用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

原帖由 aprilma 於 09-10-28 10:05 發表
多謝你的溫馨提示呀! ! 呢期大家都忙於跟子女溫習, 冇咩時間上來討論呢 ?

你地小朋友溫書溫成點呀? 我囡溫完後, 記得呢樣, 又唔記得個樣.... 背句式及造句佢寫過好多次d生字, 轉過頭又唔記得, 識背唔記得點寫, 都 ...

中文我都唔知點温?
造包全部都同佢背默一次?
其實十六個生字係咩呢我都弄不清, 你哋有無IDEA? 可告之嗎?

常識反而最多生字都記要寫.

呢兩科有難度!

原帖由 羊咩囝 於 09-10-28 11:36 發表

中文我都唔知點温?
其實十六個生字係咩呢我都弄不清, 你哋有無IDEA? 可告之嗎?

呢兩科有難度! ...

個d生字係重詞,用嚟做配詞填充,所以除左要識寫,仲要理解個詞語才能配在句子裏。

中文16個生字即係開心..上學..溫暖...嚇...雄糾糾...
正如 AMY625 話要理解題目, 然後配詞, 即係昨晚的溫工(六) 功課一樣。

原帖由 羊咩囝 於 09-10-28 11:36 發表

中文我都唔知點温?

呢兩科有難度! ...

原帖由 amy625 於 09-10-28 14:06 發表

個d生字係重詞,用嚟做配詞填充,所以除左要識寫,仲要理解個詞語才能配在句子裏。

amy625, 感謝你的幫忙!

希望各位小朋友在今週評估中個個考一百分, 哈哈!

星期五考完試返來帶阿仔去迪X尼開心吓, 順便為自己減吓壓!

係呀, 祝一切順利, 小朋友要合作温書....

原帖由 羊咩囝 於 09-11-2 09:03 發表

聽日都十七度, 我打算偷鷄同阿仔換季先, 免得冷親! 無得考試仲死!

KWAN,

你無請假同女女温書嗎?

嘩! 去迪迪尼咁開心呀!! 評估完真係要好好咁玩吓

今朝我己經同亞囡著咗冬季PE jacket, 不過等車時d姐姐話唔可以上身著冬季, 下身著短褲喎, 搞到亞囡好驚比老師話!! 你哋有冇買到藍色外套呀, 換咗冬季就唔可以著白色外套啦!!

原帖由 羊咩囝 於 09-11-2 09:03 發表

原帖由 sengayy 於 09-11-2 14:33 發表

今朝我己經同亞囡著咗冬季PE jacket, 不過等車時d姐姐話唔可以上身著冬季, 下身著短褲喎, 搞到亞囡好驚比老師話!! 你哋有冇買到藍色外套呀, 換咗冬季就唔 ...

我明天打算同佢換冬季校服
不過裡面穿短裇衫
換过條TIE同長褲
再加件藍色長冷衫.

各位: 好耐無見大家啦!

原帖由 kongkong7794 於 09-11-2 14:43 發表

真係要呀..日日都不停溫好辛苦呀!

星期五放十點, 返到來都係十點廿分左右, 趁机咪走入去玩吓! 你哋有無打算呀?

原帖由 sengayy 於 09-11-2 14:33 發表

今朝我己經同亞囡著咗冬季PE jacket, 不過等車時d姐姐話唔可以上身著冬季, 下身著短褲喎, 搞到亞囡好驚比老師話!! 你哋有冇買到藍色外套呀, 換咗冬季就唔 ...

又真係估唔到校車EE會連校服都理, 我意為佢哋只負責校巴TIM, 又真係幾嚴喎!
今朝都凍喎, 都要照穿上校車GA, 如果唔係臨急臨忙邊度找衫著呀?

我冇請假呀, 我整了d 類似工作紙的題目比佢做, 叫99幫我同佢做囉, 之前都有同佢温過下, 見佢d quiz返來都ok, 所以冇請假同佢温呀!

咁明天係咪著運動服架, 定校服呢?

原帖由 羊咩囝 於 09-11-2 13:19 發表
聽日都十七度, 我打算偷鷄同阿仔換季先, 免得冷親! 無得考試仲死!

KWAN,

你無請假同女女温書嗎?

咩原來冬天係藍色冷衫咩, 有冇校章之類架, 如果冇我有件藍色似學校冷衫的唔知可唔可以頂住先呢?

原帖由 羊咩囝 於 09-11-2 15:06 發表

我明天打算同佢換冬季校服
不過裡面穿短裇衫
換过條TIE同長褲
再加件藍色長冷衫.

各位: 好耐無見大家啦!

原帖由 Kwan 於 09-11-2 16:25 發表
咩原來冬天係藍色冷衫咩, 有冇校章之類架, 如果冇我有件藍色似學校冷衫的唔知可唔可以頂住先呢?

咁明天係咪著運動服架, 定校服呢?

blue cardigan--->no 校章 的~

評估期間一定耍著校裙/褲, not pe 服~

p.s. my daughter is TN P2  student~

羊咩囝,
我又係FRI去DISNEY RELAX吓~~

ALL P1 小朋友,

GOOD LUCK~~

聽囡囡說,聽日可以著冬天校服,但唔可以著運動服

聽日考試了,囡囡卻發燒了,停止了溫習,食咗藥休息了,希望聽朝好返可以順順利利去考試la

估唔到,第一次考試就撞上咁

唔係校車ee, 係d學姐呀!! 我哋呢到有10多個德小學生, 一個德中同兩個聖母玫瑰嘅學生添!!

原帖由 羊咩囝 於 09-11-2 15:19 發表

又真係估唔到校車EE會連校服都理, 我意為佢哋只負責校巴TIM, 又真係幾嚴喎!
今朝都凍喎, 都要照穿上校車GA, 如果唔係臨急臨忙邊度找衫著呀?

身體緊要, 比佢今晚好好休息.

其實上星期老師都同佢哋温習過, 應該問題不大嘅, 放心吧!!

原帖由 peanut03426 於 09-11-2 20:48 發表

聽日考試了,囡囡卻發燒了,停止了溫習,食咗藥休息了,希望聽朝好返可以順順利利去考試la

估唔到,第一次考試就撞上咁 ...

hi fwy1222,

多謝你嘅祝福, 呢到好少德小家長嘅分享, 希望你都多d入來傾吓啦

原帖由 fwy1222 於 09-11-2 16:44 發表

blue cardigan--->no 校章 的~

評估期間一定耍著校裙/褲, not pe 服~

p.s. my daughter is TN P2  student~

羊咩囝,
我又係FRI去DISNEY RELAX吓~~

ALL P1 小朋友,

GOOD LUCK~~ ...

原帖由 peanut03426 於 09-11-2 20:48 發表

估唔到,第一次考試就撞上咁 ...

希望你女女食完藥瞓一覺就無事啦!
一切都會順順利利的, 放心!

今晚我都無特別同個仔温習, 反而比平日早咗叫佢瞓覺!
可能多得温習週関係, 人變得反而懶惰咗(我).
未有真正督促阿仔温習.
‹ 上一主題|下一主題