用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

引用:Quote:lukeskywalker+發表於+16-6-16+19:23

原帖由 CALVEN 於 16-06-16 發表
你小朋友幾年班?
一年級

引用:原來仲有咁多家長對分數有咁高既要求 +

原帖由 natnat519 於 16-06-16 發表
原來仲有咁多家長對分數有咁高既要求
阿囡話科科都有幾個100分

引用:我女派番卷,我望吓錯的題目,同類型的,從

原帖由 Jane1983 於 16-06-05 發表
我女派番卷,我望吓錯的題目,同類型的,從來沒有錯過。問她,她說睇錯 ,不是有check卷嗎?點解 ...
你地學校肯派卷俾家長睇下都好呀!我囡學校D考試卷唔派㗎!想知阿囡錯D乜都唔得

回覆 lukeskywalker 的帖子

吾係講笑,我寧願唔知,費時自己把火。

little_yolky    發表於 16-6-17 08:27

回覆:Jane1983 的帖子

今日阿囡派左份最驚嚇既卷係----登登登...中文聆聽,竟然得60分
好彩中文聆聽只佔5% ,但係印係成績表度都幾嚇人!
英文 listening 就100分。

唔怪得我時時叫佢做野都要叫2,3次先聽到

引用:今日阿囡派左份最驚嚇既卷係----登登登...

原帖由 lukeskywalker 於 16-06-16 發表
今日阿囡派左份最驚嚇既卷係----登登登...中文聆聽,竟然得60分
好彩中文聆聽只佔5% ...
原來佢聽唔明廣東話

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-06-16+

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-06-16+

原帖由 IloveJJ 於 16-06-17 發表
你出去睇下中文份聆聽有幾難你就知點解!唔好話你女不嬲英文叻,我仔中文叻過英文,都一樣英文聆聽高分過中 ...
我今次考試有買聆聽練習俾佢做,我承認我自己做都覺得好深!

IloveJJ 發表於 16-6-17 10:44
你出去睇下中文份聆聽有幾難你就知點解!唔好話你女不嬲英文叻,我仔中文叻過英文,都一樣英文聆聽高分過中 ...
係香港,英文作為第二語言,難度一定比中文低得多,我個都係中強英弱,都係中聽8x,英聽100
你咁同老公講野,佢梗係自動聽漏d啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

原帖由 IloveJJ 於 16-06-17 發表
無錯!中文聆聽真係唔易,好長篇,好多細節要記!女仔還好,男仔就更覺得難!80分已經幾好!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-17+10:44+你出

引用:今日阿囡派左份最驚嚇既卷係----登登登...

原帖由 lukeskywalker 於 16-06-16 發表
好彩中文聆聽只佔5% ...
媽媽你要輕鬆D! 一分都計住,小朋友嘅壓力會超級大,聽唔少小朋友因為差一分都喊餐死,又要見心理又要做輔導,欣賞佢做到嗰90幾分,唔好太去計算錯咗嗰幾分。

原帖由 wan_sosin 於 16-06-17 發表
媽媽你要輕鬆D! 一分都計住,小朋友嘅壓力會超級大,聽唔少小朋友因為差一分都喊餐死,又要見心理又要做輔 ...
你講得啱,我要放鬆D。

其實囡囡算是乖,同佢溫書佢都好合作。昨日我都有安慰番囡囡,也有讚佢其他科目表現好好。

多謝你提醒我唔好只看到小朋友的不足

wan_sosin  加油  發表於 16-6-17 13:33

回覆:考試到了,你地最驚邊一科

中英文一向沒溫書,最弱是數學,可能唔夠聰明

原帖由 wan_sosin 於 16-06-17 發表
媽媽你要輕鬆D! 一分都計住,小朋友嘅壓力會超級大,聽唔少小朋友因為差一分都喊餐死,又要見心理又要做輔 ...
咁你一定要堅讚我。今日派卷,阿細居然數學68分!無錯,係68。小一數學真係攞98仲易過68!全班最低!不過C6醒目,預先單聲我,我打電話問阿妹其他科,中文居然96(雖然有人99)、佢最攞命既英文居然係90(雖然有兩個100),我開心到無話過佢數學,讚佢超叻,佢又自我感覺良好了。

MrBeast    發表於 16-6-18 12:44

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-06-17+發表

原帖由 little_yolky 於 16-06-18 發表
咁你一定要堅讚我。今日派卷,阿細居然數學68分!無錯,係68。小一數學真係攞98仲易過68!全班最低!不過C6 ...
讚吓妳啦,媽媽態度正確

小朋友係要不斷鼓勵,從錯敗中累積經驗才能進步,比啲時間佢啦,切記不要挫孩子自信,雖然有信心未必一定能成功,但冇信心機乎已注定會失敗。

我大仔高中,記得有年家長會班主會提到,老師其實已大約知道邊啲同學 dse 多數會炒,但佢地都會不斷鼓勵,鼓勵再鼓勵,叫家長說話千其唔好打殘佢地,否則失自信未做已經認定會輸。

我仔從小中文成績都係較差,S4前佢都話 dse會因炒中文入唔倒大學,但S5後終於聽倒佢話要合格其實都唔係咁難,雖然未知結果,但信心影響的確好大,絕不能輕視。

回覆:lukeskywalker 的帖子

放鬆啲,媽媽。我仔小一中聆普通話只是20分,初小,我好少理分數,知道弱就揾方法加強就得了。我覺得,小學,呈分試的成績先重要

little_yolky 發表於 16-6-18 00:02
咁你一定要堅讚我。今日派卷,阿細居然數學68分!無錯,係68。小一數學真係攞98仲易過68!全班最低!不過C6 ...

堅讚

媽咪好夠正能量! 記得你話細妹數學應該唔錯,你知道結果都欣賞個女,細妹第日定必會進步!

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-06-05+發表我

你地學校肯派卷俾家長睇下都好呀!我囡學校D考試卷唔派㗎!想知阿囡錯D乜都唔得

...
我地都係唔派考試卷,我都想知佢錯乜

請問你溫中文是做補充練習?我朋友話做練習無用,撩我去補習社補中文,但家下先小一,我真係唔想

‹ 上一主題|下一主題