用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

我地無唔計分quiz, 重要中文唔通知我地, 不過通知左都無用, 又唔知考乜。好多學校都考前都有quiz, 不過都唔計分, 其實幾好等佢地衰一次, 咁咪立即温書。
不過今年學校都有改善吓中文, 考前有比吓温習紙, 最少見到班細路中文有進步。其實有時學校肯出吓手, 起碼班女都唔會咁怕中文, 有返信心, 中文自然會進步。常識科我們學校是最唔好, 完全無功作紙, 所以更本唔知佢出乜形式。

其實我掉返𨍭咁睇,小測佢自己唔温,睇吓佢識唔識,平日有冇留心上堂。

引用:回覆+MrBeast+的帖子 我地無唔計分quiz,+

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+16-06-13+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-06-13 發表
咦!我哋常識都無工作紙架喎,咪溫書同作業囉!我哋剩係中文先有工作紙,俾你知名個形式係點。你哋科科都有 ...
我地相反,常識無作業但有工作紙

英文係無書,會用phonics exercise、有writing、proofreading (學grammar)、工作紙for story book.

數學有作業+工作紙。

中文就作業、(街外)練習為住。

回覆:lukeskywalker 的帖子

考完了,暑假要再努力

回覆 IloveJJ 的帖子

我地得常識無, 數都有, 不過成年可能不超過5張。中文今年多左, 重要係有用的工作紙。英文反而出奇地多左, 以前好似無乜。常識其實作業係無乜用的。

我地都等緊派卷,呢幾日放假休息,要抖抖放暑假啦!

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我地得常識無,+數都

中文

回覆 IloveJJ 的帖子

作業得好少問題, 同太直 接好易答, 所以温書更重要。

回覆:考試到了,你地最驚邊一科?

派左卷 已經7成時間溫中文,搞極都係8X

考英文前一日去游水、考數學前一日去溜冰、考常識前一日去公園玩、考中文前兩日困係屋企郁都唔敢郁 偏偏其他科接近滿分,就只剩中文

我應該點做

傻太 發表於 16-6-15 17:13

考英文前一日去游水、考數學前 ...
好簡單, 你應該下次考中文前一日都去玩。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-6-12 17:55
你其實已經講左小朋友唔係記錯答案就係唔識寫d字,好明顯係書温得唔夠熟啦,試吓下次溫熟d考試範圍啦。
其 ...

阿囝最怕常識科, 當中有情景題就係扣得最多分!

回覆:SY_Joanne 的帖子

派左卷,中文我最驚果科,竟然兩份卷分別有98 分,同98.5 分。最有信心果科英文居然失手(上幾次測考幾乎全部接近滿分)。科數學佢最唔小心,又考得幾好,我真係估佢唔到!

回覆:lukeskywalker 的帖子

不過今次真係花左好多時間溫中文,唔知係咪因為咁顧此失彼

引用:派左卷,中文我最驚果科,竟然兩份卷分別有

原帖由 lukeskywalker 於 16-06-16 發表
派左卷,中文我最驚果科,竟然兩份卷分別有98 分,同98.5 分。最有信心果科英文居然失手(上幾次測考幾乎全 ...
中文

引用:Quote:傻太+發表於+16-6-15+17:13+派左卷+

原帖由 little_yolky 於 16-06-16 發表
好簡單, 你應該下次考中文前一日都去玩。
你呢個笑我有唸過,但真係講都唔敢講

引用:派左卷+已經7成時間溫中文,搞極都係8X 考

原帖由 傻太 於 16-06-15 發表

考英文前一日去游水、考數學前 ...
我都係擺最多時間在中文科上,英文囡囡比較好,點知今次竟然英文咁多科之中最差,雖然都有9X,但真係全年測考最低分呢次,仲要有人100分,好傷心

回覆:考試到了,你地最驚邊一科

原來仲有咁多家長對分數有咁高既要求

醒目開學勳章

lukeskywalker 發表於 16-6-16 19:23
我都係擺最多時間在中文科上,英文囡囡比較好,點知今次竟然英文咁多科之中最差,雖然都有9X,但真係全年測 ...
你小朋友幾年班?
‹ 上一主題|下一主題