用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

引用:我小朋友已考完,今天已知全部科目的成績。

簽名被屏蔽

回覆 wan_sosin 的帖子

恭喜唒我個懶豬仔一樣, 重要佢科中文無出事。下星期六考樂理, 希望佢小心些做卷。

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 恭喜唒我個懶豬仔

原帖由 scyauchris 於 16-06-10 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

恭喜唒我個懶豬仔一樣, 重要佢科中文無出事。下星期六考樂理, 希望佢小心些 ...
謝謝!年尾收爐!新學期再努力過!

引用:派晒卷,都算平平均均,保持水平,開心放暑

原帖由 wan_sosin 於 16-06-10 發表
派晒卷,都算平平均均,保持水平,開心放暑假!

引用:派晒卷,都算平平均均,保持水平,開心放暑

原帖由 wan_sosin 於 16-06-10 發表
派晒卷,都算平平均均,保持水平,開心放暑假!
氣死我,阿女今日第一日考試,考中文,個監考老師全程騷擾班同學仔,又話頭太低,又話坐唔好,又話腳要放地上,又話唔好用鉛芯筆,仲唔俾同學畫試卷,要同學擦返,搞到全班都考唔好!如果阿女係四年級,我就請假去學校同佢死過!

回覆:考試到了,你地最驚邊一科?

我最驚係中文、唔擔心既係英文;但出嚟成績係中文分數高過英文

回覆:little_yolky 的帖子

咁好笑

little_yolky 發表於 16-6-10 23:27
氣死我,阿女今日第一日考試,考中文,個監考老師全程騷擾班同學仔,又話頭太低,又話坐唔好,又話腳要放地 ...

咁搞嘢!!!!!

就算今次唔同佢死過,都要向校方反映下,而家出咗聲先,唔好等歷史重演.

畫卷都唔得?我咃位中文老師反而提學生要圈重點,重組句子寫數目字等......

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-10+23:27+

原帖由 wan_sosin 於 16-06-11 發表
咁搞嘢!!!!!

就算今次唔同佢死過,都要向校方反映下,而家出咗聲先,唔好等歷史重演.
有家長激到即打電話返學校了。

我哋中文老師都係咁教,不過監考老師唔教中文最慘個小朋友,擦都嘥咗5分鐘。

MrBeast  為人為己,同班主任報左案先  發表於 16-6-11 14:31

回覆 little_yolky 的帖子

我要我女全部卷underline main point.  中文擴張句子, 全部要畫線, 重組句子加數目字。  這些是幫她減低careless, 為何不可以畫花份卷呢?  

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我要我女全部卷

原帖由 scyauchris 於 16-06-11 發表
回覆 little_yolky 的帖子

我要我女全部卷underline main point.  中文擴張句子, 全部要畫線, 重組句子加 ...
係呢位監考老師話唔得,其他老師無話唔得

引用:囡囡小一,中文作文卷D小朋友最驚,因為要

原帖由 lukeskywalker 於 16-05-29 發表
囡囡小一,中文作文卷D小朋友最驚,因為要短時間做好多題,作句又好多字唔識寫,又冇得溫。唯有溫下學過的 ...
阿囡小二,我最驚係佢的常識科,常識科測考經常有問答题,佢唔係記錯答案就係D字唔識寫出來,佢自從升小二後未試過常識科拿90或以上。

常識問答題

我囡囡現讀小二,最驚佢粗心,中英數常都有9X分,但很少滿分,成日都是粗心被扣分,冇佢符!希望升小三有改善啦。

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-6-12+11:15+編

IloveJJ 發表於 16-6-12 14:52
人有錯手,馬有失蹄。你覺得滿分是有需要的嗎?會不會令小朋友太大壓力呢?

...

我從沒有要求女兒滿分, 只希望她能變得細心一點, 和養成覆查試卷的習慣。她每次加分題(難題)都幾乎做對,但很簡單的題卻因粗心和沒有覆卷而扣分。我女兒從來沒有學業上的壓力,我對她的分數亦沒有要求。

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-05-29+

原帖由 germainehui 於 16-06-12 發表
阿囡小二,我最驚係佢的常識科,常識科測考經常有問答题,佢唔係記錯答案就係D字唔識寫出來,佢自從升小二後 ...
你其實已經講左小朋友唔係記錯答案就係唔識寫d字,好明顯係書温得唔夠熟啦,試吓下次溫熟d考試範圍啦。
其實咁多科入面常識係比較容易取高分,你留意下呈分試小朋友常識科係最容易取高分,只要熟讀考試範圍便可。

回覆 IloveJJ 的帖子

我成日凶我女, 如果打算唔温書去考, 咁一定要取得滿分。  

scyauchris 發表於 16-6-12 20:27
回覆 IloveJJ 的帖子

我成日凶我女, 如果打算唔温書去考, 咁一定要取得滿分。   ...
me2.  若果有唔計分的quiz 或評估,我真的會比佢唔溫,之後就可以同佢講:拿,你上次冇溫睇下個結果係點
‹ 上一主題|下一主題