用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 伍季明上午校家長交流會
樓主: cc0524
go

伍季明上午校家長交流會 [複製鏈接]

本GE改咗, 好似本LS和SN形式, 我想學校係免得學生剪剪貼貼!昨天做的是GE, 因GE 和 LS係一樣色,只係簿面唔同,所以很容易攪亂。

原文章由 cc0524 於 07-9-19 16:14 硐表
係呀, 昨天那本是 LS, 而 GE 應該是普通學校的功課簿再貼上問答題來做的!!

我都無訂呀!但今日學校派咗張商務書館傳單,其中有本<商務學生詞典>唔錯, 上年我同事介紹我買, 如果興趣可以去商務先睇睇, 因為跟學校訂平過係商務買!

原文章由 keimother 於 07-9-19 00:08 硐表
各位家長晚安,

呢幾日收到好多通告関於校外課程,电腦軟件...其實有
沒有用呢?妳地上年有沒有訂呀?

妳係唔係講緊牛津嗰本呀,我得個張傳單wo.

原文章由 amy3010 於 07-9-19 20:21 硐表
我都無訂呀!但今日學校派咗張商務書館傳單,其中有本唔錯, 上年我同事介紹我買, 如果興趣可以去商務先睇睇, 因為跟學校訂平過係商務買!

醒目開學勳章

好在你提提我, 我真係無留意到, 問番亞仔, 佢先話係呀, 兩本唔同架!!

原文章由 amy3010 於 07-9-19 19:58 硐表
本GE改咗, 好似本LS和SN形式, 我想學校係免得學生剪剪貼貼!昨天做的是GE, 因GE 和 LS係一樣色,只係簿面唔同,所以很容易攪亂。

請問學校派了一份The Standard 出的小小英語樂是否要自行訂閱, 還是學校代訂?  最近派了很多訂購的通告, 請問有什麼書你們認為好好, 值得推介呢?  因我實在沒有時間去書店看!  謝謝幫忙!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

醒目開學勳章

唔好意思, 我並沒有在學校訂過!! 所以比唔到意見你!!

原文章由 WowWow 於 07-9-20 15:08 硐表
請問學校派了一份The Standard 出的小小英語樂是否要自行訂閱, 還是學校代訂?  最近派了很多訂購的通告, 請問有什麼書你們認為好好, 值得推介呢?  因我實在沒有時間去書店看!  謝謝幫忙! ...

原文章由 satu 於 07-9-18 12:21 硐表
我想知今年小一新生簡冬季校服,係買舊款定新款 ? 如果只穿幾個月舊冬季校服,到2009又轉新校服, 咪好浪費 ? 

係囉! 衫褲都話成日穿, 但校褸可能少穿, 而且同新校服又唔襯色, 咁買唔買呢?
:-D  :-)  :-P 笑口常開

hello 你地好呀

我係"一禮"俊樂既媽咪. 原來呢樹都有同班既媽咪, 以後我地要多多溝通至得啦!! 我會多d上來+啦.

係商務書館果張, 入面有介紹幾本字典, 其中一本係中文詞典叫<商務學生詞典>幾好! 大書局有售! 商務會在21/9到學校特價發售(8折左右)!

原文章由 keimother 於 07-9-19 22:00 硐表
妳係唔係講緊牛津嗰本呀,我得個張傳單wo.

各位晚安,

amy3010,我真係無商務書館果張wo,會唔會小一生無?

原文章由 amy3010 於 07-9-20 19:48 硐表
係商務書館果張, 入面有介紹幾本字典, 其中一本係中文詞典叫幾好! 大書局有售! 商務會在21/9到學校特價發售(8折左右)!

sowhat ,我個女都係讀一禮,我係卓琦媽,妳好,
請問妳有無收過其他媽咪講嘅商務單張呀?

原文章由 sowhat? 於 07-9-20 17:53 硐表
hello 你地好呀

我係"一禮"俊樂既媽咪. 原來呢樹都有同班既媽咪, 以後我地要多多溝通至得啦!! 我會多d上來+啦.

醒目開學勳章

you are welcome~~

原文章由 sowhat? 於 07-9-20 17:53 硐表
hello 你地好呀

我終於係19號返學校執左校裙,裇衫, 同校褸, 合共 $20 超抵 !
但運動服比較殘舊同細size,膝蓋位好多摩損晒, 所以會買一set運動服 !

原文章由 WowWow 於 07-9-20 15:30 硐表

係囉! 衫褲都話成日穿, 但校褸可能少穿, 而且同新校服又唔襯色, 咁買唔買呢?

我公司有同事個囡都係讀「一禮」喎!

另想問,學校有冇飲水機架? 沙漏式那一款。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 keimother 於 07-9-20 21:09 硐表
sowhat ,我個女都係讀一禮,我係妳好,
請問妳有無收過其他媽咪講嘅商務單張呀?

卓琦媽,
我都唔覺有果張單張喎..太多啦, 都唔知訂邊d至好
今日quiz唔知點呢  我琴晚至同佢溫:  unit 2 好多字佢串唔熟呀

原文章由 jk67jk 於 07-9-21 12:34 硐表

hi jk67jk,

沙漏式 =蒸餾水
好似唔覺有喎?! 連運動場個種都冇喎!

講起飲水, 我每日都比~400ml 水樽比個仔帶返學, 但係佢又差唔多成樽帶返來...咁即係冇飲過!...問佢點解唔飲水, 佢話小息唔夠時間喎!...但係唔可以成朝唔飲水+ma?! 都唔知點解決呢個問題?
你地d小朋友會唔會咁+?

原文章由 sowhat? 於 07-9-21 15:12 硐表
..問佢點解唔飲水, 佢話小息唔夠時間喎!...但係唔 ...

sowhat,

小兒讀下午校﹐佢大約飲半樽左右啦! 唔夠時間可能係ge~ 因為佢地又要去toilet, 又要食小食, 仲想去玩添!  我叫仔仔點都要飲半樽﹐佢暫時都好聽話。

你地講商務那份通告﹐下午校都有。 我在兒子幼稚園時已買了第一頁那本《學生字典》,現在見佢做特價,再買埋《成語詞典》——  all from 第一頁。 背頁的那兩本我未見過,唔知內容如何。 首頁介紹的《學生字典》幾好用,有埋「筆順」。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-9-22 09:01 編輯 ]
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 jk67jk 於 07-9-21 12:34 硐表

學校係無飲水機, 不過有4部入錢或用八達通"嘟"嘅汽水機, 機內有水及其它飲料.

原文章由 pigfrog 於 07-9-21 16:17 硐表

學校係無飲水機, 不過有4部入錢或用八達通"嘟"嘅汽水機, 機內有水及其它飲料.

唔知新校有冇飲水機呢  返全日-如果樽水飲晒又冇$"嘟"水飲咁點算

原文章由 sowhat? 於 07-9-21 16:29 硐表

唔知新校有冇飲水機呢  返全日-如果樽水飲晒又冇$"嘟"水飲咁點算

其實好多學校都有運動場用的水機﹐唔知點解哩間學校冇就真! 我去過幾間小學都有架!
‹ 上一主題|下一主題