用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 21-7-9 18:08
回覆 Poyau 的帖子

你要用翻香港既IB考生人數同狀元比例來計,是6%先岩,唔是1·32%。6%是3000個狀元呀 ...

IB情況類似B1校考DSE優良率較高
假設全部考IB 狀元比例應低於6%
據DfE 2020年AL研究(IB無相關公布)
華人37.0%取3A較全體22.5%高64%
咁計過千狀元(50,809x1.32%x1.64)

啱啱先記起, EDB幾個月前先出咗招英中量化寬鬆, 應該唔會咁快再出招.

想DSE狀元量化寬鬆, 最快要下年喇!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

都係嗰句,如果香港的大學校越收越多 IB 生,應該想想 IB 生在大學的表現是較 DSE 生佳,又或者 IB 是否較符合大學課程...

B.B.BaBa 發表於 21-7-10 15:30
都係嗰句,如果香港的大學校越收越多 IB 生,應該想想 IB 生在大學的表現是較 DSE 生佳,又或者 IB 是否較 ...
那就應該放開並資助比每間學校開設IB啦,等人人有IB讀。

twobirds 發表於 21-7-9 14:11
Local school IB 真係冇得輸,2年學制的成績勁過trained 咗11年嘅time management !
證明中國式傳統教育出來的尖子可以適應任何考試方式。

B.B.BaBa 發表於 21-7-10 15:30
都係嗰句,如果香港的大學校越收越多 IB 生,應該想想 IB 生在大學的表現是較 DSE 生佳,又或者 IB 是否較 ...
大學多收NJ,主要係要抬高JUPAS收生問欄,唔關咩學生較合適事。
萬一收生門欄跌,成科變閒科點交代呀?

可憐既現實係,未來2/3年,DSE中六畢業生人數繼續下跌,加上離港潮,隨時3年後考DSE既學生人數會跌破4萬。

你估到時DSE成績符合現今神科門欄既人數會多咗定少咗?

咁自然預計到未來兩三年,就算IBO唔再賣飽,香港幾間大學為保DSE入場門欄,只會繼續收更多NJ。

poonseelai    發表於 21-7-11 08:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-11 01:07
大學多收NJ,主要係要抬高JUPAS收生問欄,唔關咩學生較合適事。

大家最近收到人囗普查信件嗎?

過往,教資會N 年前原來曾調整過資助15000大學year 1 為14500學額https://www.ugc.edu.hk/big5/ugc/about/publications/report/hervw/annexa.html

若升香港大學人數將來持續下跌,教資會真係有機會出招减少資助大學year 1學額,到時不論DSE、IB丶IAL 、OSSD、high diploma 、Associated Degree… 都會收影响,大家都唔想教資會削减大學 Year 1 資助學額而令考大學競争激烈

另一方面,大家亦唔希望同~1千萬人一齊考高考而取消DSE

http://www.moe.gov.cn/jyb_xwfb/xw_zt/moe_357/2021/2021_zt12/meiti/202106/t20210603_535277.html

小時了了 發表於 21-7-11 08:24

過往,教資會N 年前原來曾調整過資助15000大學year 1 為14500學額https:// ...
由大盤去考慮個股比較好.但如果個股唔跟大市走勢,你的選擇會如何?

medicine 發表於 21-7-11 09:29
由大盤去考慮個股比較好.但如果個股唔跟大市走勢,你的選擇會如何?

我選擇 Non Jupus OSSD 課程

小時了了 發表於 21-7-11 09:30
我選擇 Non Jupus OSSD 課程
有得與莊共舞,誰願股海浮沉?

medicine 發表於 21-7-11 09:32
有得與莊共舞,誰願股海浮沉?

雖然我吐槽 DSE 如何如何,而自己亦為孩子選擇 Non Jupus  這條路(但放心,我及孩子一心一意想去加拿大或英國讀大學),但如果有機會统一考試變為高考取消 DSE , 又或者削減嗰 15000個 year 1大學资助學額,DSE/IB/IAL/OSSD/High Dip/Ass Degree… 攬炒加劇競爭,我亦不想見到此局面及结局

小時了了 發表於 21-7-11 10:00
雖然我吐槽 DSE 如何如何,而自己亦為孩子選擇 Non Jupus  這條路(但放心,我及孩子一心一意想去加拿大或 ...
在大市崩盤時,個人甚至一兩隻基金試圖力挽狂瀾~~可能嗎?

hkpapa852 發表於 21-7-11 01:07

dse考生人數減少這個因素,之前我也想過,取37分或以上日校人數2020比2019少一成,34 一36分一樣。除非神科調低收生分數,要收多D dse考生有難度

2020 (page 10)

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat20_3.pdf
2019 (page 10)

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_3.pdf

poonseelai 發表於 21-7-11 10:18

dse考生人數減少這個因素,之前我也想過,取37分或以上 ...
就以 2020年來說,其實6科35分只有約200人,當中有文有理亦會有水份科, 若一半有興趣讀醫即100人, 要兩間醫學院收埋這100人有幾難?注意兩間醫學院只收了 5x % DSE生,  收埋這100人都未必達75%

至於話降低醫科收生要求, 驚水平唔夠會醫死人云云….
以前都講過, 6科35分代表那個年齡層最top 嗰1000人, 咁都唔夠資格讀醫?

其實唔係好多年前, 那個醫科還未一科獨大的年代,見過收GCE-AL AAB的例子,最後咪一樣咁醫人

最後真心講句, DSE6科35分真心唔覺比 IB45分差囉!

小鹿揀學校 發表於 21-7-11 11:15
就以 2020年來說,其實6科35分只有約200人,當中有文有理亦會有水份科, 若一半有興趣讀醫即100人, 要兩間醫 ...

純討論下數字,無人話邊個好邊個差。97前英聯邦醫生可在港執業,一樣咁醫人,而家又話擔心質素。唉,好亂呀!

就以 2020年來說,其實6科35分只有約200人,當中有文有理亦會有水份科, 若一半有興趣讀醫即100人, 要兩間醫 ...

一個學生是否適合讀某一科,成績從來唔係唯一因素。
如果成績好一定讀得掂,醫學院又點會每年咁多人中途棄船?

要怪就怪大學為名聲抬高收生名欄,家長亦只盲目叫子女追求「神科」以顯示自己子女既不凡

制度使然~~
除了接受或適應,還能如何?

小時了了 發表於 21-7-11 08:24

過往,教資會N 年前原來曾調整過資助15000大學year 1 為14500學額https:// ...

少咗 UGC degree,仲有3000個 SSSDP degree 同 超過 20000個 SF degree,要入U總有選擇。
而且就算UGC減少資助學額,係咪代表佢減少收生呢?

可能只係減少撥入JUPAS既學額,加大以正價學費收生既學額(即係本地非JUPAS肯俾貴D學費既學生,同海外學生都可以嚟爭),到時可能一樣可以有NMTSS資助去讀(估計)

以前政府會較尊重UGC,但今時今日,邊個惡D呢?
‹ 上一主題|下一主題