用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-11-18 12:34

你可以投诉我人身攻击,如果真的有!

今次聪明了,词窮,copy and paste ,不会又误解了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 17-11-18 13:10

我知您係友校家長,您以上請嘅說話理性得多。其實去到 ...

對於呢班人,其實學校唔比壓力,唔講埋D你運動叻,但係中英數更重要,已經係很大幫忙。我在不同方面接觸唔少呢D係一方面超勁,但學業不達標,好多時佢地為學業放棄自已的專長,最終都係唔達標。香港的教育制度已經太單一,我地應該唸點樣比多D唔同的路佢地行。

littlecath 發表於 17-11-18 10:36
我知道的明示,不是方丈面試時俾的。直接告訴你,我哋XXX校隊已經收咗你。
...
「直接告訴你,我哋XXX校隊已經收咗你。」即係唔係靠學術成績啦,情況好唔同。

mcl203 發表於 17-11-18 10:37
D運動員係教練推薦俾學校,咁可能都係學校無明示俾學生既,只係留位俾左教練,D運動生歸邊去某校是否有啟 ...
教練其實係代理人既角式。

王家爸爸 發表於 17-11-18 14:58
「直接告訴你,我哋XXX校隊已經收咗你。」即係唔係靠學術成績啦,情況好唔同。 ...

係吖!我一開始就係講學校收運動新兵。

mcl203 發表於 17-11-18 11:03
回顧就要學懂接受,目標/夢想就係追求,似乎,係人生兩個唔同階段~~~
...

若真係堅真認同各人道徳標準不一,難以想像仍將自己道德標準套用於他人身上~

站在自己認同既道德高地看事物,理應同現景有偏異,企係高處去低頭看他人,難免會頭大身細,堅持自己眼中既人物才係真像,無奈!!!

王家爸爸 發表於 17-11-18 14:59
教練其實係代理人既角式。

一日未出現於派位紙上,我堅信絶無其事~~~

王家爸爸    發表於 17-11-19 14:35

RunningPig 發表於 17-11-18 14:22
對於呢班人,其實學校唔比壓力,唔講埋D你運動叻,但係中英數更重要,已經係很大幫忙。我在不同方面接觸唔 ...

同意。學校肯批假俾你出去比賽,你冇返學嗰時有同學/老師send 功課,比賽返嚟之後有老師補課(姑勿論成效幾大),有好好既track record 俾海外大學收兵,呢啲就係「體校」同其他學校、甚至各大體育總會的最大分別。家長同小朋友爭取以上實實在在既好處,我唔認為係有道德問題。

littlecath 發表於 17-11-18 16:07
同意。學校肯批假俾你出去比賽,你冇返學嗰時有同學/老師send 功課,比賽返嚟之後有老師補課(姑勿論成效 ...

我也有聽說過運動學生讚美DB老師如何支援他。DB提供這些support 俾運動同學,這是真正有道德。

Hellomimi112 發表於 17-9-28 10:28
Band 1成績 +運動勁 or Band 1成績+音樂勁 or Band 1aa成績,相信有以上條件應有面試機會。
...

mcl203 發表於 17-11-18 16:02
一日未出現於派位紙上,我堅信絶無其事~~~
保守啲好

王家爸爸 發表於 17-11-19 14:36
保守啲好

只適用於論是否有明或暗示~~~

王家爸爸    發表於 17-11-19 18:11

Soundervolt 發表於 17-11-18 10:00
唔使反感,我冇反對從小學收一尐無論學術或體芸有潛質能力嘅學生,甚至初中學生,因為呢尐學生會喺得到學 ...
男拔辦學既理念一直冇變過。從另一角度睇,你可能有唔同既感覺:
男拔已變了直資,小一和中一有100%自主收生,以其 Brand name, 可否決定全部收哂學術程度高既學生,再加深D課程,再收七萬一年?一定得。好像對面海男女校一樣,公開試成績平均一定好。在香港尼個社會,人均鬥多A,一定比拿什麼體藝國際獎更被家長捧為神校。但佢地傳統係收才藝不同既學生,讓學生在不同領域闖。辦學團體覺得冇學生一模一樣,男拔不是公開考試工廠,它只會公怖學生在各領域可得到什麼成就,學校可提供這樣既軟硬件,學生是自己去爭取和表現。

男拔一直係咁架,你有學術,音樂或體育才華,入去都可發揮。佢冇呃過你,為什麼要一所百年老校改變去遷就社會既價值觀呢? 你認為一所學校既公開試平均成績能提高貴子弟一個人既成績,咁真係應該揀SPCC,真心的。

P.S. 男拔舊生,但不喜歡轉直資,現非常欣賞LS等津貼名校。

lawsonmoon 發表於 17-11-20 16:15
男拔辦學既理念一直冇變過。從另一角度睇,你可能有唔同既感覺:
男拔已變了直資,小一和中一有100%自主收 ...
其實我唯一不欣賞DBS, 就係轉咗做直資..... 以佢既名望, 大可做私校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-20 16:19
其實我唯一不欣賞DBS, 就係轉咗做直資..... 以佢既名望, 大可做私校
我鐘意 keep 番做津校,好似小拔咁。

IYY    發表於 17-11-20 16:51

lawsonmoon 發表於 17-11-20 16:15
男拔已變了直資,小一和中一有100%自主收 ...

我知閣下係友校舊生,亦有拜讀過閣下其他發言,當中都十分理性中肯。我提及過之前回帖只係希望分享一下學界運動實際運作情況,我亦喺其他帖經常講DBS並非只追求學術上嘅成就,貴校視體芸與學術為平等地才能,呢點我沒異議亦十分恩賞(可以喺我其他帖引證),我所討論嘅係從別校加盟嘅高中運動生並非經過學校多年心血既成果,會令外界有一種錯覺。之前有家長扣我帽子,認為我不忿敝校失卻甚麼學界總冠軍而踩貴校,呢點未免思想狹隘,其實喺我心目中冇邊間學校好過邊間學校,只有經常有咁嘅心態先至會有咁嘅想法,而且我更加會重視阿仔本身多過讀緊嗰間學校同其他學校比較。

正如您所講,如果以DBS嘅brand name可以盡收學術程度高嘅學生,跟據呢個想法,以LSC或其他傳統名校嘅名氣亦可盡收運動精英學生一較高下,但點解呢尐學校又唔會到高中時從其他學校招攬一尐百份能奪取金牌嘅學生?樓上亦有解釋冠軍殊榮對學生有幾重要,既然好似你所講貴校學生有機會自己去爭取各方表現去追求目標,不過我亦認識貴校唔少同學經過多年艱辛訓練,但到高中時突然間有位新同學佔去代表學校嘅機會,咁又係唔係公平,定抑或學校認為係有能者居之?我重新講一次,我並非反對貴校喺學術體藝多元教育方針,只係對從其他學校招攬高中預製金牌學生入讀貴校一年半載甚至重讀為學校(喺各項目A grade) 增光,呢種即食奪獎做法不敢茍同而已。

Soundervolt 發表於 17-11-20 17:33
我知閣下係友校舊生,亦有拜讀過閣下其他發言,當中都十分理性中肯。我提及過之前回帖只係希望分享一下學 ...

明白既,各人既睇法會有D唔同。我本身對學校拿什麼團體總冠軍冇乜感覺,亦唔覺得好威(其實應否設尼D獎呢!?),但我對學生表現好會好欣賞。

另一角度看: 有個年青人,好有音樂才華,公開試不太好,math 又肥佬,你知演藝都要數學合格。屋企冇錢,冇得送去外國讀音樂。眼前幾條路,放棄音樂、做跟車送貨;讀副學士;體藝和男拔收佢重讀。他揀了男拔重讀,想再考入演藝,仍可玩音樂,又可再試考一次。男拔又收佢,你知否有D名校衰到你不達標,唔俾你考,要你自己報公開試。你點睇? 外人既演繹係男拔買了個音樂猛人為學校爭光;我睇成學校收了個拉低公開試平均成績既學生;香港社會可能睇成多了個有音樂才華既人繼續追夢。

關於LSC仍係津校,在小一和中一搶學生,在現今制度偏幫直私校之下,無論人數和時間先後之下,係好難夠直私校爭;但我仍會想母校係津校,如我有得話事。

Soundervolt    發表於 17-11-20 23:38

lawsonmoon 發表於 17-11-20 17:55
明白既,各人既睇法會有D唔同。我本身對學校拿什麼團體總冠軍冇乜感覺,亦唔覺得好威(其實應否設尼D獎呢! ...

我朋友個女公開試成績十分差,但因音樂天份及造詣十分高而被演藝取錄,演藝收生主要喺睇申請人所報讀科目嘅實際能力,經過表演測試、面試、呈上對科目認識嘅Assay、樂團或音樂家推薦及獎項成績等以上條件均可申請。基本上與讀邊一間中學及學術成績冇乜關係。而且往後成就好睇個人本身做化,例如奧斯卡最佳美術指導得獎人葉錦添基層出身,當年會考得幾分,做過低層工作,之後走去片場由美術小工捱出一片天,所以只要自己唔放棄,未必一定係末路。不過好似徐校董嘅例子,確實又可印證就算讀一年半載名校可以改寫命運。懂得欣賞貴校嘅人都唔會只著眼學術成績(而且近年除IB外,其他亦冇公報),所以唔需要擔心收一部份體芸學生而影響外界眼光。

另一方面,我認為一尐有規模嘅大校應該承擔多尐社會負責任,選擇成為直資有一種背道而馳嘅感覺....特別係小學直資令到今時今日小朋友因為要考小學而要接受超前教育及承受不必要嘅壓力。

ms.giggle 發表於 17-11-16 09:42
老公幾年前去完DBSPD小一簡介會之後,Always 重複當時張校長的講話,我沒有去聽也記得,大慨意思:

不是 ...

听落令我感動。又心亂了,選擇好難。

Soundervolt 發表於 17-11-20 23:27

我朋友個女公開試成績十分差,但因音樂天份及造詣十分 ...

講得好精彩,鼓掌(emoji)
‹ 上一主題|下一主題