用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

JJDBB 發表於 22-7-30 21:07
系因為點呢?物理治療之前無放,派完DSE单已經放上A部,都現在都未有消息!
...

check check junk folder 有無跌左落去

Unclejt 發表於 22-7-30 21:08
PolyU OT 好似琴日 in 咗,PT 星期一。

係呀, 阿仔星期一陪同學去 PT 面試, 同學係  PT 放 band A

JJDBB 發表於 22-7-30 21:07
系因為點呢?物理治療之前無放,派完DSE单已經放上A部,都現在都未有消息!
...

應該是冇份面試了
我女同學A1放物理治療是吾夠分搏下
A2放言語治療
A3放職業治療
A2同A3都收到信有面試
A1就冇收到面試

Unclejt 發表於 22-7-30 21:08
PolyU OT 好似琴日 in 咗,PT 星期一。

OT星期五已經面試左
聽我女講分四個時段面試
每個時段大約50人左右

catsuet 發表於 22-7-31 13:54
應該是冇份面試了
我女同學A1放物理治療是吾夠分搏下
A2放言語治療

我覺得都系嘅。

咁個personal statement 係咪有報嘅院校都睇到?會唔會影響收生?如果statement 只係提改選前想去某科,之後放band A啲科咪以為吾係學生首選?入到機會細左?了

醒目開學勳章

想問下其實係咪夠分就會收?現階段都係揀人 interview 不是全 interview?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-8-1 07:51
想問下其實係咪夠分就會收?現階段都係揀人 interview 不是全 interview?

已我所知,有啲課程夠分/高好多分都有見,唔夠分就唔清楚。

我自己打電話問過一個,只見marginal case, 夠分/唔夠分都唔使見。

所以真係case by case,你想知道嘅課程其實可以打電話去問下….

YuYuMother 發表於 22-8-1 08:47
已我所知,有啲課程夠分/高好多分都有見,唔夠分就唔清楚。

我自己打電話問過一個,只見marginal case,  ...
你最後有冇交留位費呀?

醒目開學勳章 王國長老

我女最近有幫學校做interview helper,所有面試分同comment都會見到
咁我問佢,其實即係點啫….(你哋以上嘅疑問亦係我嘅疑問,佢話的確有d學生comment係差,同做咗d好騎呢嘅事….)佢話佢都唔知,但相信除非堅炒面試,否則都係以dse分數為最大考慮

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 22-8-1 09:52
我女最近有幫學校做interview helper,所有面試分同comment都會見到
咁我問佢,其實即係點啫….(你哋以上 ...
你嘅意思係就算夠分但面試炒咗,大學都可以唔收?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

esmehouse 發表於 22-8-1 10:19

可以,大學不嬲講明分數不是唯一準則
總之龍門任搬

esmehouse 發表於 22-8-1 10:19

我覺得夠分但面試後唔收絶對唔奇,可能真係某啲原因例如比人blacklist 咗,不過你唔會知,反而夠分但冇面試都收就聽唔少。

Poly 有啲科夠分是唔需要面試,有朋友阿仔去年唔高分無得面試,打電話去問,同一個學系,A1科話佢唔夠分,無得面試,另一科A2夠分收,無需面試。結果派咗無面試的A1科,估計是A1科有面試的同學俾佢哋的A1或A2收咗 ,有位補上

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-1 10:34
我覺得夠分但面試後唔收絶對唔奇,可能真係某啲原因例如比人blacklist 咗,不過你唔會知,反而夠分但冇面 ...

夠分但面試後唔收,真,好少好少好少聽到
但大學想的話,係可以有咁權利

Charlotte_mom 發表於 22-8-1 11:30
夠分但面試後唔收,真,好少好少好少聽到
但大學想的話,係可以有咁權利
...

面試對marginal case果啲才有幫助

唉…頭先打去問poly土木,原來上星期已send 面試信,仔冇份!本身又博分,肯定冇機會

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 22-8-1 10:30
可以,大學不嬲講明分數不是唯一準則
總之龍門任搬
咁咪有機會低過 LQ 1、2 分但 interview 超好都收囉,可唔可以咁講
‹ 上一主題|下一主題