用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-3-4 13:44
你女女講說話你聽唔好夾擊佢做功課

佢有做有交功課就唔好理佢啦,我個都唔係1X個鐘唔停做 ...

之前夾過佢呀嘛....炆到佢呢~

宜家大家都唔理佢,終於琴日大執完間房,煥然一新

回覆 IloveJJ 的帖子

多謝妳意見我....但黑面算唔算發洩情緒的方法呢? 佢無大吵大閙係咪可以接受?

回覆 gigayan 的帖子

"佢語言同佢溝通,佢就順返晒".....可唔可以指教下?

回覆 annielui 的帖子

唔使好似開會咁認真,煞是介事佢仲容易起晒槓。你試吓每晚臨訓同佢傾吓計,5分鐘、10分鐘都好。閒話家常乜都傾吓,唔係說教唔係追究乜嘢。講吓你公司的嘢又得,傾吓lunch食咗乜嘢好嘢,得閒帶佢食又得,慢慢佢會講多d。

我而家每星期都會有一晚同我女一起訓。傾吓呢樣,講吓果樣,抓吓背脊。你地關係底子好,應該唔難扭轉,比心機。

annielui 發表於 20-3-4 13:59

"佢語言同佢溝通,佢就順返晒".....可唔可以指教下?

譬如佢呻同學宮心計,咁咪唔好用說教方式話佢批評同學,叫佢舉下例子,受咗咩委屈..... 一齊講下「有冇搞錯呀,咁都得?」

又或者,佢好大壓力啦,唔好同佢講「你咁受唔住㗎」或者「加油」!佢地會覺得你好離地,同你講完都解決唔到!我會話:「驚咩呀,第時我養你一世囉!」到佢靜落嚟佢會同我講:「傻嘅咩,要你養過世我咪好無用囉!」不過,呢個極端例子係需要你明白小朋友係咩性格,有D聽完你咁講可能真係hea爆咗.....

annielui 發表於 20-3-4 13:46
回覆 1998Ruby1998 的帖子

好多謝妳意見呀! 我係在職媽咪, 以往女女放學回奶奶度做功課, 我放工揍返佢, S. ...

經上記著說:愛是含忍的。

佢情緒失控唔關你風趣事。

挨到 DSE,因為壓力只會越來越大,成績只會越來越低分,一過左 DSE 有段 “空檔” 期,冇曬目標冇曬壓力唔洗做任何野,會冷靜到,而且都十八歲,情緒穩定好多。

當然有部份係開竅快啲,到中五六覺得自己大局已定,所以突然放鬆唔再糾結唔再俾壓力自己。

真係可以用我講嗰幾招。我對付班發脾氣衰豬都係第一時間冷靜,語氣堅定但唔會升高,佢扭我、玩野、黑面我唔會激動,只會講我唔接受你呢套,你想我跟你意見,你就要做到我要求,我會解釋點擊我 say yes or no。邊個堅持到最後就邊個贏。

gigayan 發表於 20-3-4 14:32

譬如佢呻同學宮心計,咁咪唔好用說教方式話佢批評同學,叫佢 ...

係,就係咁樣。不過我絕對唔會話養佢過世

little_yolky 發表於 20-3-4 15:33
係,就係咁樣。不過我絕對唔會話養佢過世

有時感動人一刻係聽到個下~

佢宜家成日鞭策我努力返工搵錢 想hea呀抖下都唔俾

早前我也因為困獸鬥而感到心情煩躁,所以想到轉換一下環境,看看感覺會否好一點,於是上星期我們一家人搬入了貝澳抗疫!我們在Airbnb 租了一間靠海邊的民宿,來個一周「宅度假」!

孩子照樣上網上課,午飯後可以去沙灘漫步,下午下課後可往梅窩踩踩單車,或者遠足一下過一過鄉間小日子。當中最令我深刻的是,咸田村的醉人日落其實不用走太遠,香港處處是美景!

看到這裡,你以為我一定過得很快活,是不是?

▌看孩子不順眼

事實是,面對自然美景,我仍然睡不安寧,胃和左邊身酸痛得很。

中醫一把脈,就說:「你肝火盛呀!最近好勞氣?」對呀,那幾天看著孩子做甚麼都不順眼

見他們睡到要開始網上上課那一秒才蓬頭垢面起床的樣子;或一邊吃早餐、一邊上課的懶散模樣,我的火就來了,忍不住就咆哮,把所有甚麼P.E.T.全拋諸腦後,一個又一個阻礙親子溝通的絆腳石連珠炮發。

「八點半啦,仲唔起身,認真啲啦。」
「隻碟仲未執……想點呀?」
「喂!老師呢封email點解釋?」

▌整天徘徊在自責與破口大罵之間

然後就開始自責……「明明我做父母教練,明明昨天先叫個客不要用「路障」……不如不要再教啦!自己都做唔到!……明知要珍惜這難得在一起的親子時間,但為什麼我這麼不濟!」

起初那兩星期規劃停課活動的熱情似乎消失殆盡,意志那麼快就慢慢地磨蝕, 人開始謝,開始望天打卦幾時復課……

「你的勞氣、怨氣積晒在胃和肚內,所以咪胃脹,腸都蠕動慢咗,左邊肋骨酸痛是肝火反射,我幫你推推啦!」中醫一邊按壓續說。

換個說法,我的身體開始投訴我最近的心亂如麻!

▌心靈的傷,身體會記住

回想我也不是沒有關顧自己,畢竟每天也都有獨處時間,也會打坐和練氣功,但都是例行公事地hea做,腦裡頭的想法就如猴子般跳來跳去,打坐一夠時間,就收工。

這其實只是自欺欺人啊。只著眼於完成「儀式」,根本沒有好好靜下來,把我的身心徹底清理。情緒垃圾全掃到了去五臟六腑內,所以最誠實的身體開始投訴*。

好吧。我是時候要與自己的身體好好對話,重新連結。

▌好好和身體對話

回家後,我決定要認真打坐和做氣功,關掉手機,全身心地投入其中,不旦求交功課,不理時間多久。

慢慢,我的心情開始變得平靜溫柔、呼吸也暢順了,彷彿重新尋回自己的節奏,不被外面的紛擾牽著走。

睜開眼再收到兒子老師發來第六個追蹤他沒有按時入網上課堂的電郵,我再沒有如前一日般,馬上闖入他房間大興問罪之師,反而還能夠靜下心來,不馬上批判,從他的角度想想究竟為何老師會這樣說——是真的忘記了還是課堂悶?或是網絡故障?

我選擇保持平靜好奇去找他談,結果也得到他詳盡的解釋,輕鬆化解了問題。

▌好好和身體對話

如果你們最近開始謝了,希望大家先和身體對話。找一個空間,專注於自己的身心,跟自己好好相處,也能達到一樣效果。

而且不一定是打坐和氣功,每一個人都可以根據自己的類型,找到不同的冷靜策略。例如動作型的可去跑步、視覺型的可以看書、聽覺型的可以聽音樂等等(見下圖,你可選擇你喜歡的冷靜方式)。但真的要「意到」,不要草草了事;或光有驅殼在做,卻忘了全身心的集中。

先照顧好自己身體,才可更有抵抗力──抵抗病毒和抵抗餘下來的停課日子

回覆 IloveJJ 的帖子

係同佢講嘢時黑面law......答我嘢時無尾音, 好冷寞咁........唉!

回覆 Jane1983 的帖子

但係佢而家好太肯同我溝通, 我有無話佢係咪嬲媽咪, 佢唔願傾.....
抓抓背......好羨慕好溫馨, 妳一定是個好識做既媽咪

咁我真係犯咁大忌, 以前佢同我話邊個好衰邊個唔好, 我通常會話可能人地唔係故意呢? 會唔會誤會咗人呢咁...
所以可能咁佢以後都唔講.....佢好多功課時我又衰咗, 又係話"加油"呀咁....
佢而家好少同我講嘢, 我想試妳方法都怕無機會了....

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我就係唔夠冷靜, 我會忍唔住喊....可能咁佢更加厭惡.....
我真係要堅強, 冷靜, 控制下自己先得了...多謝妳鼓勵, 希望真係可以用愛與忍耐平安過渡呢個病發期吧

伸出友誼之手先,唔好說教,唔好話佢,投其所好傾佢有興趣的嘢。咩都好,搵到切入點,就容易建立關係。佢鍾意乜嘢?你諗吓點樣吸引佢想同你傾計。
我地幾十歲人,生活經驗咁多,咩人和事無見過。一個入世未深,又同你同一屋簷下的十幾歲靚妹你搞唔掂,你點應付辦公室政治?

我之前打銀行工做teller對客比較多,而家份工公司人少少,又係無咩政治嘢, 唔知咁對我係好or唔好….而且對住個女,始終係心肝命頂,我好心軟,又撞正青春期,怕自己講錯做錯少少嘢傷害到佢弱小心靈, 加上佢對我既冷淡, 其實我而家有d怕單獨面對佢……我知唔應該逃避, 但又唔知點面對好….所以好辛苦

唔好逃避,時間走咗追唔番。我有前輩家長,佢女由初中唔睬佢,在家剩係同爸爸講嘢。到而家都讀大學,兩母女仍然相見如冰。
每日就係朋友咁傾吓計,搞吓笑又得,又或者買d佢鍾意的零食,大家一邊電視一邊食。動動小腦筋,乜嘢觸動到佢。

明白, 我會努力, 多謝妳!!! 我上星期都買咗蠟筆小新糖氹佢.....

回覆 MrBeast 的帖子

多謝你.....我唸我自己都真係要冷靜吓自己......因為個女既青春期突變令到我都方寸大亂....
其實一直以來我都好少發火閙佢, 一來佢亦無咩要我發火......如果佢係嬲我惡我反而易處理, 但而家我仍摸不著頭腦究竟咩事.....唉

‹ 上一主題|下一主題