用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

hz_mama,

25/8係編咗班,知道邊個係班主任。如果你唔介意,可以pm你個小朋友個英文譯名比我,我幫你上學校個intranet睇睇你個小朋友係邊班。仲有呢個sat有個資優講座同電腦workshop,學下點樣用學校個intranet。你不妨打電話問下仲可唔可以報名。

愛肥

原文章由 hz_mama 於 07-8-30 14:59 硐表
8月25日開了家長會嗎?為何我沒接到通知,我只知9月3日要去學校,有沒有家長可以同我說下8月25日學校的按排,編班了嗎?
急,急,急。

原本希望阿囡可以好彩編到阿囝P1時嘅班主任,咁就發達囉,點知25/8家長會見不到個老師,真係失望。原來個老師升咗級,仲做番哥哥個班主任。阿囝真係好運到極。 :D  

愛肥

hz_mama,

仲有老師話9/3 那天不用帶書, 只要穿校服及帶個細書包(取手冊同通告).

多謝你的幫忙,因我父親生病住院,我直到8月27日才囘到家,所以一點學校的信息都沒有,女兒也沒參加暑期班,只知道9月3日去學校。
小女名為:LEUNG KIT YU
我8月25日沒去學校,會不會影響我女兒的編班?
9月3日需要帶哪些用品去學校?
謝謝。
原文章由 愛肥 於 07-8-30 21:37 硐表
hz_mama,

25/8係編咗班,知道邊個係班主任。如果你唔介意,可以pm你個小朋友個英文譯名比我,我幫你上學校個intranet睇睇你個小朋友係邊班。仲有呢個sat有個資優講座同電腦workshop,學下點樣用學校個intranet。你不妨 ...

你個女係1A班,班主任Miss Chan。唔駛擔心,編班跟參唔參加講座完全無關,而且SFA冇精英班,邊班嘅小朋友都係咁叻。放鬆啲啦,又要緊張個女,又要擔心父親的病,很易自己都病埋。

若你個女冇去暑期英文班,就要同佢補番,因為教咗唔少grammar上嘅嘢,我問過英文老師,佢講開學後唔會再教。

愛肥

原文章由 hz_mama 於 07-8-30 21:57 硐表
多謝你的幫忙,因我父親生病住院,我直到8月27日才囘到家,所以一點學校的信息都沒有,女兒也沒參加暑期班,只知道9月3日去學校。
小女名為:LEUNG KIT YU
我8月25日沒去學校,會不會影響我女兒的編班?
9月3日需要帶哪些用品去學校?
...

1A班是不是PTH教中文。
冒昧地問一下你的小朋友是哪班,是否有幸可作朋友。
我女剛通過Cambridge Starters的測試,拿了14個盾,能不能跟上p1的水準,是否還需要補番多點Grammar.
請問9月3日需要小朋友帶哪些物品。
多謝你的関心。
原文章由 愛肥 於 07-8-30 22:11 硐表
你個女係1A班,班主任Miss Chan。唔駛擔心,編班跟參唔參加講座完全無關,而且SFA冇精英班,邊班嘅小朋友都係咁叻。放鬆啲啦,又要緊張個女,又要擔心父親的病,很易自己都病埋。

若你個女冇去暑期英文班,就要同佢補番,因為教咗唔少 ...

簽名被屏蔽

Re:

原文章由 hz_mama 於 07-8-30 23:13 硐表
1A班是不是PTH教中文。
冒昧地問一下你的小朋友是哪班,是否有幸可作朋友。
我女剛通過Cambridge Starters的測試,拿了14個盾,能不能跟上p1的水準,是否還需要補番多點Grammar.
請問9月3日需要小朋友帶哪些物品。
多謝你的 ...

1) 1A班是不是PTH教中文。
--> Yes.  According to Miss Chan, she will teach PTH phonics first.

2) 冒昧地問一下你的小朋友是哪班,是否有幸可作朋友。
--> My daughter is also in 1A.  She's called Vanessa.  See you on 3 Sept.

3) 我女剛通過Cambridge Starters的測試,拿了14個盾,能不能跟上p1的水準,是否還需要補番多點Grammar.
--> The SFA Summer English class teached "CLASSROOM Grammar Focus For Primary Students 1A" published by Classroom Publication Company.  You can search it in www.classroom.com.hk.  This book is quite easy as compared to CYLET.

I think your daughter can match P1 level based on her outstanding result in CYLET.  However, as around 120 (out of 160 P1 students) have attended the English class, you may consider to purchase this book for your daughter so that she can match with the class.

4) 請問9月3日需要小朋友帶哪些物品。
--> You need to take an empty school bag (for handbook collection) according to the official statement on last Saturday

Hope you find the above information useful!

SimonLeung,

你好犀利吖!問得咁清楚!   

hz_mama,

今年P1所有班都係用PTH教中文,所以我話邊一班都冇分別。唔同其他班只有一至兩班用PTH教中文,不過都唔係所謂嘅精英班。

我個囡係1B班。雖然唔同班,但SFA女仔少,佢哋可以做下朋友,而且所有P1生小息都要留在禮堂,好易撞到混熟。

其他問題SimonLeung答得好清楚,thx。

其實SFA很多家長都覺得,SFA唔係剩係啲學生叻,係家長都好犀利,因為家長付出嘅時間精神真係要好多。盡量放鬆啲喇,六年慢慢長路吖!如果有多個細,仲唔止添!

愛肥

[ 本文章最後由 愛肥 於 07-8-31 04:52 編輯 ]

原文章由 SimonLeung 於 07-8-31 00:52 硐表

1) 1A班是不是PTH教中文。
--> Yes.  According to Miss Chan, she will teach PTH phonics first.

2) 冒昧地問一下你的小朋友是哪班,是否有幸可作朋友。
--> My daughter is also in 1A.  She's called Vanessa.  ...

Thank you SumonLeung

愛肥,Simon Leung, Sally1,
很感謝你們的幫助,早聼說SFA的家長很熱情,很高興加入這個大家庭,到時還請多多関照。
9月3日見。
原文章由 sally1 於 07-8-31 09:07 硐表

Thank you SumonLeung

Hello 大家好
可否Join埋你ah ...

SimonLeung & hzmama
我個女do係1A班ah......大家多多指教.. 我冇join 到1/9既talk ah..請大家返lei報料ah.

嘩!乜突然間咁多人係1A,你哋就好啦, 點解冇乜人同我個女同班嘅?

愛肥

NET MEETING IN yahoo message

May be we can have a net meeting online. do you have sms...

Today I chat with my son and he know how to use yahoo message and login by himself.  We communicate and so funny.  pls pm him and exchange the sms.

He exchanged his tel to his new friend and date his friend for playing.   Hahahh..

原文章由 愛肥 於 07-8-27 20:37 硐表
Hi各位,

由於3/9開學日,其他級別要返7:50,所以我會帶兩隻小鬼一齊返學,哥哥入學校後,我會和妹妹在金莎吃早餐。若有任何人早到,歡迎到金莎見,讓小朋友認識認識也是好事。

sally1,

你sat唔去,要記得問下人點用學 ...
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

好彩咋!如果唔係我個囡﹝我?﹞就慘喇!至少有個人問吓班上嘅情況,旨意啲小鬼返嚟講就死梗! 好似佢哋啲visual arts同projects,有時要家長幫手。我個囝試過臨交前一日先話我知個project老師要求用powerpoint做,趕到我想死。一路做,一路鬧鬼個衰仔。

愛肥

原文章由 ianhelen 於 07-8-31 23:29 硐表
愛肥,
你都有shiro! 同你同班丫~~

今日校車姨姨打黎,原來4號已經可以搭校車,咁我就唔水煩接送既問題啦...

ianhelen

我想要, 馬煩係e-mail一份比我
唔該哂

明天開學啦!!

原文章由 ianhelen 於 07-9-1 19:25 硐表
今朝上IT班時派左D NOTES,有邊個想要係度講聲,我可以SCAN & EMAIL / FAX架~~

簽名被屏蔽

E-class login parent / kids passwods

Hi,

Last Saturday, I got the Login in password from IT teacher.  Can we change the password now?  

I found the school net is very helpful and teacher told us that we must check the notice everyday.  

What do they need to bring on Monday?

NB

原文章由 ianhelen 於 07-9-2 11:57 硐表
sally1,

我scan左pdf file,你msn online時搵我,我msn俾你丫~

聽日開學啦,唔知有咩野要帶...

[ 本文章最後由 NichoB 於 07-9-2 20:41 編輯 ]
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:
‹ 上一主題|下一主題