用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

法子,
講開"難呼吸', 我lee兩年都系好辛苦, 醫生又話冇事, 但我好心煩, 正所謂有苦自己知... 都系... 兩個仔仲好細.

carmen,
我去過學校, 今日仲帶埋toto見主任, 比埋$, 不過決定一月先入學, 想toto打埋水'豆'針先番安心d, 到時同曦曦做同學, 我地又可有個照應.

法子
有時緊張都會難呼吸架,如果你有鼻敏感都會有咁情況,你只要放鬆d就會好d,你身體差唔多唔少會唔會生完bovie休息唔夠呀,生過身體係會差d,我想問吓你係唔係在政府醫院check,如果係你不如去私家醫院check吓會詳細d,我自己本身對政府醫院冇咩信心,今年3月我媽咪半夜唔舒服call車睇急症,個d註診醫生係新仔,又唔識仲要拿本筆記出來睇,幾唔專業,仲令人冇信心,所以安全起見去私家睇吓,
我好明白你嫁心情,因為細路仲細,就因為咁你更加要積極,有唔開心物上梨傾吓,你話手腳麻脾,我堂家姐朝朝都係咁,要好耐先正常,佢睇過醫生,醫生話生過bb會有咁嫁情況有咩事架,做多d運動會好d
你幾時要去覆診呀??無事架,我精神上支持你,take care

somimi
放鬆d,我估你壓力大即,你要湊兩個小朋友係辛苦d,得閑上梨傾吓,人都精神d,take care

emily,somami,
謝謝你地安慰我呀!!
我未生時身體都係麻麻,但生完就仲差.先得果廿幾歲人,我媽咪身體仲好過我 :cry: 我媽咪成日笑我成個呀婆咁......我係係政府醫院check,上次入院係QE.而甲狀線就睇開聖母.我媽咪以前都係有甲狀線,係聖母覆診做手術,而我就係受左依個遺傳..........我今個星期四番去覆診.
我都想找個私家check下,或者做個body check...有冇醫生可介紹給我?many thanks...

法子

呢個醫生係養和醫院主診,叫李俊傑醫生,佢份人好NICE,你問佢咩佢都解釋得好詳細,唔會覺得唔耐煩,我試過有次有D疑問想問,於是就CALL佢(佢張卡片有CALL機),佢好快就覆好,仲答得好詳細,有時佢咁好攪到好都唔好意思,最覺得佢係仁醫就係有次我有個親戚急病唔舒服想去睇佢(第一次),但佢已下班,我CALL,佢話冇問題去即刻返返醫院等我親戚,另一個係荃灣港安有排牌叫周卓輝,佢係心臟科醫生,佢係旺角都有門診,佢都是個十分好的仁醫,佢好詳細同人檢查,心臟科醫生呢講佢D診金算合理,你諗諗啦,如果要電話我再PM比你,
咩甲狀腺係會遺傳架,我而家先知,咁你有冇諗過做手術呀??我有個朋友都係有甲狀腺佢做左手術就冇咩事啦
放心啦,冇事架

emily,
咁夜都唔瞓?? 小心冷親, 依家D天氣最易"領野",

法子,
我都聽過甲狀腺, 都有同事係咁, 樂觀面對啦, 唔駛太擔心, 神與你同在, 交俾"佢"啦.  有無試下中醫調理身子, 中醫角度有好多野係互相影響, 可能第二度既問題影響甲狀腺. 做媽媽真唔簡單, 生完蝕左道氣, 身子弱, 容易病, 仲要湊仔做家務, 親子活動, 家庭活動, 返埋工, 長期唔夠瞓.......身體唔壞就奇, 有時自己病都好大壓力, 又怕傳染, 又怕好唔返, 病自然心情唔好, 又問老公如果我歸天家時, 你搞唔搞得掂.......大家都係人地阿媽, 明啦!

emilylin,

我個小朋友好細咋, 不過諗定都差唔多.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

miriammami
我日日都差唔多成1,2點都訓,要等emily訓左,做吓d家務,又時又想上bk吹吓水,所以就咁放羅,我生左個個之後訓嫁時間好少,日日都好似唔夠用咁,尢其佢而家返左學,晚晚都要我陪佢讀字卡,雖然有時我倦但我見佢咁有心機主動話去讀,我都會陪佢做讀,又做吓親子活動,我放工返到屋企又夜啦,所以同emily玩完,讀完,等佢訓左都已經就梨11點,之後先可以做其他,你話阿媽係唔係唔易做呀
你係唔係買hipo野呀,要預旱去睇留住先有碼喎,我今晚會去呀,你幾時想去呀??

hi, 各位媽咪,

我住青衣的, 現在仔仔快一歲了, 我想問下係唔係要開始報名搵學校了, 我想佢兩歲入學, 咁迦南收唔收咁細架? 救世軍又好唔好? 死啦! 我都唔知點好, 咁細坐校車得唔得架?

其實青衣係唔係冇好學校? 我見住青衣d bk 媽咪都去荃灣讀.

唔好意思咁多問題.

emilylin,
我做左weekend媽咪兩年啦, 但有好多野困身, 好似星期六我要教琴, 我阿婆都會帶佢去公園玩, 依個sat唔知咩事'留計', 喊到拆天, 撹到我唔好意思, 學生又俾佢咁嘈到分心, 所以依家親miriam未返學仲可以出街拍拖, 睇戲, 約朋友叙舊, 仲有9個月, miriam返學就會搬返黎同我地住, 到時我就'知味道'.
依家emily大個女去街仲有無要求你地抱?
hipo....多謝你, 今日lunch同事係vip, 捉左我去留貨, 女仔好多好靚, 不過因為miriam大隻, d碼又古怪, 好多只係出2, 4, 6歲碼, 買2-3又短, 買4又袖長, 我買左好多野, 有衫有褲, 有d舊貨半價再8折, 有一條bb灰紅格仔one piece最抵, $339六折, 滿$1200又多八折, 即係半價, 有4碼, 最啱聖誕, 係呢, 你儲夠coin未??

kcm,
迦南無兩歲班, 救世軍幼兒園就有, 不過條隊勁長, 要快d入form報, 試下有無機會, miriam五個月大時入表, 依家滿2歲但係仲未有消息.

miriammami
咁你就要好好"享受"呢9個月free day 啦
其實邊個幫你湊miriam,而家係唔係亯識講多d野啦,
我仲有5個coin先夠free換沙發,下年2月底就到期,但而家減價貨冇得儲coin,希望遲d有新貨可以夠啦,唔係emily鍾意,次次去親千色店個間,都要坐吓先安樂,我都唔會換,
而家買就低啦,我都幫emily留左件羽"用",12月買$798七折後再折,個顏色又幾好,有成85%羽"用",我留左好大size,我想可以著到5,6歲,佢個度d碼真係幾攪野,好多時一跳就去到好大size,想大d又唔得,你有冇見到目錄表有套藍色直條類似件牛仔褲咁,著起上梨都好型

emily,
多謝你安慰, 對住成屋男人都幾難休吓息 ... 做女人好難呀.

kcm,
我大仔讀青怡"卓思", 功課幾多, 程度吾淺, 有外籍老師... 大仔上小學完全冇壓力.... 但e+吾知好吾好.

法子,
我都系壞鬼後生, 成日週身吾妥.

Fionyiu

咁又係,而家做媽咪真難,咁你有冇d心水呀??

kcm

我有個朋友個仔2歲個陣係青衣長發村有間幼兒園讀,個名我唔係好記得,教會辦架,幾好,佢係個間讀到3歲先轉出九龍讀,好多出荃灣讀因荃灣多選擇
另一間真如幼稚園都唔錯,青衣城有間國際學校但唔知好唔好

somimi
我想問你我應該幾時搵d小學資料,荷花年年都有本小學指覽,我想買,係唔係應該下年買呢,荃灣你覺得邊間好呀有冇心水,thank

法子
今日心情如何呀,得閑傾吓,bovie上星期生日會玩得開唔開心呀,emily到而家都未有校服,今日先打去問,佢話最快都要20幾號先有,我停左個布袋故事,我覺得好似冇咩效果,我同emily報咗playgroup係南豐,4堂$650 諗住試吓先再睇吓點

emilylin,

我住屯門的, 我打算俾bb係屯門讀2歲班, 到k1就出九龍讀, 本打算想俾bb係九龍塘讀, 但諗諗下都是覺得太遠, 後來知道迦南幼稚園係荃灣有分校, 所以我諗我會俾bb係荃灣讀書.

我想問你是否full-time mama呀?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

emily,
我覺得小朋友k2開始幫佢留意, 因讀左兩年書, 大概知道佢系點, 對正下藥搵合適小學, 我冇買書, 去圖書館搵, 去學校附近look look.
仁立 very good, 仁立記念-功課小, 程度一般(亞仔讀lee間, 本想轉學, 但佢讀棈英班而名次幾前, 慱佢入林護中學),, 青衣圖書館對住 (吾記得名)- 課程比人快,  伍季明/石鍾山好多homework, 天佑走下坡地方細, 浸信聯會小學- good ....

but, 往往事與願違 !!!

somami, emily,miriam,
多謝你地呀!!!希望星期四覆診冇咩問題la~
Bovie上星期生日會玩得好開心,佢話周先生同佢地玩"掉手巾"遊戲.
學校生日相簿,Bovie自已揀左張相交,相中的她頭髮很短的,剛剛剪完....我問Bovie為什麼揀這張相呢,她說:短髮就像周先生一樣,咁型咁靚女!"   :  :  : 真真好笑~
‹ 上一主題|下一主題