用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-7-11 11:51
一個學生是否適合讀某一科,成績從來唔係唯一因素。
如果成績好一定讀得掂,醫學院又點會每年咁多人中途棄 ...

一個學生是否適合讀某一科

如果成績好是否一定讀得掂

這些都是後話....

但用成績去篩選學生決定誰能得到offer, 這是最公道公平公正的普世價值

小鹿揀學校 發表於 21-7-11 12:10
一個學生是否適合讀某一科

如果成績好是否一定讀得掂
普世價值?咩來~~

今時往日~~

medicine 發表於 21-7-11 11:58
制度使然~~
除了接受或適應,還能如何?
坦白講, 沒有甚麼
只是不平則鳴,宣洩一吓而已⋯⋯

學阿松話齋: 臨淵羡魚, 不如退而結網⋯⋯
鼓勵子女努力d 去攞多那關鍵一分仲實際啦

小鹿揀學校 發表於 21-7-11 12:17
坦白講, 沒有甚麼
只是不平則鳴,宣洩一吓而已⋯⋯
鳴已經係XXXX

過多些年,完全接軌,大家就不會再鳴了,因爲大家都明了~~

medicine 發表於 21-7-11 12:20
鳴已經係XXXX

過多些年,完全接軌,大家就不會再鳴了,因爲大家都明了~~
過多些年,我就會開始耳鳴....就真

medicine    發表於 21-7-11 12:25

小鹿揀學校 發表於 21-7-11 12:23
過多些年,我就會開始耳鳴....就真
我就快啲,宜家已經耳鳴,又眼懞~~
即咩都睇唔到,聼唔到~~

小鹿揀學校    發表於 21-7-11 12:31

hkpapa852 發表於 21-7-11 11:58
少咗 UGC degree,仲有3000個 SSSDP degree 同 超過 20000個 SF degree,要入U總有選擇。
而且就算UGC減少 ...

嗯! 縱觀樓上唔少分享,仍然係講緊讀IB/ IB 狀元幾乎= 申請UGC degree 嘅医科,自資學士學位有 “免入息審查資助計劃” (NMTSS) 相信好少 IB/IAL…學生會用得着,所以 UGC 嗰15000個year 1學位係 IB/IAL…學生同 DSE 學生競爭

只有 DSE 可以香港SSSDP degree可獲資助交平學費,DSE 申請大陸及台湾大學係另一條特惠收生隊,呢啲 DSE 好處及優惠大家好少提、好少講,視而不見
半杯水,只见無嘅半杯水,但,其實亦有半杯水

大家呻吓,舒服吓。唔好太執著專注喺無嘅半杯水,令自己唔開心

hkpapa852 發表於 21-7-11 11:51
一個學生是否適合讀某一科,成績從來唔係唯一因素。
如果成績好一定讀得掂,醫學院又點會每年咁多人中途棄 ...

最近自己位年輕人拋咗句現實情況,‘係咁㗎喎,宜家學生預算係考到幾多分報乜嘢科’~~~

小時了了 發表於 21-7-11 12:59
嗯! 縱觀樓上唔少分享,仍然係講緊讀IB/ IB 狀元幾乎= 申請UGC degree 嘅医科,SSSDP degree 及 SF degree ...

IB的香港學生一樣受政府資助,交平學費。而大陸給DSE學生的優惠,是因為DSE才應該是香港本地入U考試,但被班人鑽漏洞玩到風生水起,明明是外國制定的入外國U途徑,被港人玩成2000多人就可以分走本地院校一半學額,本地教育局出台的入U篩選制度如同廢。

回覆樓主:

以下又係純討論:

如果減少收 asso, high dip, 增加dse入大學學位,大家點睇?dse 入大學起碼中英文合格,我面試見過asso 入大學,叫佢寫篇文真的基本 grammar 都錯哂,所以人事部都不會再選這些比我部門見。

joyce76123 發表於 21-7-11 13:40
IB的香港學生一樣受政府資助,交平學費。

我所指嘅係指定自資學士學位有 “免入息審查資助計劃” (NMTSS) 2021年 $ 33,100 資助https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html,呢個IB 學生(香港人)無政府資助無得交平學費 eg 樹仁大學、恒大、公大、東華……

你所指的是UGC 8大資助大學,IB 學生(香港人)受政府資助可以交平學費eg 科大、港大、中大、理大、城大、浸大、嶺大、教大

小時了了 發表於 21-7-11 13:47
我所指嘅係指定自資學士學位有 “免入息審查資助計劃” (NMTSS) 2021年 $ 33,100 資助https://www.cspe.e ...

咁還番大部分位比DSE學生,而取消尼個32100資助,我相信DSE考生個個都同意。

joyce76123 發表於 21-7-11 13:55
咁還番大部分各神科位比DSE學生,而取消尼個32100資助,我相信DSE考生個個都同意。 ...

嗯!又唔係個個孩子成绩都可以申請神科吧。加大大學神科位俾DSE 對我嗰個完全無影响

我嗰個,出盡洪荒之力都可能只係DSE 1ⅹ-20分讀樹大、恒大,$33100資助學位對DSE1x分學生有機會有能力可以讀平學士學位非常重要,相信取消$33100資助大把人反對啊,因為損害了平凡而成绩平平學生讀大學機會及利益

現實始終係不同既得利益者嘅利益衝突吧。IB 有IB 利益(non Jupus )丶DSE 有DSE 利益(Jupus)丶各大學大專收生及政府資助有佢哋考慮及利益……大家呻吓抒發吓就算

回覆 hkpapa852 的帖子

Del

hkpapa852 發表於 21-7-8 15:06
剛睇埋 IBDP Eng Lang B HL 2020既卷
嘩, 基本上係初中水平,怪不得有直資中學積極咁叫學生去考 中文 Lang ...
請問你言下之意係咪英文 DSE 5* 都係初中程度?
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

考評局話 DSE 5* 大概有IELTS 7.16-7.32
IB 都做過相似對照,Eng B HL 7對比係CEFR C1,即係 IELTS 7-7.5,所以Eng B HL 7 = DSE 5*
Eng A 就差唔多等於IELTS 8-9水平

https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/benchmarking-diploma-programme-language-courses-to-the-cefr/
https://www.ielts.org/about-ielts/ielts-in-cefr-scale

雖然似乎Eng B HL 7 係唔及DSE Eng 5**,但係話IB英文係初中程度似乎誇張咗啲喎⋯⋯

回覆 Snakesmall 的帖子

人地講緊中文科呀,你唔好斷章取義去講英文科啦。DSE考試睇題好緊要,睇錯題實答錯,可能Ib睇錯題都仲可以繼續吹,所以咪有咁高比率既7囉。

Snakesmall 發表於 21-7-11 15:47
請問你言下之意係咪英文 DSE 5* 都係初中程度?
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hk ...
IBDP修Eng B係咪可以唔考番IELTS都入到英國既大學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-11 16:25
IBDP修Eng B係咪可以唔考番IELTS都入到英國既大學呢?
當然可以,不論DSE 定IB Eng B,絕大部份英國名牌大學都承認,例如UCL除非去到劍橋呢種級數需要IELTS,其實oxford甚至乎Eng B standard level 攞5都可以達到英文要求
https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/for-international-students/ELR

加埋頭先考評局同埋IB對返IELTS嘅分數,Eng B HL 未必好似你所講嘅只有初中程度

不過好多DSE或IB學校都會建議報英國大學嘅學生預早考埋IELTS比較穩陣,驚有時公開試會失手

唔係想係到爭論IB定DSE難啲,呢個可能連大學admission team 都未必有定論,我只係想提供少少數據俾大家理性分析

Dylanli2017 發表於 21-7-11 16:13

人地講緊中文科呀,你唔好斷章取義去講英文科啦。DSE考試睇題好緊要,睇錯題實答 ...

你係邊度見到中文科?人哋就係講緊睇完Eng B卷覺得係初中程度喎,所以佢先推論有IB學生揀Eng B + 中文A呢個科目組合喎
仲有,係有IB考官同你講過IB睇錯題唔緊要可以繼續吹?定係又係你自己「斷章取義」吹出嚟?
唔怪之得有啲人係咁踩IB,原來連基本溝通野都可以睇錯,只係為踩而踩

冇必要踩,只要睇數據,就好似,冇理由去講一個2000人有130中狀元狀既lucky draw難過50000人得6,7個狀元獎既lucky draw囉。我都希望DSE可以賣大包,出3000個狀元(雖然咁樣會令狀元價值直插谷底),羨慕IB呀

cherrina    發表於 21-7-12 14:24
joyce76123    發表於 21-7-11 19:17
‹ 上一主題|下一主題