用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校感想
樓主: hkpapa852
go

選校感想   [複製鏈接]

這些才是實至名歸的神校!

retriever 發表於 16-10-7 18:15
好奇, 呢種ATTACHMENT 既感情, 女校/男女校有無可能發生..

踢波呢種運動將感情延續, 女校/男女校靠物?

女校我知有, Choir同Orchestra就係可以連繫一生友誼!

Cowbit 發表於 16-10-20 18:18
女校我知有, Choir同Orchestra就係可以連繫一生友誼!
乜唔係行街shopping唱K同一齊去球場捧鄰校男神場咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-20 18:22
乜唔係行街shopping唱K同一齊去球場捧鄰校男神場咩?

呢類通常識到男仔之後就無朋友架啦, 可能到生咗仔先再相認返 你女朋友無試過咩?

近日又見到有家長開始做發夢王, 又想happy school, 又想升中派位好...... 不如你地諗清楚, 睇吓我呢篇癈話, 然後諗吓點去面對"現實"吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

官津係可以好好,不過自行無分入。只有直私一路

回覆 hkpapa852 的帖子

入名校, 點輕鬆讀, 都唔會有free lunch...所謂輕鬆人人嘅準則唔同.

回覆樓主

我都認同一點,就係唔需要學校特別關愛或老師有愛心。我覺得老師最重要是專業和盡責。

hkpapa852 發表於 17-9-14 15:56
近日又見到有家長開始做發夢王, 又想happy school, 又想升中派位好...... 不如你地諗清楚, 睇吓我呢篇癈話, ...

上ㄧ代 智慧是: 唔理咩小學 最重要是用心讀書

lovebb2 發表於 17-9-14 18:56
上ㄧ代 智慧是: 唔理咩小學 最重要是用心讀書

覺得上代既育兒仲清純。

好郭靖咁,一板一眼,簡簡單單。

hkpapa852 發表於 17-9-14 15:56
近日又見到有家長開始做發夢王, 又想happy school, 又想升中派位好...... 不如你地諗清楚, 睇吓我呢篇癈話, ...

去年有幸睇到hkpapa你呢個帖,真係獲益良多
我都收藏咗你呢個帖,不時細閱,認清自己應該著眼揾啲咩學校適合自己嘅小朋友,
而又切合我哋屋企嘅育兒方針,

但係講到又想happy school, 又想升中派位好,係唔係真係唔可以並存呢?

前兩個星期小一開學時,瑪利曼校長致辭時話佢學校係happy school,
學生係可以好愉快咁學習,

另外,港同亦係出名偷快學習的,
呢幾年DSE成績及入U率都令人喜出望外,愉快都可以有好成績(當然要加努力,愉快積極地努力)

我知道呢兩間學校都唔使點理派位(直屬及一條龍),唔能夠做又happy又升中派位好嘅例子,
但係,香港嘅教育,係咪可以向呢個方向進發,還返一個愉快嘅童年俾啲小朋友?

siumicmic 發表於 17-9-14 23:53
我都收藏咗你呢個帖,不時細閱,認清自己應該著眼揾啲咩 ...

係唔係happy....制度當然係原因之一,但學生同家長本身唔多唔少都要負番尐責任。

Soundervolt 發表於 17-9-15 00:26

係唔係happy....制度當然係原因之一,但學生同家長本身 ...

我自己嘅小朋友,全部都好happy的,之前就係happy得滯,考直私幾乎全軍覆沒,好彩抽獎攪掂咗,

其實,揾學校嘅事,我都可以話係上咗岸,
只係見到個社會嘅風氣,實在迫得啲小朋友同家長都好辛苦,

我小學時讀傳統女校,試過喺小朋友嘅角度做當事人,
現在係大人,真係諗返都覺得淒涼,所以更加唔想我嘅小朋友(或其他唔願意嘅小朋友)經歴我小時的嘅事,

希望多啲人思考吓,會唔會改變到個情況?

siumicmic 發表於 17-9-14 23:53
我都收藏咗你呢個帖,不時細閱,認清自己應該著眼揾啲咩 ...
其實家長應該自己諗清楚, 心目中咩先叫 "Happy School"

妳所講個兩間, MPS同港同, 的確係學校對學生功課同測考壓力較低既學校, 但唔代表學校對學生無要求.

如果學生無能力應付學校既要求, 又係咪仲可以好Happy呢?

就算TKO某直資學校, 坊間都話佢係"Happy School", 但其實係教快教深, 甚至開學不久就要測番暑期作業既內容, 咁又係咪真係算係"Happy School"呢?

其實小朋友學習是否Happy, 學校只佔好細既因素, 更大既因素, 係取決定家長既要求, 如果家長係一分都不能少, 或成日乜都唔想做呢兩類, 相信小朋友去到邊間學校, 都唔會有Happy Life.

austism 發表於 16-10-4 16:19
好同意樓主見解!

我從來唔buy happy school, happy完點同其他人競爭?所以從幼稚園開始,已經要諗,入d對 ...

港同算不算happy school?

IICHENG 發表於 17-9-15 08:59
港同算不算happy school?
我只能夠話, 港同係:

測考壓力較低, 但對學生學術能力一樣有要求既學校

mcl203 發表於 16-10-6 12:43
hkpapa852  妳好似.... 口不對心喎! 至少小學妳唔係咁揀噃!   發表於 3 分鐘前

*********************** ...

hkpapa852 發表於 17-9-15 08:40
其實家長應該自己諗清楚, 心目中咩先叫 "Happy School"

妳所講個兩間, MPS同港同, 的確係學校對學生功課同 ...

講少少我知既瑪利曼,對學生有要求應係每一間小學應有既目標,但都有分軟性和硬性。瑪小從P1會鼓勵學生閲讀,每日上課前等待中會鼓勵學生閲讀課外書。老師會係手冊用上紅筆通知家長,如無做/帶功課,無帶回條等等。每年有2次家長見面日,第2次係只邀請個別家長去傾談,多為成績存在問題既學生。瑪小無勸退既策略。P1既旅行已唔會邀請家長參與,鼓勵學生自立。每週好似只有一堂自修時段,係閲讀,非功課堂。高小多project and presentation,所以表達和交流係好唔錯。中文一向係家長頭痛既問題,但並非好差,只係相對較弱。瑪小對學生既壓力係細既,自由度算大,津校始終生源上有參差,學校對學生有要求,但都要視乎學生取態及行為,仍有少部分學生係唔太理會成績,亦唔覺會被學校放棄,可以講來自學校壓力不大,但普遍都係來自家長,對自己女女要求係高既,同學間競爭係存在既~

回覆樓主:

另,MPS瑪利曼考試沒有排名,分班是隨意random的,名津可以做到咁,我好欣賞!

‹ 上一主題|下一主題