用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: lazymeow
go

德萃小學   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 18-6-18 16:20
明白......即好似補習社宣傳咁,有獨家秘方同教學心得,超效能教學法,配合AI與大數據,令小朋友能係短時 ...

梗係要啦

Yeahhhh

Vanadium 發表於 18-6-18 10:52
K2重組句字? 唔係就係以下被人鬧變態呢間嘛?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1239099/
其實你係來討論定抽水?

Vanadium 發表於 18-6-18 15:48
偏見? 唔係有人講SH K2係有重組句字?

德萃講清楚好啲喎,佢係谷既學校定係happy school? SC係真happy,KV ...
有係德萃讀緊嘅人同你講好唔happy咩?

JforJessie 發表於 18-6-13 11:02
我仔接觸到嘅老師都好好,細心照顧,容許細路仔做細路仔嘢,批改功課方式亦係我所欣賞。我轉校前嘅舊校都 ...

呢d都係陳校長嘅教學方針, 可惜, 好老師, 有愛心老師, 要走嘅都走, 新請返嚟嘅老師仲係咪咁有愛心呢, 真係唔知, 以後d老師要對住大數據做人, 仲有冇時間心機去關心d學生, 我都不太樂觀

Phinephine77 發表於 18-6-17 08:46
續上

校方應該交代時間表,讓家長知悉進程和contingency.

想學校同你交代?你真係諗多左, 學校轉校長轉理念, 一句聲都冇同我地班原用家交待或 諮詢過, 話改就改, 只安排一個不設提問嘅見面會, 由朱校長表演個人talk show,  我地班家長就咩都唔俾問, 直情係表現出, 而家通知你地學校180 改理念, 你班水魚乖乖接受啦

JforJessie 發表於 18-6-12 00:37
中文同常識係普通話,其他全英。
英文課程深的,要睇開英文書先知做乜。
數學1C開始教,但不會敎得太快。

請問可以update下學校情況怎樣嗎?我諗緊同小朋友轉,考慮中,希望得到你的意見(emoji)(emoji)

回覆樓主

有無更新?

Vanadium 發表於 18-6-17 00:21
建議你睇下啲國際教育研究或比較先,我講啲野未必全準確(因為都要靠記憶),但亦唔係隨口講。

香港教育其 ...
好認同,教育其實係要整個社會配合,香港產業單一,培育出來嘅新一代都係睇錢行先,唔係點會個個名校生都考專業呢?有幾多個會去讀it 諗住幫香港殺出一條血路呢?
16年後,香港仲會需要幾多金融專才?醫生律師?

讀專業死記硬背考試機器係最岩,所以香港傳統教育難會出到一個bill gates .

佢sat 差一分滿分,大家覺得係補習功勞嗎?

香港雙職父母多,無時間睇功課,外判係正常,但不要過度依賴以為係神藥。

Google 老師 人工智能嘅年代,操練已經不合時宜,香港人被星加坡南韓追過已經有一段時間,連星加坡的士司機都批評香港無進步 英文差,教育係要諗宏觀長遠計劃,不能再固步自封,因為入u 在12年後是必然的事,沒什麼好辯論。

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

tping614 發表於 18-6-18 10:19
我去開放日睇過幼稚園課程都唔淺 k2已經有重組句子 k3閱讀理解、成語 數學中數、英數都有學 學校話預備班 ...

其實如果今年考小一的家長就會明白點解連Happy K 都要加深程度⋯⋯ 好多打正旗號係 Happy的小學都考小朋友朗讀書本、朗讀短文後答問題,中英佳是;數亦唔見得容易。我小朋友讀你們口中的「開心」幼稚園,但都見到學校有壓力更改課程令小朋友爭競爭力⋯⋯ 成個氣候根本係癲左⋯⋯ 考小一的題目是小一的內容(基本)

ivabrother 發表於 18-6-12 08:25
當然,校舍確實有很大改善空間。不過老師嘅關愛,加上課程嘅編排,都已經蓋過一切。

如果家長係buy深課程 ...

吓!德萃程度比津校深?我就係因為頂唔順津校的程度同操練所以先考濾轉國際

回覆 Ray-papa 的帖子

德萃係程度深但唔會操練, 同埋德萃唔係國際學校

supersjcandy 發表於 18-11-16 09:53
回覆 Ray-papa 的帖子

德萃係程度深但唔會操練, 同埋德萃唔係國際學校

其實德萃程度不淺,係happy school 但唔代表教學hea.

回覆樓主

請問有人收到 offer 未
‹ 上一主題|下一主題