54 硐表
我都是p.1仔,報左11月返3a,你仔仔要做幾耐呀?

最快的1份 9 分鐘, 最慢的1分14分鐘.
其實佢對數學十分有興趣, 但可能剛剛返小一, 全日班, 咪好攰....

原文章由 jumego 於 07-9-25 14:43 硐表

其實佢對數學十分有興趣, 但可能剛剛返小一, 全日班, 咪好攰....

14min ok呀,不是太佔時間

原文章由 jumego 於 07-9-25 14:43 硐表

如果太辛苦,其實可以同中心講,比少一份,同埋減張數,不要太勉強.

原文章由 丸媽媽 於 07-9-24 02:49 硐表

請問哪中心是否在旺角? 聽聞那校長管理方法很有一手,而我個人亦很贊同,如希望順利應付公文,中心對學習管理佔很重要一環,因為學習公文確是一項長期戰鬥

而我K3女兒只學公文剛三個月(學中文+英文),她在荃 ...

阿女間中心係黃埔.

我仔仔上年11月尾(K2, 4歲半)開始學公文數,由4Alevel開始。我仔屬於成熟穩定型,一直都幾肯每天做公文(不能說好鐘意,但起碼自動自覺做不抗拒)。

直到今天(k3, 5歲半)他是 A-Level,老師說是已超越一學年...
我幾滿意仔仔的表現...超越學年反而是其次的意外收穫--說真的我覺得他本身的數學感其實不大好, 未讀公文之前經常數手指都數錯...現在也不是轉得好快的那種「數學人」。
但我覺得這一年,每天十分鐘的練習使他對計致熟能生巧, 增強自信...而且能這樣堅持自習自学都幾使我喜出望外...現在他在校的k3數學科(據聞他的學校都教得算幾深!!)可完全不用我操心或温習!他自覺好淺, 亦因成就感而知繼續努力!

但仍得補充, 自己覺得公文不是人人接受, 我仔受呢套,也見到小小成果, 但他同期讀公文的友伴, 好多都覺得太悶太困身太刻板而放棄了,我也很明白的...我作為家長當初都有呢個感覺!我只慶幸個儍豬仔冇投訴才能堅持到今天!

大家努力!

原文章由 ixzp 於 07-9-21 08:09 硐表

我覺得好好,我個小朋友小一到現在小三,剛今年暑假超三學年。過去學校的測驗考試都唔駛溫習數學。由小二開始由原來的每日做十張轉做五張,有時長假期也可要求隔日做。 ...

希望我能和你一樣成功 我11月開始

各位,

我囡囡上年11K34A開始學, 現在剛上一年級, 做緊B level, 中心已叫她背乘數表, 差不多開始計乘數了. (不過上年暑假我已教了阿囡背乘數表了.)我阿囡好習慣做公文數, 從來沒有說唔想做, 佢目標是拿金獎, 超越3個學年.) 我都好欣賞佢.:

原文章由 200012 於 07-9-29 01:57 硐表

希望我能和你一樣成功 我11月開始
‹ 上一主題|下一主題