用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

原文章由 NKW 於 07-7-18 13:45 發表
我女的成績表背頁則寫了兩個名次,(1) 2nd term (2) whole
year. 您地係咪?
有冇回校學游水呀?

我個囡的只有一個名次,"下 ? "咁,冇二個的,可能班班都不同啦﹗咁你個女是讀 p1 ? 的﹖

冇返學校學啦,因為我問過佢要不要學,佢話唔想學,咩算law.

P2編班結果

快知道編班結果了,希望大家keep in touch.

carayan, pls check pm, tks.

原文章由 NKW 於 07-8-20 16:03 發表
快知道編班結果了,希望大家keep in touch.

carayan, pls check pm, tks.

我今天已經即刻去看了分班結果啦﹗我個囡分到2E班,你們呢﹖不過佢就同佢最好的同學仔分開咗,覺得很不拾得呢﹗ :tongue:
希望大家都可以在新的一年有好的表現啦﹗可以聽聽話話啦﹗咁就安樂啦﹗

原文章由 joyhc 於 07-8-22 00:43 發表

我今天已經即刻去看了分班結果啦﹗我個囡分到2E班,你們呢﹖不過佢就同佢最好的同學仔分開咗,覺得很不拾得呢﹗ :tongue:
希望大家都可以在新的一年有好的表現啦﹗可以聽聽話話啦﹗咁就安樂啦﹗

我女2B班,其怪只得4個升上同一班.咁咪唔係咁平均?

原文章由 NKW 於 07-8-22 13:38 發表

我女2B班,其怪只得4個升上同一班.咁咪唔係咁平均?

嗯﹗不知道啊,我個囡嗰班都有咁的情形啊﹗分到2E班的就最多,有10個,2D就最少,只有4個,可能每班都有咁的情況,
不過,佢哋嗰班有一個同學要留班啊﹗真是意外﹗

我個仔編左2B班, 都係同佢d好朋友分開晒, 不知是不是老師刻意的安排. 同埋都係唔平均分班, 有d班編4個, 有d班編9個.

想問問上學期的課本中, 常識書係咪未派齊? 只派了一本書和三本作業. (我而家先

Hello, Hello!
我相信我個女p.1 是和妳個女同一班,現在是派到2B班呀! 多多指教!
原文章由 joyhc 於 07-8-22 20:57 發表

嗯﹗不知道啊,我個囡嗰班都有咁的情形啊﹗分到2E班的就最多,有10個,2D就最少,只有4個,可能每班都有咁的情況,
不過,佢哋嗰班有一個同學要留班啊﹗真是意外﹗

Hello!
我個女又是2B班,而d書是有欠架,詳細d 書欠那些,現在不清楚?要回家看看,但我收到書時,已對過。如果是在學校訂書,老師話開學會派番比我地。
原文章由 hoho1230 於 07-8-23 16:13 發表
我個仔編左2B班, 都係同佢d好朋友分開晒, 不知是不是老師刻意的安排. 同埋都係唔平均分班, 有d班編4個, 有d班編9個.

想問問上學期的課本中, 常識書係咪未派齊? 只派了一本書和三本作業. (我而家先

原文章由 kinkima 於 07-8-23 16:58 發表
Hello, Hello!
我相信我個女p.1 是和妳個女同一班,現在是派到2B班呀! 多多指教!

是啊﹗我個囡P1的時候是E班的,你個囡亦是嗎﹖

原文章由 joyhc 於 07-8-23 20:53 硐表

是啊﹗我個囡P1的時候是E班的,你個囡亦是嗎﹖

HELLO,HELLO!!

大家去了邊啊﹗是否剛剛開學,好多嘢要搞呢﹗我個囡都話有些擔心二年級的老師同功課呢,不過現時剛剛開學,功課還不是太多﹗

嗯﹗我個囡在新學期都有撞到嗰個留級的同學,個同學話好想同佢哋一齊升讀二年級,個囡都好懂事咁叫佢努力些,加把勁﹗

你們呢﹖最近點啊﹖

剛開學真係好多野要搞, 功課雖不太多, 但都比以前寫多左, 好在而家仲搞得掂, 遲d唔知點算

下星期開始默書, 大家努力

原文章由 joyhc 於 07-9-11 00:24 硐表

HELLO,HELLO!!

大家去了邊啊﹗是否剛剛開學,好多嘢要搞呢﹗我個囡都話有些擔心二年級的老師同功課呢,不過現時剛剛開學,功課還不是太多﹗

嗯﹗我個囡在新學期都有撞到嗰個留級的同學,個同學話好想同佢哋一齊升讀二年級,個囡都 ...

NKW:
請CHECK PM。
我囝囝今年係2E有冇其他媽咪都係,我想知佢過班英文老師是那一位,我 隻仔因第一堂病咗所以佢話唔知,真係比佢激死! 另外你們各班的班主任如何?我阿仔早退過日見咗佢班主任,唔知係咪小朋友升咗2年班,係老師心目中已大個仔,故我覺得老師無咁熱情,可能未熟啦!
各位日後多D上黎,雖然唔同班但都交流下啦!

carayan 請 check pm again.

我女2B班,佢話老師(班主任)好惡,唔想番學,可能未適應吧.
中文字好像深了很多,覺得嗎?

原文章由 carayan 於 07-9-12 13:48 硐表
NKW:
請CHECK PM。
我囝囝今年係2E有冇其他媽咪都係,我想知佢過班英文老師是那一位,我 隻仔因第一堂病咗所以佢話唔知,真係比佢激死! 另外你們各班的班主任如何?我阿仔早退過日見咗佢班主任,唔知係咪小朋友 ...

HELLO, 我個仔係2E班, 今晚我放工幫你問英文老師是誰, 但
READING外籍老師就好似話放了假, 兩週後回來, 希望以後可以交流下.

原文章由 HELLOPET 於 07-9-12 17:04 硐表
HELLO, 我個仔係2E班, 今晚我放工幫你問英文老師是誰, 但
READING外籍老師就好似話放了假, 兩週後回來, 希望以後可以交流下.

我個女都係2E, 佢話英文老師叫Miss Leung, 仲話佢係新黎架喎, 唔知真唔真

原文章由 HELLOPET 於 07-9-12 17:04 硐表

HELLO, HELLO, 我個囡都是2E班的,佢話英文老師叫
MISS LEUNG ,帶眼鏡的,看上去都好似幾好人咁﹗
GR 的老師就未見到,所以未知﹗
希望日後可以多些同你們交流溝通啦﹗

太好了 ,有咁多個小朋友,以後請多多關照呀!因我個仔真係發夢兼遊雲架,問佢好多嘢都話唔知,我就快比佢激到時嘔心瀝血啦! 我已經日日提佢上堂要留心老師講話,要專心,但佢都係聽到一半半 ,我仲同佢講而家佢升2年班已經係大個仔,老師亦唔會好似一年班咁特別你地,所以要自己照顧自己。希望過多一個月會好D啦!

NKW  check pm again.

我都覺得中文字好像深了很多。

原文章由 carayan 於 07-9-13 17:58 硐表
太好了 ,有咁多個小朋友,以後請多多關照呀!因我個仔真係發夢兼遊雲架,問佢好多嘢都話唔知,我就快比佢激到時嘔心瀝血啦! 我已經日日提佢上堂要留心老師講話,要專心,但佢都係聽到一半半 ,我仲同佢講而家 ...

唉﹗個個都是咁樣的,不要太上心啦﹗我個囡都是咁,經常提醒佢上堂的時候不要講嘢,都唔知有冇用﹗所以呢,就不要太上心﹗如果唔是,就真的俾佢激死﹗
可能囝囝會又會好動些﹗遲D會好些的啦﹗

另:我想問問,maggkiki : 唔知你的囡囡是否是我的囡囡的好朋友,她的英文名是唔是在你的名字內的啊﹖

原文章由 joyhc 於 07-9-13 23:07 硐表

唉﹗個個都是咁樣的,不要太上心啦﹗我個囡都是咁,經常提醒佢上堂的時候不要講嘢,都唔知有冇用﹗所以呢,就不要太上心﹗如果唔是,就真的俾佢激死﹗
可能囝囝會又會好動些﹗遲D會好些的啦﹗

另:我想問問,maggkiki : 唔知你的囡囡是否是我 ...

johhc

係呀, 我個女個名都係度架, 咁妳囡囡係邊位呀? 我女的好朋友係舊年同班同學, 唔通就係你囡囡?

我有時都係俾個女激c, 問老師講過咩, 次次都話"唔知呀, 唔記得", 都唔知有冇帶個腦番學, 今日仲搞野, 居然連本家課手冊都唔見埋 問佢又話有帶番黎, 跟住又話唔知道 係屋企就話可以提吓佢地, 但在學校冇人件提.  其實有時係咪真係要等佢地碰過璧先有改善呢
‹ 上一主題|下一主題