用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-1-24 13:13
其實我有 mixed opinion in this.   如果家長太差,當然不要教壞小孩。但學語文最重要係多嘗試,唔怕錯。 ...
我當時就係聽到媽媽講 "chris物", 個仔仔跟住講 "chris物" 囉。

licpd 發表於 18-1-24 13:27
見過有同事英文就係你講過的,不過距好夠膽講,同的native speaker 講都沒怯場,自信滿滿,大傢習慣著距的 ...
sorry, 我可能有職業病, 我凡係見到錯別字, 對眼會好痛, 聽到唔正既廣東話、英文, 耳仔會好痛, 反正就係周身唔聚財, 好想糾正佢, 兩個阿女話係我有問題喎

見過有同事英文就係你講過的,不過距好夠膽講,同的native speaker 講都沒怯場,自信滿滿,大傢習慣著距的 ...
如果撇開要講得優雅動聽又唔怕人笑你夠膽講而雙方又溝通得到確可以的了。

我又覺得口音冇咩大不了, 肯多用流利為先, 口音我比較喜歡NY (美式), 英式(London) 的要有個優雅cool 樣配合, 否則普通香港人用出來有點假惺惺.  

回覆 little_yolky 的帖子

我中英文都係咁,一旦發現左就要改,之前 Angelababy 開左間餐廳,補習完阿爸帶我去,個餐牌寫 hambuger,我成晚都好唔安樂。d 演員如果廣東話唔夠標準(例如劉心X、朱晨X),我會覺得好唔舒服但係又講唔出佢發音有咩問題。我都有病。

反工要做野,係必需要講,講得差唔差唔係問題,最緊要完成任務。同仔女講英文就唔係必需,講得核突又錯咁就真係難頂,好地地講返母語咪幾好囉。

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 16:03

我中英文都係咁,一旦發現左就要改,之前 Angelababy 開左間餐廳, ...
係架, 好似年年去龍劍笙個表演, 買佢本catalogue, 年年都俾我捉到錯字, 心裡面真係好不安。仲有行街見到D街招、海報................小朋友就成日將個後鼻音ng, 讀咗前鼻音nh, 我真係聽一次改一次。

HaYi 發表於 18-1-24 15:26
我又覺得口音冇咩大不了, 肯多用流利為先, 口音我比較喜歡NY (美式), 英式(London) 的要有個優雅cool 樣配 ...
我覺得口音無問題, 但唔好錯音。

雖然未至於'Chris物' 但我講英文都唔會好得去邊。我就係勇住去同外國人講英文,又會感到害羞!我係中國人,母語廣東話,如果英文發音標準,無可厚非 ; 就等如我唔會要求外國人,要說出標準廣東話一樣。

溝通到就得啦!最重要係識講Thank You/Please/Sorry。

明明兩個母語係廣東話嘅中國人,大大聲用英文交談,而用意係去<標榜自己>,咁就民族可悲啦。

現在D细路,成日上youtube睇片,大部份英文無字幕,都會有助英文進步。加上英文字典/網上英文閱讀,都係真人發聲,學講英文無難度。

licpd    發表於 18-1-24 22:23

回覆 HaYi 的帖子

倫敦口音係 Cockney ,d 口音聽完我渾身唔聚財
不過「夠膽講」先係重點。大陸學生學英文遲起步,但係好多都完全唔怕出錯唔怕講,話自己中國人,講唔純正好正常,人地應該要體諒。所以好佢地 d 英文突飛猛進。班香港學生怕羞,覺得人地好覺自己口音唔夠好,所以唔願意講。其實好多英國人口音 th-f 不分、vowel 發音奇怪(例如 square-nurse 係 rhyme),所以真係冇咩人會留意你讀音。

HaYi    發表於 18-1-24 16:37

shadeslayer 發表於 18-1-24 12:39
其實以前阿女默書,錯的有一部分係(阿女講)老師讀錯。我傾向相信佢。
唔駛傾向, 我可以100%肯定係C6讀錯, 但這又如何? 唔通C6無讀 s 音, 你就唔知個present tense verb响third person後面要加 s 咩? 唔通C6無讀個 ed 音, 你就唔知個 past tense verb要加 ed 咩? 我同阿女講, 你默錯, 就係你溫唔熟, 同埋英文差。

我細個讀「銀」、「朋」、「我」讀得唔好,阿媽會兜巴星,剷到我上天花板。自此我聽到人讀得唔好,我都好想打冷顫,唔想聽到佢地講野。

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 16:15
回覆 HaYi 的帖子

倫敦口音係 Cockney ,d 口音聽完我渾身唔聚財
我反而覺得大部份外國人好好, 唔會介意你講既口音, 笑人既多數係中國人自己。

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 16:18

我細個讀「銀」、「朋」、「我」讀得唔好,阿媽會兜巴星,剷到我上天花板。自此 ...
因為我成日捉錯音, 所以阿女D發音幾好, 之前有一次比賽, 評判指名阿女話咁細個發音好標準。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 16:18

我細個讀「銀」、「朋」、「我」讀得唔好,阿媽會兜巴星,剷到我上天花板。自此 ...
你屋企教得好,識啲自以為不拘小節嘅人以有懶音自豪,話唔洗咁執著喎,我聽到都想兜巴星

你習慣講第三者係叫 “佢” 定 “許”?

回覆 retriever 的帖子

佢,跟客家話 “gi”。不過好耐之前聽過班老人家講「許」。

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 16:03

我中英文都係咁,一旦發現左就要改,之前 Angelababy 開左間餐廳, ...

我見過教育展有教育機構的會場布置有串錯字,笑死我。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

HaYi 發表於 18-1-24 15:26
我又覺得口音冇咩大不了, 肯多用流利為先, 口音我比較喜歡NY (美式), 英式(London) 的要有個優雅cool 樣配 ...

浸浸 is from NY, 任何優雅都聯想唔到。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 18-1-24 17:06
你屋企教得好,識啲自以為不拘小節嘅人以有懶音自豪,話唔洗咁執著喎,我聽到都想兜巴星 ...

吓,有懶音畀人兜巴星,仲話屋企教得好。我覺得好恐佈喎。慢慢耐心教小朋友發音咪得囉,我認為下下 兜巴星 就不太好了。

唔好意思!童年陰影,諗返阿媽兜巴聲我,搞到我成碗通粉都係血。
‹ 上一主題|下一主題