用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 SALLY媽媽 於 10-4-1 14:42 發表

有冇問清楚係咪其他 4 班都有 , 係佢o個班冇 ?
我朋友都想知道
或者你覺得p.2 唔須要算草紙, 但我朋 ...

我問囝囝, 佢話P.1-P.3都有派草稿紙測/考時運算.
其實, 真係你唔講我都無留意依D嘢.

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 10-3-31 18:36 發表

果間學校仲係出名英文深添,點知原來中文都咁難。
今時今日揀名校既家長,真係要預咗俾人糟質……

所以中學都希望同阿囡揀間唔好咁大壓力既,band1尾既就OK,都唔想破壞佢個本應好愉快既成長期 ...

原來冤枉了果間名校添--小五下學期,不同出版社的課本均會教文言文。我校用的教科書跟早前有環保新聞的紅磚屋學校是同一套,亦即是,小五下學期我們亦需要學文言。希望到時的閱讀理解考卷不會是太深的文言文……

王國長老

原帖由 csy_ma 於 10-4-4 22:53 發表

原來冤枉了果間名校添--小五下學期,不同出版社的課本均會教文言文。我校用的教科書跟早前有環保新聞的紅磚屋學校是同一套,亦即是,小五下學期我們亦需要學文言。希望到時的閱讀理解考卷不會是太深的文言文…… ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 劉健明 於 10-3-25 20:59 發表

你講o野問題 , 答案好似係咁..
1.屏山文物徑
2.石 ...

依題算唔算課外題呢??
囝囝話老師之前又話唔出課外題嘅??

黃巴士

王國長老

算啦, 都有好多小朋友識答...
反而我好想知點解中卷二要一齊扣兩分....
原帖由 黃巴士 於 10-4-14 12:35 發表

依題算唔算課外題呢??
囝囝話老師之前又話唔出課外題嘅??

黃巴士

原帖由 cookie 於 10-4-15 03:11 發表

記得小二時都發生過扣2分事件, 今次又係咁.
係咪此卷A&B班分數與C,D,E班有好大參差呢??
唉! 我只知囝囝今次總測平均分數都倒退了.

原帖由 cookie 於 10-4-15 03:11 發表

仔仔話因為鄰班平均分比我地班低, 所以要扣分喎.

扣2分可以拉近精英班與非精英班分數有咩作用??  
不如投放多些資源帶動在中文作文功課上好過.

黃巴士

原帖由 kswiss 於 10-4-15 10:17 發表
吓! 這是什麼道理? 似乎 no standpoint.

其實老師吟樣扣分法真係怪怪地, 可能佢地覺得改作文卷係好個人嘅, 所以最後要被重就輕呱.

王國長老

係呀, 大囡就係因為扣左分唔開心呀....佢話都唔知點解又唔關佢事...
原帖由 kswiss 於 10-4-15 10:17 發表
吓! 這是什麼道理? 似乎 no standpoint.

原帖由 cookie 於 10-4-15 16:51 發表
係呀, 大囡就係因為扣左分唔開心呀....佢話都唔知點解又唔關佢事...

囝囝班大多分數是7X-8X.
你地A.B班呢?? 其實係咪真係距離得咁遠呢??

黃巴士

王國長老

好似平均都8X以上..
原帖由 黃巴士 於 10-4-15 17:38 發表

囝囝班大多分數是7X-8X.
你地A.B班呢?? 其實係咪真係距離得咁遠呢??

黃巴士

原帖由 cookie 於 10-4-15 18:30 發表
好似平均都8X以上..

講錯了, 佢班大多數分數是7X.

原帖由 黃巴士 於 10-4-15 18:55 發表

講錯了, 佢班大多數分數是7X.

相信A&B班好多起碼都有85分左右, 而囝囝班多數都是77分左右, 所以都有成8分差別.  差別都幾大吓.

原帖由 黃巴士 於 10-4-16 10:42 發表

相信A&B班好多起碼都有85分左右, 而囝囝班多數都是77分左右, 所以都有成8分差別.  差別都幾大吓.

假如係平均分,七八分之別已距離頗大了(聽說相差一分都有十名八名既差距了?)。我女有位朋友仔響第間學校排級第六,平均分都係過九十二,估計十名內都要上到九字,但呢七八分,就努力外還要講天分……

原來B班作文要減分?我班今次中作成績不大妙,九字頭聽聞只得一個,九十二。阿囡周圍既同學都似乎退步了。但中作已在假期後才派,那為什麼不先協調一下積分?假如要平衡比例,可能一起加較一起減好?

不過,小朋友和家長多半都是看到低分才會緊張,這次我也覺得老師給分頗嚴,大概是想在小五前收緊要求,那在小五才可以有較大的進步?

原帖由 csy_ma 於 10-4-16 21:59 發表

假如係平均分,七八分之別已距離頗大了(聽說相差一分都有十名八名既差距了?)。我女有位朋友仔響第間學校排級第六,平均分都係過九十二,估計十名內都要上到九字,但呢七八分,就努力外還要講天分……

原來B班作文要減分?我班今 ...

所以上學期, 囝囝班考全級6X, 已是1-3名.

原帖由 kswiss 於 10-4-18 23:19 發表
keep 住 d 成績, 咪入到AB班囉! 努力呀!

唉!!
囝囝班頭1-10名有8個都是女生. 男生上堂就真係時常在遊魂. 讀書風氣就真係痳痳.

另請問今次P.4中默, 係咪詞10, 課11 ?? 因為囝囝手冊又寫是詞9, 課10?? 問同學, 佢地又話唔知.
10 &11課全都未開始教.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 10-4-19 10:29 發表

唉!!
囝囝班頭1-10名有8個都是女生. 男生上堂就真係時常在遊魂. 讀書風氣就真係痳痳.

另請問今次P.4中默, 係咪詞10, 課11 ?? 因為囝囝手冊又寫是詞9, 課10?? 問同學, 佢地又話唔知.
10 &11課全都未開始教.

黃 ...

26/4中默 ,詞10 (老師派咗詞語表), 文11課 (第二 & 三段)
‹ 上一主題|下一主題