用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-3-8 10:35
若果真係有留意吓某些被認定神級小學,近年因某些強女直中既收街外生位有變化,少收了體藝生,已即時影響某 ...
果然係醒字派家長 :D
咁強女直中都係避免墮落凡塵……男直中又係……變幻原是永恆...

tht125 發表於 18-3-8 10:41
其實我諗我明樓主想講乜,佢意思係同學A已註冊直資,講到明唔會諗其他學校,但又去另一間直資見,問佢點解 ...
硬系0甘讲,人家还有千百个理由,难道要一一品告?
你不准去试,去看都不行,万一人家收你,我就没机会了,呜呜。。。

mcl203 發表於 18-3-8 09:45
未必喎,同校同學一樣,去到呈分靜如深海既例子應唔少~

所以,唔知唔問,自己諗自己係唔錯既行為~
所以我好少主動問人。

王家爸爸 發表於 18-3-8 10:45
都係嗰句,睇成績為主,面試確認個學生唔係有問題既。學位數量少,學校唔會話試下水溫既。 ...

有一些情形,面试是一件事,但真的是有某些新收生表现差,结果那间小学是神校不会考虑的。。。
说不定那间小学后来都会出人才,对吗?很不公平?但神校有需要冒险吗?
其实这也解释了为什么很多神校的货源通常比较集中。。。

猴子爸 發表於 18-3-8 09:51
0甘样真是很老土!
通常有人来问分数,报什么学校等等,大家会怎样回应,但又不想太得失对方?
我会答:OK ...
如果係Calven果個咁老套, 我會直頭唔客氣同佢講:唔講你聽喇, 你自己都唔講人聽。

大家又唔係朋友, 唔係對襯家, 唔駛同佢客氣。

tht125 發表於 18-3-8 10:41
其實我諗我明樓主想講乜,佢意思係同學A已註冊直資,講到明唔會諗其他學校,但又去另一間直資見,問佢點解 ...
首先,佢無可能可以霸左個位。
第二,如果個學生叻既,無壓力下,面試表現一定好啲,留下好印象既機會都大。佢主動老實同個老師講其實某間學校已收咗,只係想體驗下,其實係醒目做法。原因係,除咗最勁嗰幾間學校,到咗7月註冊時,都會有人唔去,佢留咗個好印象俾校長、老師,到時人哋可能諗起佢,睇佢來唔來。

somoon 發表於 18-3-8 10:46
果然係醒字派家長 :D
咁強女直中都係避免墮落凡塵……男直中又係……變幻原是永恆...
...

其中兩間小學課程培訓似乎就係針對某些直資中學收生取向,而做成既升中優勢。另外兩間係英小,投考英中已經存在少許先天優勢。~~~

猴子爸 發表於 18-3-8 10:49
有一些情形,面试是一件事,但真的是有某些新收生表现差,结果那间小学是神校不会考虑的。。。
说不定那间 ...
我都覺得師兄師姐既表現可能有影響。因為有幾間學校, 近年越嚟越多收我哋學校, 可能過往師兄師姐表現好, 所以對我哋有信心。

little_yolky 發表於 18-3-8 10:47
所以我好少主動問人。

我哋都甚少問人,亂吹幾句就有,人哋叻唔叻唔關自己事。只係呈分叫自己小朋友派卷果陣裝下前後左右,從而評估下佢大約位置,是否如料夠人數係佢後面就得,但係都唔易裝到~~~

呢個帖真的令人眼界大開
吾讓賽就自私? 咁呢個世界好多人都好自私

首先要怨其他top schools自私! 可能中學俾勁校n咁多個位, 點解吾讓賽留返d位俾弱校! 自私
咁你間學校1,2個位啫, 弱校可能1,2個位都無, 你又屈機? 你都好自私呀
人地考到神校, 直資吾駛考慮學費? 人地有無錢你又知? 亂估人地無經濟負擔, 自私!
你有錢報直資, 人地無錢, 咁你又吾放棄政府派位? 自行又去見? 自私!
嘩! 上到中學, 讀讀下又出國, 出國就一早咪同人爭好學校啦, 自私!
讀多幾年, 報晒外國學校拎住offer考dse, 有錢有co就咪考dse啦, 自私!
入到大學....出黎做野......

人人都自私真係好吾得掂! 要考慮移民去火星 (咁又自吾自私呢)

猴子爸    發表於 18-3-8 11:04

little_yolky 發表於 18-3-8 10:54
我都覺得師兄師姐既表現可能有影響。因為有幾間學校, 近年越嚟越多收我哋學校, 可能過往師兄師姐表現好, 所 ...
的确是事实,将心比己,你做采购,有供应商来货优质,避免出错,选他们的货,总比选其他没有track record供应商的货稳妥。
除非:个别学生表现非常亮丽, 那就姑且给他一个机会,如果真的货真价实,以后就入多d货。如果现有供应商的货跌watt, 我就增加新的货源。
3私1直非常了解这个道理,所以没有人敢落后,在各方面都是拚得很前的,否则会兵败如山倒。

我都覺得師兄師姐既表現可能有影響。因為有幾間學校, 近年越嚟越多收我哋學校, 可能過往師兄師姐表現好, 所 ...
其實係「自我實現」現象,唔係師兄師姐既表現好。
因為老師、家長覺得有幾間好啲既學校,近年越嚟越多收我哋學校既學生,所以多咗叻啲既學生申請,結果當然係多咗人入到。
真正原因係近年升中人數少咗,名校容易入咗,加上老師、家長覺得嗰幾間中學鍾意自己小學既學生,所以申請人多咗。

little_yolky    發表於 18-3-8 11:19

過多幾年,你又會話:我都覺得師兄師姐既表現可能有影響。因為有幾間學校,近年越嚟越少收我哋學校,可能過往師兄師姐表現差,所以對我哋無信心。根本原因係升中人數近幾年大跌,跌幅好大,變咗唔少名校都要收啲佢哋平時唔會收到既學生。過多幾年,升中人數大升,又會回歸正常。

回覆 kikicookie 的帖子

沒有看回應, 太多, 只看了標題, 想起面試的分組的博弈論,   樓主可以去到幾盡?? 告訴自行那間學校那同學已有神校OFFER, ? 但點樣提防人地舉報, 又不用教小朋友講大話? 袋定封家長信, 表明自行收, 即放棄直私位, 留定電話, 放榜電聯.......有人好像英X女校得左.

王家爸爸 發表於 18-3-8 11:04
其實係「自我實現」現象,唔係師兄師姐既表現好。
因為老師、家長覺得有幾間好啲既學校,近年越嚟越 ...

申請人數多左,未必等於成功人數多左,若屬強校,生源多的是,始終最少有幾百人可以揀。所以,現實係多一個唔多,少一個亦唔大影響。是否多同校生申請會影響自己機會,係心理影響大於實質影響。當然,已決定入讀某校,就無必要継續去集郵,當年就算有DD保留,我哋連直中自行表都唔交,亦唔講唔影響其他同學升中抉擇~~

王家爸爸 發表於 18-3-8 11:10
過多幾年,你又會話:我都覺得師兄師姐既表現可能有影響。因為有幾間學校,近年越嚟越少收我哋學校,可能過 ...
你的assumption是all schools are made equal.  但事实并不是这样,top schools很多时候已经有early admissions, 有一部份学位已经被霸占了。
其实,top schools 位的数目不变,申请者呢?即使全体人数变,但top students去申请这些top school的数目也应该不会有很大变化吧? 有机会反而是上升,因为人人以为自己会多了被取录的机会。。。

回覆 hotpot_lover 的帖子

冇睇錯樓主好似冇叫人讓賽,是嗎?各人有各人觀點,我諗我明樓主想講乜,只是比其他jm誤解左,跟住其他人再從誤解中解讀,結果變成咁....
我冇立場,只是發表下意見,唔好話我

王家爸爸 發表於 18-3-8 10:13
自行點解有QUOTA?中國高考入大學就有QUOTA,因為國內係社會主義,需要程序上照顧弱勢社群。香港自行得30 ...
自行你又點知無 quota .

跟據好多學校既往績,一個起兩個止應該唔係由順位做成.

tht125 發表於 18-3-8 11:17
回覆 hotpot_lover 的帖子

冇睇錯樓主好似冇叫人讓賽,是嗎?各人有各人觀點,我諗我明樓主想講乜,只是比 ...
她有没有叫人让赛不肯定,但她肯定希望那位同学让赛。mmmm....有分别吗?

猴子爸 發表於 18-3-8 11:21
她有没有叫人让赛不肯定,但她肯定希望那位同学让赛。mmmm....有分别吗?

你自己都寫左出黎,自己都睇唔到分別何在? 咁有趣既~~~

b3410    發表於 18-3-8 12:01
‹ 上一主題|下一主題