用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

當普通家長只是要求呢啲傳統名校提供主科5 ,而有關家長出盡九牛二虎之力護主時,正常人就不禁會諗:呢間學校一定係好唔掂…. 咁樣,呢啲學校會收到乜嘢學生?
護主家長成日話學校選擇點樣公佈成績,係佢哋嘅自由,唔駛理會只係八卦排名嘅吃瓜群衆,但其實大家嘅建議只係為呢啲學校好,佢哋越唔公佈,大家只會越來越懷疑,有得選擇時,邊個會去take risk? 到時,悪性循環一旦啟動,就冇得翻身,收唔到好學生,名校不再是名校

Greylay 發表於 22-10-1 01:31

覺得樓主呢個topic 幾interesting , 咁啱又真係有朋友係樓 ...

我之前都解釋過,只要睇睇主科5+, 就知道SPCC and DGS係超哂班,但如果新banding只係有2間學校,不如唔好整(係咯,整嚟做乜呢?)
依家B1S係包括主科5+ > 40% + 江湖地位高嘅傳統名校(唔係淨係睇成績),各個因素綜合起來,呢個elite class, 應該有一定代表性嘅

DD仔 發表於 22-10-1 15:27
當普通家長只是要求呢啲傳統名校提供主科5 ,而有關家長出盡九牛二虎之力護主時,正常人就不禁會諗:呢間學 ...

好多時D親戚朋友都會問下小朋友間學校情況! 因為他們都有小朋友就嚟升中選校的, 我哋如果都吾清楚學校成績邊度敢介紹給他們呀! 係人都知spcc及dgs 啦! 但吾係人人都夠料及經濟負擔到架!  所以大家就會上來EK 拿下料啦!
我覺得EK D資料真係超有用的。 我幫仔仔在EK 很舊的論壇度搵到心水的中學面試情況! 然後跟方向來練習, 果然一take 過! 我哋重係自行只報一間的。

DD仔 發表於 22-10-1 15:43
我之前都解釋過,只要睇睇主科5+, 就知道SPCC and DGS係超哂班,但如果新banding只係有2間學校,不如唔好 ...
真心問一下,主科5+ 達35% =BAND 1A 係點定出嚟

Szetimmy0225 發表於 22-10-1 16:38
好多時D親戚朋友都會問下小朋友間學校情況! 因為他們都有小朋友就嚟升中選校的, 我哋如果都吾清楚學校成績 ...

我聽聞好多中小學老師都會喺EK攞料,特別係關係到學校聲譽同埋排名。EK排名應該係最有認受性。
如果所有B1及B2都公佈5+及或4+, 個排名就會一目了然。
若果學校選擇唔公佈,咪無法排名囉,久而久之,就墮入我所講嘅悪性循環

gabejang 發表於 22-10-1 17:01
真心問一下,主科5+ 達35% =BAND 1A 係點定出嚟

應該係hkpapa定嘅,而大家都認同。
其實依件係好偉大嘅工程
依家hkpapa冇再出現,就要靠另一位數據王Poyau解答有關數據排名嘅嘢

DD仔 發表於 22-9-30 08:23
但我剛看看鄧顯和林護網頁,兩間學校都係把所有科目成績5+都show哂出嚟。

最佳五科其實係乜嘢概念?例如 ...

最佳五科指每名考生最佳五科成積
港華2021年64%考生取44444或更佳
假如人均考6.5科而考生分佈如下
整體4+ 62.6%(407/650)

2021年
44444+ 70人 64%
44443 [6人]
44433 [6人]
44333 [5人]
43333 [5人]
33333 [5人]
-------------------------------------
33333+ 97人 88%
33332 [3人]
33322 [3人]
33222 [2人]
32222 [2人]
22222 [2人]
------------------------------------
22222+ 109人 98%
11111 [1人]
------------------------------------
11111+ 110人 100%

Poyau 發表於 22-10-2 17:51

無論指每名考生的最佳五科成績還是學校的最佳五科成績,均有取巧之嫌(即僞藝).

觀乎SMCC的家教會講法,最佳六科是指學校的全部科目的其中最佳六科(M1, M2高居該最佳六科的頭兩位).

再者,假如是指每位學生的最佳五科,那麽,該統計的分母是指全部考生的全部科目還是僅僅該五科尼?(就算當是指考生的最佳五科來計算)

Poyau 發表於 22-10-2 17:51
有無該2021年的報表截圖?何以見得是指考生的最佳五科?

medicine 發表於 22-10-2 18:21
有無該2021年的報表截圖?何以見得是指考生的最佳五科?

港華校務報告中最佳五科人數比例圖
有當年該校與全體考生人數比例比較
全體考生人數比例與考評局數字相符

HKEAA
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Press_Release_Eng.pdf

港華
https://web.wahyan.edu.hk/resources/#plans-and-reports

Annual School Report (2020-21)
https://web.wahyan.edu.hk/wp-content/uploads/2022/02/Annual-School-Report-2020-21-Final-for-Upload-version-2.pdf#page=14

In terms of percentages of attaining at different levels, our students performed beyond the territory's average significantly in general (please refer to the chart below).

Poyau 發表於 22-10-2 19:55

港華"僞術"的地方就是在於這裏,.後面的一段文字的兩個數字一個30%和一個70%.這兩個數字之前在其他post已經有會員亦提出過,而亦好明顯下,這兩個令人極為容易聯想為100%的數字其實不是講同一樣東西.(但極具誤導,讓人不曾細想下就有30%去了哪裏,70%去了哪裏).

而見SMCC,best 6 科裏有M1和M2,(因SMCC詳細列出六科,大家好容易理解,這裏的best6是指學校的best6而非學生的best6).亦因有M1, M2,提高了SMCC的最佳六科的4+(實際可想而知SMCC的2022DSE成績是如何).

似乎,港華的best 5科是指學校的best5科人數比例即科次(而不是考生的best5科人數比例即人次)更合理
(補充,後面有指出best5**的問題)

Poyau 發表於 22-10-2 19:55
隔離post,閣下引用會員講出,話5科5**三人,5科5*+有11人(港華post第206和第207個回復).如果這兩個數字是真實的話,那麽那個柱形圖是否與前述的兩個數字即3人和11人有自相矛盾的地方?

medicine 發表於 22-10-2 21:57
隔離post,閣下引用會員講出,話5科5**三人,5科5*+有11人(港華post第206和第207個回復).如果這兩個數字是真實 ...

本想等有回復再繼續.

其實好明顯,引用的best5全港人數比例,5*+不超過1.5%(這點是肯定的).(隔離post有圖話)有3人是5科5**,而柱形圖裏11人的5*+是接近10%(假如這是正確的話),3人無論任何也應該大於2%接近3%,即藍色的5**該高於5*的黃色段才正確,現在是不是矛盾? (即以肉眼所見都好明顯是矛盾,難道又解釋為出錯?那麽就值得懷疑整個柱形圖是否"出錯"了)

除左成績,SJC應該係社會上出左好多勁人..尼度d人好似睇唔起SJC….論成績神校我只認SPCC同女拔(QC可能都算係但尼幾年無知真實情況).. 但係樓主擺咁多學校在B1S,我唔係好認同。尼個帖視乎有誤導性吧。

greendaddy 發表於 22-9-8 13:33
其實有數得計㗎,就算佢得10個%考IAL,條數都一定靚過DB而且2021DSE,SPC整體5+有50%,用呢條數計,SPC優率 ...
IAL 認受性邊有可能低過IBDP呀?
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

其實咁多人係度吹咁耐水,原來大部份都無認真去FC吓學校既成績,主要憑感覺去討論
greenapple 同 hkpapa 收集咗多年DSE成績又唔睇,早2年hkpapa仲有幾個男校、男女校、女校DSE成績比拼既資料又唔睇
整多個B1S,仲乎只係想吹虛3私1直多於實際
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

呢兩年學生同老師都大量流失,而且似乎仲未有完結既跡象,未來所謂既學校排名,可能又有翻天覆地既改變
DSE似乎只會淪為被國內同胞出國升學既另一途徑

回覆 lyfox 的帖子

lyfox 發表於 22-9-29 15:03
沒錯,外校生的比例比起直小生自然是很少。其實我的意思是,如果學校招的外校生比直小生質素明顯高的話,應 ...
插班是一個從p2-p6持續進行的事項,自行階段入龍校的F1學生其實亦是屬於插班生。

小學階段,大體上競爭力越强的插班生插到目標學校的時間越早,年級越低。

以F1插班生觀察到的精英班的原校學生比例高低在于你如何定義"原校學生",因爲無法得知精英班誰是P2-P6中間插入小學。比如某校,P2結束時的精英班已經比P1開學時的精英班換了超过30%的小朋友。

因此,以F1新生視角觀察到的比例並無法準確描述“原校學生”的狀況,以及精英班的學生是否屬於“靠自己慢慢谷”而獲得提高的成績。

medicine 發表於 22-10-2 22:26
本想等有回復再繼續.

其實好明顯,引用的best5全港人數比例,5*+不超過1.5%(這點是肯定的).(隔離post有圖話 ...

請問點解肯定5*+不超過1.5%? 圖表冇寫係哪5科,又冇寫每料有幾多人考,而每科全港拉curve嘅比例不一樣,好似係英文係5*+比例最低,但有啲閒科就高d?
結論係,對港華呢個報告真係不必深究,佢哋明顯只想碌過去,寫得好睇啲但求應付咗交待吓成績就算。
‹ 上一主題|下一主題