用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

我覺得囡囡升左三年班後, 功課明顯比一,二年級多好多, 剛開學, 現在已QUIZ 兩次,DICT 一次, 中文默書一次,四字成語小測 .. ..
各位家長, 要有心理準備啊 !
悠悠媽咪

其實對於要做野既媽咪都幾辛苦, 我仲有個多個小朋友, 所以開學後,冇左十幾年既胃痛都晚晚出番黎! 我都覺得好似d野緊迫左d, 有d透唔到氣......好大壓力!

原文章由 悠悠媽咪 於 07-9-21 13:34 硐表
我覺得囡囡升左三年班後, 功課明顯比一,二年級多好多, 剛開學, 現在已QUIZ 兩次,DICT 一次, 中文默書一次,四字成語小測 .. ..
各位家長, 要有心理準備啊 ! ...

悠悠媽咪
HI, 我地小一都係呀, 好辛苦!:-| 中文默書係咪冇QUIZ 架??

各位媽咪

可能係剛開學既關係,大家一時未適應架咋,過多一排,小朋友同家長都會好好多架啦!  我本身就好like 有quiz 架啦,每日溫小小,到測驗考試真係會輕鬆d 架!

大家一齊努力加油啦!

h2dog1,  吾一定架! 我個囡上星期一就係中默+英文quiz 啦!  不過又吾需要太擔心! 我就好衰咁叫個囡,一定要溫好中默先(因為計分既),英文quiz就慢慢先溫! :  

[ 本文章最後由 肥肥師奶 於 07-9-21 19:04 編輯 ]

achan97,

臨考試前日日都有Quiz的話,真是替老師們辛苦!
除非她們每年都用相同的試題,否則……

請問除了英文科之外,中文、數學及常識會唔會有Quiz架?

原文章由 achan97 於 07-9-20 16:45 硐表
joyful-life>>>臨考試前日日都有quiz添呀!

Joyful Life

原文章由 肥肥師奶 於 07-9-21 18:58 硐表
各位媽咪

可能係剛開學既關係,大家一時未適應架咋,過多一排,小朋友同家長都會好好多架啦!  我本身就好like 有quiz 架啦,每日溫小小,到測驗考試真係會輕鬆d 架!

大家一齊努力加油啦!

h2dog1,  吾一定架!  ...

今日囡囡默兩課中文, 係屋企都可以識晒, 但係放學返黎話好難, 有d 唔識, 係咪有d 係填充呢??我諗用第二個方式考佢, 佢就唔識, 真難攪!

我都聽過一位家長提到三年級會有好多功課,希望阿囡到時應付到啦!

開學至今,都未正式返全日,我阿囡o個班(小一生)已經有一次英默、一次中默 及 兩次英Quiz。

我就覺得有點急進,但係阿囡唔覺,仲話返學好開心添!

不過,最重要係阿囡開心,學習上不會失信心就足夠。

Joyful Life

日本便當:

您要保重身體呀!

唔好俾您囡囡知道您為了她而感到好大壓力,可能佢應付到呢!

我都係自己一個緊張阿囡應付唔到,所以來這裡取經,我阿囡當然唔識緊張啦!

原文章由 日本便當 於 07-9-21 13:43 硐表
其實對於要做野既媽咪都幾辛苦, 我仲有個多個小朋友, 所以開學後,冇左十幾年既胃痛都晚晚出番黎! 我都覺得好似d野緊迫左d, 有d透唔到氣......好大壓力!

...
Joyful Life

四年級功課又比三年級多,五年級又比四年級多.其實我覺得三同四之間個gap都幾大.要有心理準備,但係唔好驚,小朋友既能力亦會隨住年紀而提升.

我覺得最重要係培養到佢既責任感,佢覺得d功課係佢自己既,成績係自己既,就會用心盡力去做,就算唔係盡善盡美,亦冇問題.最唔好係你緊過佢,佢覺得check功課係媽咪既責任,温書係媽咪既義務(一二年級重講得過去),咁樣就算成績好,都唔係佢自己既.如果佢自己肯承擔,做媽咪既就輕鬆好多......所以我一放工可以成晚上網.

暫時我覺得學校功課量同中英默隔一星期一次都唔算太多喎, 反而我著重家長與老師之間的溝通, 想多了解學校對學生的要求, 亦要我地家長點同老師配合, 因為雖然依家知道話默邊課邊課書, 但我都唔識點同佢溫, 又唔知默書的形式係我反而擔心的, 原來默書都要填充, 我仲以為老師讀一句, 學生寫一句咁簡單 tim

[ 本文章最後由 vvmakyy 於 07-9-23 14:03 編輯 ]

Blythemia

你講得好啱, 小朋友責任感好緊要, 不過我阿囡依家仲未感覺得到,   希望隨著佢年紀越大, 佢會知道啦! 你阿囡好叻, 可以做埋功課唔使你操, 等你有時間上網  

我們已有三次 Quiz, 一次中默, 明天英默.

個人很喜歡 Quiz, 因為又不計分落成績單, 壓力可以不太大, 係一個機會俾孩子知道自己的水準去到邊.

如果 Quiz 有錯, 就會叫她多留心.  始終老師圈出來的錯, 勝過我日哦夜哦好多倍...

好多學校三年級都會開始深了又多了功課做.  學校既是如此, 也是跟隨大勢吧!

小一開頭是填充.  學期尾已開始默句子.
話就話填充易過默句子, 我女之前就好多時衰唔識用番個詞語.  所以讀默才是易一點.  佢讀乜, 你默乜!
故此溫習默書時, 不要只識寫啲字, 要懂得啲字個意思和點用啊!

原文章由 vvmakyy 於 07-9-23 13:37 硐表
暫時我覺得學校功課量同中英默隔一星期一次都唔算太多喎, 反而我著重家長與老師之間的溝通, 想多了解學校對學生的要求, 亦要我地家長點同老師配合, 因為雖然依家知道話默邊課邊課書, 但我都唔識點同佢溫, 又唔知默書 ...

hI, h2dog1

中文默書好似沒有 QUIZ 架! 但初時用填充方式, 後來先讀默詞語和句子 .

你小朋友習慣了小一生活了嗎 ?  今日開始番全日. 其實係我地父母眼中係辛苦, 小朋友其實冇咩野, 因為佢地校園生活好開心架 !
我現在都學緊 "放心, 放鬆, 放手" .  我囡囡成日叫我, 比佢'自行放學" , 即自己坐 MTR , 我話唔可以住, 因為佢始終未定性(在我眼中) 但功課上佢已經自己攪掂, 我只係簽手冊.
悠悠媽咪

原文章由 悠悠媽咪 於 07-9-24 13:14 硐表
hI, h2dog1

中文默書好似沒有 QUIZ 架! 但初時用填充方式, 後來先讀默詞語和句子 .

你小朋友習慣了小一生活了嗎 ?  今日開始番全日. 其實係我地父母眼中係辛苦, 小朋友其實冇咩野, 因為佢地校園生活好開心架 !
...

悠悠媽咪
返全日我唔擔心, 因為係幼稚園時都係返全日 , 但中文默書都係對佢黎講有D難度, 死背默出黎就OK, 但換另一個型式問佢, 就真係唔得 .

見你同囡囡都咁開心, 真係人羡慕喇!

另外, 想請教下你, 囡囡D書本你教佢點安排呢? 有邊D本可以比佢放係學校呢? 不知道係老師叫佢地留係學校OR個衰妹自己放係學校, 攪到冇帶返屋企而欠交.:(

如有事通知老師, 係寫在回家當日OR明天新一頁呢?

請問有沒有1A班家長可幫忙告知今天中文詞語要寫那六個字 囡囡今天因病請假,取回家課又不太清楚.請幫忙
橫眉冷對千夫指 俯首甘為孺子牛

AuntieCat

阿囡今日派咗中英文默書返來啦, 見到中默的形式, 有填充又幾得意喎, 呢個方法默書真係幾好, 不只學識寫詞語咁簡單, 還要知道詞語的意思及運用, very good!

原文章由 AuntieCat 於 07-9-23 22:17 硐表
小一開頭是填充.  學期尾已開始默句子.
話就話填充易過默句子, 我女之前就好多時衰唔識用番個詞語.  所以讀默才是易一點.  佢讀乜, 你默乜!
故此溫習默書時, 不要只識寫啲字, 要懂得啲字個意思和點用啊!

...

Blythemia>>>100%贊成!!!

原文章由 Blythemia 於 07-9-22 00:11 硐表

四年級功課又比三年級多,五年級又比四年級多.其實我覺得三同四之間個gap都幾大.要有心理準備,但係唔好驚,小朋友既能力亦會隨住年紀而提升.

我覺得最重要係培養到佢既責任感,佢覺得d功課係佢自己既,成績係自己既, ...

Joyful-Life>>>一年級只係英文科有Quiz,其它無架!!!

原文章由 Joyful-Life 於 07-9-21 23:11 硐表
achan97,

臨考試前日日都有Quiz的話,真是替老師們辛苦!
除非她們每年都用相同的試題,否則……

請問除了英文科之外,中文、數學及常識會唔會有Quiz架?

...

原文章由 stungma 於 07-9-24 17:41 硐表
請問有沒有1A班家長可幫忙告知今天中文詞語要寫那六個字 囡囡今天因病請假,取回家課又不太清楚.請幫忙

Dear stungma
你囡囡好D嗎?
希望她早日康復,
功課方面,有冇家長幫幫手呀
‹ 上一主題|下一主題