用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基教~大坑東幼兒學校
樓主: FlorenceChan
go

基教~大坑東幼兒學校 [複製鏈接]

映霖,

哈哈, 以前我都幫大女報左荃灣的救世軍, 不過等呀等, 最後收信好似係要排到讀低班先有機會, 可能賽翁失馬, 嫣知非福! 幫大女找學校時都參觀過幾間基教的學校, 普遍都覺得老師, 校長, 主任都好nice, 覺得佢地有heart去教小朋友, 最後因為學校環境和交通方面我選擇左大坑東!

我的細女1歲左右就報大坑東, 12月中會 interview! 基教的幼兒學校都幾多人報架, 早d報名會好d! 大女時的interview記得係首先到天台玩一陣 (上天台要行樓梯, 最好俾小朋友自己行),之後返課室, 老師會示範疊積木, 做吓配對, 好似有指吓眼, 口, 耳...., 之後有餅餅食, 家長就會去另一邊同老師傾吓有關小朋友的日常生活, 平時由誰照顧, 放假去邊度玩....等等! 我都驚我細女intervew的表現, 因為佢都幾怕羞!  

原文章由 映霖 於 07-11-29 15:32 發表
Hi!Mandymfl:
    多謝你的分享!聴聞大坑東好多人報,我己經寄咗報名表,需要等好耐嗎?in的內容係什麼?容易入嗎?我本來報咗荃灣的救世軍(一出世就報),但起碼要等2.5yeas,我想囡囡早d學下自立同埋同人相處,所以好想佢入 ...

映霖,

係呀, 細女下個月1.5歲了!
好呀! in 完話你知!
你囡囡幾月出世架?

原文章由 映霖 於 07-11-29 21:45 發表
hihi!mandymfl:
咁啱嘅!大家都報過救世軍.我打過電話去大坑東,話要1.5yeas先有得in,你細女下月係咪先够1.5yeas啊?到時話下俾我知點面試啊,
我都好擔心入唔到啊,thx!
...

原文章由 mandymfl 於 07-11-29 16:21 發表
映霖,

哈哈, 以前我都幫大女報左荃灣的救世軍, 不過等呀等, 最後收信好似係要排到讀低班先有機會, 可能賽翁失馬, 嫣知非福! 幫大女找學校時都參觀過幾間基教的學校, 普遍都覺得老師, 校長, 主任都好nice, 覺得佢 ...

我個囡 12月15日都會去大坑東interview,interview要自己上樓梯及指眼, 口, 耳, 我個囡己家都未識指眼, 口, 耳,點算, 會唔會唔收嫁, 好擔心

JA3,

唔洗擔心, 其實我都唔知有冇記錯架!
我記得interview好容易架, 就算要指眼, 口, 耳, 都係跟老師做(例如老師摸摸耳仔, 之後叫小朋友跟住做), 至於上樓梯, 你可以拖住佢上, 一定冇問題啦, 我大女果時interview只係得1歲多dd添咋(因為有小小誤會, 所以早左interview)!

果日我細女都in 呀, 你in 幾點呀? 我in 12:00呀!

原文章由 JA3 於 07-11-30 10:40 發表

我個囡 12月15日都會去大坑東interview,interview要自己上樓梯及指眼, 口, 耳, 我個囡己家都未識指眼, 口, 耳,點算, 會唔會唔收嫁, 好擔心

醒目開學勳章

我兩個仔都係番大坑東, 因為每次大仔有親子活動我都會帶埋個細仔去, 所以d老師好早就見過細仔, 到細仔in o個日d老師一見到佢就走埋去同佢玩, 似番去玩多過去interview, 好搞笑 :p

原文章由 mandymfl 於 07-11-29 16:21 發表
映霖,

哈哈, 以前我都幫大女報左荃灣的救世軍, 不過等呀等, 最後收信好似係要排到讀低班先有機會, 可能賽翁失馬, 嫣知非福! 幫大女找學校時都參觀過幾間基教的學校, 普遍都覺得老師, 校長, 主任都好nice, 覺得佢 ...

原文章由 mandymfl 於 07-11-30 14:22 發表
JA3,

唔洗擔心, 其實我都唔知有冇記錯架!
我記得interview好容易架, 就算要指眼, 口, 耳, 都係跟老師做(例如老師摸摸耳仔, 之後叫小朋友跟住做), 至於上樓梯, 你可以拖住佢上, 一定冇問題啦, 我大女果時interview ...

mandymfl
咁都冇咁擔心
我個囡囡 in 11:40 ,到時可能會有機見一面

映霖
我都有去聽 12月1日個簡介會, 聽完後我更加
想比個囡囡入大坑東, 希望到時可以一齊就
同學仔啦

原文章由 映霖 於 07-12-3 11:49 發表
JA3:
我同你一樣的希望囡囡入到大坑東,你囡囡幾大啊,IN完話俾知點IN啊,THX!

我個囡囡己家歲半多D
IN 完一定話你知啦

JA3,

intervew果日真係唔知有冇機會見, 可能你地去完天台入課室, 我地先上天台呢! 12:00正係囡囡要食lunch時間, 唔知佢會唔會扭計!

映霖, JA3,

希望大家的小朋友可以一起做同學仔!

原文章由 JA3 於 07-12-3 16:32 發表

我個囡囡己家歲半多D
IN 完一定話你知啦

[ 本文章最後由 mandymfl 於 07-12-3 17:08 編輯 ]

原文章由 mandymfl 於 07-12-3 17:04 發表
JA3,

intervew果日真係唔知有冇機會見, 可能你地去完天台入課室, 我地先上天台呢! 12:00正係囡囡要食lunch時間, 唔知佢會唔會扭計!

映霖, JA3,

希望大家的小朋友可以一起做同學仔!

...

mandymfl
我個囡都係11點12點左右食lunch:time:
所以我都會早d 比嘢佢食
希望到時唔好扭計啦

我想問下有冇人知道大坑東15/12interview,
會幾時知收唔收呢?
謝謝!

原文章由 小胖鴨 於 07-12-7 10:18 發表
我想問下有冇人知道大坑東15/12interview,
會幾時知收唔收呢?
謝謝!

小胖鴨
我都有問過好似話1個星期左右會收到通知信
唔知你15/12 in 幾點,我 in 11:40

唔該晒你呀!
我囡in11:20。
我巳經不斷同我囡講話個日去幼兒學校interview,
問佢驚唔驚同喊唔喊,佢話唔驚同唔喊喎!
其實就係因為佢太驚青我先同佢做足心理準備咋!

原文章由 JA3 於 07-12-7 10:47 發表

小胖鴨
我都有問過好似話1個星期左右會收到通知信
唔知你15/12 in 幾點,我 in 11:40

原文章由 小胖鴨 於 07-12-7 11:13 發表
唔該晒你呀!
我囡in11:20。
我巳經不斷同我囡講話個日去幼兒學校interview,
問佢驚唔驚同喊唔喊,佢話唔驚同唔喊喎!
其實就係因為佢太驚青我先同佢做足心理準備咋!

...

你個囡識講唔驚同唔喊,好叻囡呀
我個囡都未識講咁多嘢
我都好擔心到時個囡會樓計,

係呀!佢講嘢係好叻架!
但幣左真係好驚青囉!
叫佢唔好喊,佢會喊住講"我唔喊"(比佢激死)

原文章由 JA3 於 07-12-7 11:30 發表

你個囡識講唔驚同唔喊,好叻囡呀
我個囡都未識講咁多嘢
我都好擔心到時個囡會樓計,

剛收到學校打電話來re-confirm interview 時間及要帶d咩!

原文章由 小胖鴨 於 07-12-7 12:52 發表
係呀!佢講嘢係好叻架!
但幣左真係好驚青囉!
叫佢唔好喊,佢會喊住講"我唔喊"(比佢激死)
‹ 上一主題|下一主題