用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

又係自主問題,究竟信制度定人控,會比較有信心和一致性呢?靠人,可能出現彈出彈入嘅現象~~~

小鹿揀學校 發表於 21-7-9 08:56
環顧全世界, 真係冇一個地方好似香港咁, 自己主流教育制度DSE的學生只能得到咁低比例的熱門神科 offer

自 ...

如果啲神科今年收好多IB生,希望社會各界一齊比壓力政府,迫佢提高返收DSE考生比例

小鹿揀學校 發表於 21-7-9 08:56
環顧全世界, 真係冇一個地方好似香港咁, 自己主流教育制度DSE的學生只能得到咁低比例的熱門神科 offer

自 ...
執咗DSE你覺得最有可能考什麼公開試?我諗一定唔係IB/AL/AP

b3410 發表於 21-7-9 11:19
執咗DSE你覺得最有可能考什麼公開試?我諗一定唔係IB/AL/AP

其實好多先進國家, 例如加拿大,都冇公開試
執鬼咗個又難又冇認受性的DSE, 到時咪校內成績呈分, 再攪個 pre-T1, T for tertiary, 用“水平參照”(寫完我都笑咗 )去微調得出全港 RO, 去報大學

重點係 IS, IB 學校都要呈分考 pre-T1, 大家香港人都在同一機制下公平競爭囉!

小鹿揀學校 發表於 21-7-9 11:36
執鬼咗個又難又冇認受性的DSE, 到時咪校內成績呈分, 再攪個 pre ...
最驚最後也要再考3次呈分試

執咗DSE會點做? 唔駛講啦啩!
我之前都講咗, 預計DSE得番10-20年貨仔, 跟住就正式回歸祖國懷抱

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

執鬼咗個又難又冇認受性的DSE, 到時咪校內成績呈分, 再攪個 pre ...

內銷,唔接受進口貨?~~~

晴晴小B 發表於 21-7-9 11:11
如果啲神科今年收好多IB生,希望社會各界一齊比壓力政府,迫佢提高返收DSE考生比例
...

小加子 發表於 21-7-9 11:07
咁7成的local includes both DSE and non-DSE such as those who take the IB path with HK resident stat ...

一般無set,因為無意思,non jupas唔只包IB,仲有asso上。如果set non jupas多位,跟本收唔足,年年有淨位ugc會收返。set jupas多位,有唔達標既收唔收?收左讀唔上,踢唔踢佢走?

呈分試

其實你知唔知國際學校大部份都係外國人,點考?不如規定香港人不能讀國際學校同直資只可提供DSE課程仲實際!

mcl203 發表於 21-7-9 11:44
內銷,唔接受進口貨?~~~
有香港身分證一條隊, 冇嘅另一條隊, 所有嘢都係咁㗎啦!
依家最離譜嘅係大家都揸香港身分證, 竟然分2條隊, 一條慢隊, 一條尊貴優越理財咁嘅特快通道,
咁先覺得唔公平囉!

reyskywalker 發表於 21-7-9 11:58
其實你知唔知國際學校大部份都係外國人,點考?不如規定香港人不能讀國際學校同直資只可提供DSE課程仲實際 ...
香港人報讀香港本地大學有優先, 理所當然噃!
你外國人報香港嘅大學咪排另外一條隊囉,理所當然噃!

小鹿揀學校 發表於 21-7-9 12:02
有香港身分證一條隊, 冇嘅另一條隊, 所有嘢都係咁㗎啦!
依家最離譜嘅係大家都揸香港身分證, 竟然分2條隊,  ...
well said. 0

reyskywalker 發表於 21-7-9 11:58
其實你知唔知國際學校大部份都係外國人,點考?不如規定香港人不能讀國際學校同直資只可提供DSE課程仲實際 ...

大部分係有外國passport 的香港人

小鹿揀學校 發表於 21-7-9 12:05
香港人報讀香港本地大學有優先, 理所當然噃!
你外國人報香港嘅大學咪排另外一條隊囉,理所當然噃!

香港IB考得好嘅絶大部分係純香港人同埋有外國passport嘅香港人,報IS時用外國passport 有priority, 報大學時用返香港身份證排local 條隊比local student 學費

poonseelai 發表於 21-7-9 10:22

本地資助大學學位15,000 比 local students:
我諗你都好清楚, 所謂 JUPAS 同 NJ 既 8:2 比, 只係一向整體既統計, 現實從來無一個硬指標同要求
所以過往8大, 主要以國際課程收NJ學生, 其實都係3大神科為主, 如兩大醫科, 工商管理等, 而且佢地整體收生比例, 不少過往都有近半係來自NJ

我只係覺得, 收生公平否, 其實一直係各大學同官方責任

擇優而取, 我從來唔認為係錯, 只係今年某D學生所謂既優, 又真係又幾優, 又真係令人懷疑

我都係個句, 目標係入香港既大學, 其實就算IBDP/IAL再賣大包, 都唔會點影響到DSE學生以JUPAS取得學位既優勢 (當然如果只著眼神科會蝕底少少)

因為無論計入學彈性度 (出咗DSE成績再改科), 取得學位機會 (成績夠只要係JUPAS表上填就可攞到學位, 唔駛自己去報同考), 以至學費資助 (DSE考生就算最後選擇入讀自資大學, 一樣可以申請NMTSS資助, 不過NJ學生就唔得), DSE考生相比係著數D

坦白講, 香港有70%以上既DSE考生, 都唔係劍指神科, IBDP/IAL成績量化寬鬆, 基本上對佢地有幾大影響? 唔通真係忽然有大量IBDP 4X分既學生, 走嚟同大家爭D只需要DSE有2X-30分就入到既科? 咁人地肯放下身段咪唯有認輸囉! 最多我再揀第二科, 或者去申請NMTSS讀自資學位 (相信呢堆位暫時無讀IAL/IBDP既人會去爭)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中國高考
‹ 上一主題|下一主題