用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

Thak you Zoeskf!

My girl lost her new password and can't log in the school-net.  Tomorrow I need to call school....

Erica

原文章由 zoeskf312 於 08-3-15 18:49 發表
復活節假期功課 1B

1. 中文閱讀理解練習七及評估一
2. 英文Read Reader ' Colours All Day'及'In the Jungle'
3.   數學---於復活節假期期間,請同學登入學校內聯網,進入”課室地帶” > “溫習” 部份,完成所有已學習 ...
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

這個復活節, 祝大家的寶貝健健康康!
LamLam mama

各位家長:

亞囡仲未搵到password, 請問 ”課室地帶 > 溫習" 部份的學習, 是否同" 主頁右上角的教學資源>數學>1年級" (http://www.hfkc.edu.hk/main7/maths/main/05p1.htm) 的內容一樣?

原文章由 zoeskf312 於 08-3-17 23:37 發表
  這個復活節, 祝大家的寶貝健健康康!
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

應該是一樣的, 課室地帶果個只不過是分得子細些
內聯網個新pw, 我見個囡是貼左在手冊的第一頁硬皮紙個邊
原文章由 erica_chn 於 08-3-18 22:26 發表
各位家長:

亞囡仲未搵到password, 請問 ”課室地帶 > 溫習" 部份的學習, 是否同" 主頁右上角的教學資源>數學>1年級" (http://www.hfkc.edu.hk/main7/maths/main/05p1.htm) 的內容一樣?

...

Thank you very much.
I can only open the Powerpoint file, but "Start" icon doesn't work!

原文章由 paulasl 於 08-3-19 09:30 發表
應該是一樣的, 課室地帶果個只不過是分得子細些
內聯網個新pw, 我見個囡是貼左在手冊的第一頁硬皮紙個邊

要按啟用巨集
原文章由 erica_chn 於 08-3-19 13:40 發表
Thank you very much.
I can only open the Powerpoint file, but "Start" icon doesn't work!

新功課

<2008年3月17日公佈>
閱讀小冊子
請同學於復活節假期內最少完成閱讀小冊子P.18-24

考試新時間

日期事項
3月31日考試 第二天  
4月1日考試 第三天
4月2日戶外學習日
4月3日考試 第四天
4月7日考試 第五天
4月26日家長日
LamLam mama

今天新 e-mail 來至班主任

內聯網收件人:

To:

1B
標題:保重身體,用功溫習
內容:各位1B班同學:
      請在假期內保重身體,注意個人衛生,並再一次提醒大家要多用功溫習考試內容及完成以下的假期功課。
      復活節假期功課:
      1. 中文閱讀理解練習七及評估一
      2. 英文Read Reader ' Colours All Day'及'In the Jungle'
LamLam mama

如果你登入內聯網後, 未能開 Powerpoint進行網上練習(按開始鍵未有反應) , 可到以下網址進行設定。
http://www.hfkc.edu.hk/main7/maths/download/problem.htm
原文章由 erica_chn 於 08-3-18 22:26 發表
各位家長:

...

呢幾日陸續知道各科考試成績了,現在只差英文未知,芊芊雖然科科得六七十分,最差既中默仲唔合格添,但係其他科都比上學期有進步,所以我已經好開心了

宜璟中,數都有80分以上, 但係英文就得49,佢話有2版吾夠時間做wow

原文章由 1314 於 08-4-10 23:07 發表
呢幾日陸續知道各科考試成績了,現在只差英文未知,芊芊雖然科科得六七十分,最差既中默仲唔合格添,但係其他科都比上學期有進步,所以我已經好開心了 ...

LamLam 英文科也做不完, 老師說她得的, 只是勁慢 其他科有成 90分左右的, 千千進步了, 真叻.......加油

原文章由 erica_chn 於 08-4-16 13:33 發表
宜璟中,數都有80分以上, 但係英文就得49,佢話有2版吾夠時間做wow

[ 本文章最後由 zoeskf312 於 08-4-26 00:27 編輯 ]
LamLam mama

好耐無又來了。阿囡今日派了成績表,總算滿意啦,因見佢比前兩次考試都一次比一次進步,我諗全班同學d成績都好接近,我知有兩個同學總平均分都有80幾,名次在頭十名內,阿囡同樣係8字頭,但就排到十幾,不過我已經好開心了。佢升讀2A。你地囡囡呢?

好耐無上來了。阿囡今日派了成績表,總算滿意啦,因見佢比前兩次考試都一次比一次進步,我諗全班同學d成績都好接近,我知有兩個同學總平均分都有80幾,名次在頭十名內,阿囡同樣係8字頭,但就排到十幾,不過我已經好開心了。佢升讀2A。你地囡囡呢?

原文章由 1314 於 08-7-7 22:10 發表
好耐無上來了。阿囡今日派了成績表,總算滿意啦,因見佢比前兩次考試都一次比一次進步,我諗全班同學d成績都好接近,我知有兩個同學總平均分都有80幾,名次在頭十名內,阿囡同樣係8字頭,但就排到十幾,不過我已經好開心了。佢升讀2A ...

係唔係叻就升A班?

1314, 我囡囡都係升2A呀.

daichoigo

原文章由 1314 於 08-7-7 22:10 發表
...佢升讀2A ...

[quote]原文章由 daichoigo 於 08-7-8 14:07 發表
1314, 我囡囡都係升2A呀.

1314,
我囡囡讀1C班的, 名就不說了, 保持神秘感,  
我都聽說是不分精英班, 個人覺得唔分會好些.

daichoigo

原文章由 1314 於 08-7-8 21:52 發表

你囡囡什麼名字,現讀1A嗎?我囡是李汶芊。其實都知佢地點編班,但聽講話不會分精英班的。

請問你知唔知係點分班,定係撈乱.
原文章由 1314 於 08-7-8 21:52 發表

你囡囡什麼名字,現讀1A嗎?我囡是李汶芊。其實都知佢地點編班,但聽講話不會分精英班的。

原文章由 bearbearyob 於 08-7-9 22:18 發表
請問你知唔知係點分班,定係撈乱.

真係唔知佢地點執位法,我囡1B班考第1和2的升上2A,考4的留在B班。佢地班仲有2個第2名和2個第7名,應該是同分吧。總之分散晒A-C班,但就唔知點分配。
‹ 上一主題|下一主題