用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

Snakesmall 發表於 21-7-11 17:02
你係邊度見到中文科?人哋就係講緊睇完Eng B卷覺得係初中程度喎,所以佢先推論有IB學生揀Eng B + 中文A呢 ...

d "討論" 好難跟㗎,話 non jupas local 收一半係 asso, high dip, ib 不是大戶,就會話神科收得多 ib。睇咗 ib中文A試卷,就話 dse初中水平,我去睇下dse全世界最難的中文作文試卷,又會話唔係睇考試內容,要睇評分準則

Snakesmall    發表於 21-7-12 00:18

Dylanli2017 發表於 21-7-11 16:13
回覆 Snakesmall 的帖子

人地講緊中文科呀,你唔好斷章取義去講英文科啦。DSE考試睇題好緊要,睇錯題實答 ...
科中文真係淨講作文卷,短短的題目裡,每個字都要消化得清清楚楚,每個字都可能係伏位。一扣錯題,不堪設想,想合格都難。所以dse 除考知識外,解題同答題,都係要高超。

Dylanli2017 發表於 21-7-11 17:13
回覆 Snakesmall 的帖子

冇必要踩,只要睇數據,就好似,冇理由去講一個2000人有130中狀元狀既lucky draw ...

唔好放呀,天下大亂呀,一年幾萬個學生受影響㗎~~~

小時了了 發表於 21-7-11 14:11
嗯!又唔係個個孩子成绩都可以申請神科吧。加大大學神科位俾DSE 對我嗰個完全無影响

我嗰個,出盡洪荒 ...

IB考生唔止揀醫科個D,會根據自己成績揀醫科,咩環球商業管理,法律,建築等等,全面入侵囉,咁DSE尖子如果入唔到尼D熱門科,都會入其他科啦,變相等於全港DSE學生受壓,等於學位少左呀,競爭大好多囉,大家爭崩頭都入唔到,IB輕輕鬆鬆唔曬同5萬DSE考生爭過就可以取到手,咁你話大家願唔願意多D學位?之前一路學費也是5萬上下一年啦。

PeterWong2021 發表於 21-7-11 19:32
其實本地直資開辦既IB 學費,一年都只係8萬至10萬左右
只需要讀兩年
呢筆錢好值得投資落子女身上

認同你嘅想法。DSE / IB / IAL / OSSD ….. 係家長自己投放資源/投資落子女身上嘅選擇

如之前有網友分享講過,選擇:
1)可以係被迫無奈選擇 (e.g. 因種種原因家長為孩子選讀政府津貼中學,政府津貼中學只提供DSE 課程,以DSE成績考大學)

2)或者係自己選擇(家長選辦 IB or IAL嘅直資/私立/國際學校)

3)又再或者自己創造機會多啲選擇 (一面返DSE學校而另一面自修IAL 或 另外讀 OSSD)

。。。。呢啲全部都係家長選擇, 家長以自己有限嘅能力及資源為自己孩子選擇最適合嘅課程考心儀學系及心儀大學。

IB 出130個狀元與我何干?IB 易取高分又如何?大學神科IB/DSE/IAL 。。。有幾多學額又與我何干?自己孩子有幾斤幾兩自己最清楚,自己可以能夠投放幾多資源為自己孩子鋪橋搭路令佢前路容易行啲係自己嘅選擇及決定。

回覆樓主:

我想請問一下, ib計分方法 係全球 ib考生拉得出嚟,香港130個滿分, 還是香港二千個考生拉curve 130個滿分呢? 如果計全球考生人數應該多過dsc五萬名考生?

marcuseunis 發表於 21-7-12 00:30

IB全球計 本港考生高於平均水平
香港 130/2,193=5.93%
全球 1,155/87,307=1.32%

Poyau 發表於 21-7-12 00:42

對唔住睇清楚啦, 唔該曬

joyce76123 發表於 21-7-10 23:17
那就應該放開並資助比每間學校開設IB啦,等人人有IB讀。

如果.... 只係如果..... 如果 IB 生在大學表現真係較優勝,教育局、考評局就真係需要檢討現有課程及考評,改善DSE 又好,改為全體考 IB 又好、考內地高考又好......
問題係大家都唔知個實情係點,大家都只係估估下...

IB 和DSE 是兩種不同考試或評核考生制度,不能完全具體作比較,例如橙和蘋果不能作比較,只有同類的生果才能作比較。港大醫科以往傾向收多些非聯招的學生,2018年因錄取少於一半的聯招學生,引來家長羣組很大的迴響,相信港大今年都不會錄取少於一半聯招學生。
相反,中大医科以往倾向收多些联招的学生,有六成或以上,今年IB的成绩超好,中大医科会不会仍然保住往年联招/非联招的比例,就要拭目以待了。
兩間醫學院有很大的收生自主權,摘優而錄,沒有規定招收聯招/非聯招學生的比例。

sc_mother 發表於 21-7-12 10:52
IB 和DSE 是兩種不同考試或評核考生制度,不能完全具體作比較,例如橙和蘋果不能作比較,只有同類的生果才 ...

今年DSE考生少,有得揀,你估港大會收邊個學生?

1)DSE之前有36分CO,但最後得35

2)IB之前predicted grades唔夠所以冇CO / 本身面試麻麻而冇CO,但最後通知返港大佢有43 or up

最終大學鐘意食橙定蘋果,佢哋都唔想比人覺得收啲學生比人差。有啲揀,應該都係揀高分人,保住個招牌,確保門檻夠高先係夠神。

Poyau 發表於 21-7-12 00:42
無論用邊一個數據,套在DSE,都係不得了,狀元多到~~

PeterWong2021 發表於 21-7-11 19:32
其實本地直資開辦既IB 學費,一年都只係8萬至10萬左右

只需要讀兩年
Peter兄你有好多回覆,我都唔知Re邊個好,你的論點論證我都同意的。之前有幾條thread講IB 130+事件,我都有追看。今日竟然發現呢版都有thread,仲咁熱鬧,我一口氣睇晒十幾頁。仲見到好多網友來湊熱鬧。

其實local的IB都唔係讀2年喇,偷步計共有3年。中四分班時已開始讀,我覺得點解IBO容許可以咁做?

silvia_ng 發表於 21-7-12 13:55
今年DSE考生少,有得揀,你估港大會收邊個學生?

1)DSE之前有36分CO,但最後得35
你心水清,為門面,一定高分者勝。我見以前有post講過,話資助額係有同jupas收生中位分數掛勾,所以各學系也不想收太低分。我自己唔太清楚,如果能求證這點就更加可以推算點計收到某個分後,就用non jupas填滿餘下學額。

不過,今次inflation唔係一面倒咁壞的,我覺得下年唔會咁易俾conditional,但會interview多些+嚴緊些,之後出了成績才俾offer。少出non jupas CO,都是對Jupas“負責任”的表現來的。雖然我唔係DSE家長,但原先IB/AL發水predicted grade制度上的漏洞和偏差我是看到的,相信大把人都睇到。希望來年收一收,緊一緊手。

medicine 發表於 21-7-12 14:31
無論用邊一個數據,套在DSE,都係不得了,狀元多到~~
對,唔係頭2%叫狀元,而是十幾%,係有少少肉酸。我會諗,遲下45分才叫ok,拎44叫樣衰就真係慘。我有朋友的孩子2023考IB,佢都擔心2023係點嘅安排,一石激起千層浪!

chickchick 發表於 21-7-12 14:41
Peter兄你有好多回覆,我都唔知Re邊個好,你的論點論證我都同意的。之前有幾條thread講IB 130+事件,我都有 ...

LS中四分流讀 IB prep / bridging
如類似DSE選定科目 等同IBDP讀3年
如無選定科目 中五才選科 應算兩年
IBO應知道IBDP銜接課程
舉例以下校務報告有提及IB prep

"PLUS, the IB preparation program, has been going smoothly this year.  More than ten students have successfully gone through the selection procedures.  They would be joining the DP Yr 1 program in the school year 2020/21."

PeterWong2021 發表於 21-7-10 13:07
成績覆核後,GSIS 能否保到第三都未可知

CIS 公布平均分及40+ 無講狀元人數
綜合各類學校2021年IB平均分
頭三位為 SPCC/ DBS / GSIS

IB 平均分
2021年 | 2020年 (Rank#) (截至12/7)
DSS
SPCC 43.4 (#1) | 42.3 (#1)
DBS 43 (#2) | 42 (#2)
GT 41.6 (#4) | 38.9 (#5)
Logos 40.4 (#6) | 37.1 (#16)
NPL [•] (#20) | 37.789 (#13)
SSC [•] (#22) | 37.5^^ (#14)
LPCUWC [•] (#25) | 36.5 (#21)
CSS 33.02 (#30) | 35 (#28)
Lutheran [•] (#31) | 32 (#30)

IS
GSIS 42 (#3) | 42 (#2)
SISHK 40.4 (#6) | 38.4 (#8)
CIS 40.29 (#8) | 38.72 (#7)
ESF-STC 39.6 (#10) | 38.4 (#8)
ESF-WIS 39.6 (#10) | 37 (#18)
CDNIS 39.44 (#12) | 38 (#11)
ESF-SIS 39.4 (#13) | 36.7 (#19)
Carmel 38.73 (#15) | 38.1 (#10)
ESF-KGV 38.5 (#16) | 35.7 (#24)
ESF-IS 38.3 (#17) | 37.1 (#16)
FIS 37.84 (#18) | 36.4 (#22)
AISHK 37.8 (#19) | 36 (#23)
KCIS 37.0 (#24) | 38.0^^ (#11)
NAIS 36.3 (#26) | no cohort
ICHK 35.4 (#28) | 35.1 (#27)
HKA [•] (#29) | 34 (#29)

PIS/Private
CKY 40.58 (#5) | 39.72 (#4)
ISF 40 (#9) | 38.9 (#5)
ESF-RCHK 38.8 (#14) | 36.6 (#20)
YCIS 37.6 (#21) | 35.2 (#26)
VSA 37.5 (#22) | 37.3 (#15)
ESF-DC 35.8 (#27) | 35.7 (#24)
Han Academy [•] | no cohort

Global average 33.02 | 31.34
HK average 38.93 | 36.31
ESF average 38.7 | 36.9

# 2021年未公布據上年分數排序
^^ Avg of candidates awarded IBDP
‹ 上一主題|下一主題