用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

Hi Tracy,

我都有聽人講過小一好多小朋友科科都有100分or9?分, 平均分每個名次可能只差一點點, 競爭很大. 如果8?分嗰d巳經好後名次lu.
間間學校都係咁架啦.

真實例子, 個家姐個仔小一科科80幾90分, 佢以為自己個仔幾叻, 點知派成績表時全級名次163/166. 我家姐嚇傻左

我知我囝囝今次應該都考得唔好, 但係巳成定局, 唯有下次再努力d law.

人地話, 三年級先開始見真功夫, 因為小一小二唔係好深, 小一小二叻又未必可以一直叻落去. 好多case都係咁, 三年級就開始退步la.

唉! 讀書條路好長好長呀!

原文章由 TracyC 於 07-12-4 15:44 發表
hugub

我搞錯了:cry:
你小朋友平均分約九十分,這麼高分,考15名呀! 班中小朋友很強?
我很擔心,初步現知道佢中文寫作 29/80分,中文聆聽 2/10,
中文閱讀 42/80 這合不合格? 我看少了此科溫習, 英文,常識有90分左右 ...

TracyC:

應該講級中小朋友好強, 你唔好睇班中名次, 假如你全班考第一但讀輔導班咁又乜用? 精英班考第尾都勁你好多...   我唔喜歡講大話, 算我直言, 你囝囝中文好差
中文寫作 29/80 ( 29 乘100 再除80 = 36.25分 )
中文聆聽 2/10 ( 2乘 100 再除 10 = 20分 )
閱讀 42/80 ( 42乘100 再除 80 = 52.5分 )

你有冇做越讀越有趣呢? Keep 住做真係有用ga, 唔好提佢只係在旁觀察 ! 去圖書館租多D書佢睇 , 如果冇時間去就叫佢上網睇多字既書, snoopy圖畫都好多生字ga.

作文你要多D留意派回來既工作紙, 再解釋點用 , 我好記得我仔仔第一次考作文是 -  像  及 幫 ..  我囝囝作左 : 大陽像個大火球。 ( 都o.k.) 我幫爸爸洗操。 ( on 居你點會幫爸爸洗操呢??) 你估幾多分呢.. 登登 48/80

聆聽因為佢發夢law.. 拎住佢隻大耳朵la...我而家每次考聆聽都叫佢豈起對大耳
閱卷日留意下佢錯咩, 再返屋企執下...

可能我太多事, 但以上係我教仔既餘見

hugub

hugub + 各位家長,

您地好好人呀﹗可以回答我的問題, 希望您地唔好怕我煩,因為我有好多野想知呀﹗請問中文係唔係用普通話教?英文科係唔係由外籍老師教呢?原來小學一年級已有名次, 咁二年級係唔係有精英班的?原來有咁多競爭性, 我都好擔心呢?睇來明年暑假要報名補習啦﹗

原文章由 hugub 於 07-12-4 14:20 發表

Dear TracyC:

Uran 出年至 P.1 ... 等我答你 la

平均分約九十分都考到成六十幾名ga, 呢間學校競爭好大, 我囝囝上年first term 平均分 A grade (85分以上) 考全班 15 , 全級 76名
second term 退左步考 全班 ...

原文章由 Uran 於 07-12-4 17:51 發表
hugub + 各位家長,

您地好好人呀﹗可以回答我的問題, 希望您地唔好怕我煩,因為我有好多野想知呀﹗請問中文係唔係用普通話教?英文科係唔係由外籍老師教呢?原來小學一年級已有名次, 咁二年級係唔係有精英班的?原來有咁多競爭 ...

Uran:

P.2 分左精英班但學校唔會講邊班 ( 但係人都知2A la) , 英文係有外籍老師但一星期才1-2次

P.2A中文係用普通話教, 其它班用廣東話

hugub

o下﹗咩原來唔係全部用普通話教學﹗咁就唔公平啦﹗應該一視同人呀﹗

原文章由 hugub 於 07-12-4 18:03 發表

Uran:

P.2 分左精英班但學校唔會講邊班 ( 但係人都知2A la) , 英文係有外籍老師但一星期才1-2次

P.2A中文係用普通話教, 其它班用廣東話

hugub

原文章由 Uran 於 07-12-4 18:07 發表
o下﹗咩原來唔係全部用普通話教學﹗咁就唔公平啦﹗應該一視同人呀﹗

Uran:

P. 2A 中文書係有拼音 但其它班係冇ga, 但其它班開始雙數課用普通話教 ( 第2 , 4 , 6 , 8 課)

P.1 中文係用廣東話教但老師會普通話誦讀課文一次

hugub

有無2007年9月入讀宣小的家長?

hugub

我很高興有高年班家長講多點此校資料,本身我仔仔是34區校綱,時差問題,選了此校,現對此學校運作方式仍摸索緊.請多點指教.
P.1第一次普通話考試計甚麼分?因小兒話有考筆試, ?/40但佢話老師說不列入成績表裹,是嗎? 我看各科評分方法有真的不計,咁奇怪會考?中文我小兒 讀本42/80,閱29/80,中黙95,聆聽2/10,口試8/10,這樣加埋會有怎樣分?

Hi Tracy,

普通話筆試昨天派了試卷, 1st term 是模擬的, 不計入成績表,
2nd & 3rd term 就開始計啦.

原文章由 TracyC 於 07-12-5 09:16 發表
hugub

我很高興有高年班家長講多點此校資料,本身我仔仔是34區校綱,時差問題,選了此校,現對此學校運作方式仍摸索緊.請多點指教.
P.1第一次普通話考試計甚麼分?因小兒話有考筆試, ?/40但佢話老師說不列入成績表裹,是 ...

原文章由 TracyC 於 07-12-5 09:16 發表
hugub

P.1第一次普通話考試計甚麼分?因小兒話有考筆試, ?/40但佢話老師說不列入成績表裹,是 ...

TracyC:

我以前都係 net 34 , 呢間學校我叩門入ga... 你試下問多D就會發現呢間學校老師好有 愛心.. 你個衰鬼梗係冇去家長會,多D出席家長會就會明運作方式
唔好估估下, come on 比個 e-mail address 我等我 send 我乞兒囝張成績表你地參考下, 你就會明D 分點標..

hugub

SPJB:

Great! I'm prefer send to you but still finding your e-mail address.. please check e-mail I'm send already.

The result of this report is 76 Position in Form

hugub

Hi Fiona,

你攪咩咁快手架
收到啦! 成績咁好都只得76名, 咁我個仔.....
其實都唔明點解唔寫名次喺成績表, 要家長自己問老師, 好似攪到家長好緊張名次咁, 真老套. 正正經經寫喺成績表度咪好law.

係呢~ 你囝囝今次考試ok嗎?

原文章由 hugub 於 07-12-5 10:38 發表
SPJB:

Great! I'm prefer send to you but still finding your e-mail address.. please check e-mail I'm send already.

The result of this report is 76 Position in Form

hugub

Hi Fiona,Hugub

你們講緊咩? 成績咁好都只得76名, 哈哈! 在哪可看回?
Hugub我已給你E-mail address收到私人回應嗎?

原文章由 TracyC 於 07-12-5 11:37 發表
Hi Fiona,Hugub

你們講緊咩? 成績咁好都只得76名, 哈哈! 在哪可看回?
Hugub我已給你E-mail address收到私人回應嗎?

講笑咩! 成績好, 我比佢激死啦! 成日大意扣分.. 尋晚你地又有冇睇星期二檔案? 好感動 , 原來香港仲有人肯幫人教仔女

請問可唔可以 send 比我看一看呀?我都係 34 net 的, 我今次係跨區的。

原文章由 hugub 於 07-12-5 10:38 發表
SPJB:

hugub

Hugub,

收到了,Hugub你好好人呀!是否若不合格就()住?咁中國語文E合不合格呢? 其實你仔仔成績已很不錯了,我明白了很多.我明天會BBQ.有機會明天見.

原文章由 TracyC 於 07-12-5 14:23 發表
Hugub,

收到了,Hugub你好好人呀!是否若不合格就()住?咁中國語文E合不合格呢? 其實你仔仔成績已很不錯了,我明白了很多.我明天會BBQ.有機會明天見.

TracyC:

Yes. (D) 已經唔合格 , 我睇下睇下 會唔會你睇到我中國語文E grade呢? 可能 copy化左 , B grade 至真 ... 你點報答我呢??? 一於明天燒條香腸請我食啦 !!!

hugub

Uran:

等你P.1 開學至 send 比你, 裏面有我囝囝D個人資料 ... 到時做左自己人至冇計...

hugub

ok! 一言為定﹗ 您囝囝讀幾年班?另請問會唔會有留班的?

原文章由 hugub 於 07-12-5 14:38 發表

TracyC:

Yes. (D) 已經唔合格 , 我睇下睇下 會唔會你睇到我中國語文E grade呢? 可能 copy化左 , B grade 至真 ... 你點報答我呢??? 一於明天燒條香腸請我食啦 !!!

hugub

Uran:

等你P.1 開學至 send 比你,  ...

[ 本文章最後由 Uran 於 07-12-5 14:56 編輯 ]

原文章由 Uran 於 07-12-5 14:55 發表
ok! 一言為定﹗ 您囝囝讀幾年班?另請問會唔會有留班的?

Uran:

我囝囝P.2 , 好似唔多覺有人留班 woo. 你九月call 我, 我一定 send 比你

hugub

hugub

錫啖你! 我小朋友1B班,若不介意,你可以找我一同玩.以你的經驗所知我小朋友依今次成績看會否要預20名了?真不開心.我小朋友不知驚. 希望明天不要下雨啦!

TracyC :

明天見!

Dear All:

Let share the good program with you:

http://www.hkblog.com.hk/index.php/4345/viewspace-16286

hugub
‹ 上一主題|下一主題