用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

Sorry yhu
以上發表是給Ding的
我引用錯了!

noel2010 發表於 13-6-5 23:28
HSBC 有存款100 萬,開debit account 戶口免費。否則$3000 Bank charges。由於開戶時,職員答不到使用細節 ...

Hi noel2010

多謝你的詳細資料,我會問學校出信,申請Debit account.
有咗張Card應該方便好多.

noel2010 發表於 13-6-5 23:53
用那card 視付每個人而定。

我有朋友呀仔電䐉壞了,急用應付考A level, 突然多用££ 。亦有朋友老公偷偷 ...

我想問下,over 16 可以做part time,使唔使學校批准?
Debit account  在Heathrow Chanel 買個袋,有無金額上限呀?
有無得退稅?(好似學生Visa無得退)
我都想買袋比自己!

引用:Sorry+yhu以上發表是給Ding的我引用錯了!

原帖由 siufans 於 13-06-06 發表
Sorry yhu
以上發表是給Ding的
我引用錯了!
我已經有CAS,約左下個月做Visa了。至於零用錢學校無提,就算佢幫我Keep,我都唔想,出張EPS都方便。 如果Half Term 同監戶人出街時都可隨時攞錢

Ding

Ding 發表於 13-6-6 10:47
我已經有CAS,約左下個月做Visa了。至於零用錢學校無提,就算佢幫我Keep,我都唔想,出張EPS都方便。 如果H ...

間間學校做法唔同,記住封信要寫讀到YR13,Visa先批到YR13
出張EPS都方便,係唔係都有百達通功能?

引用:Quote:Ding+發表於+13-6-6+10:47+我已經有C

原帖由 siufans 於 13-06-06 發表
間間學校做法唔同,記住封信要寫讀到YR13,Visa先批到YR13
出張EPS都方便,係唔係都有百達通功能?
...
封信有寫讀到yr13,好在有寫,否則年年申請Visa又無幾仟!張EPS無debit功能,因為仲細,等大D再考慮。

時間過得好快,講講下就到9月,我8月尾會同佢過去打點一切。我每晩都同佢傾下去到果邊D嘢!有時我自己都眼濕濕

Ding

Ding 發表於 13-6-6 11:07
封信有寫讀到yr13,好在有寫,否則年年申請Visa又無幾仟!張EPS無debit功能,因為仲細,等大D再考慮。

時 ...

睇番你地D情況,就好似我4年前的經歷,有喜有悲!
希望每位小朋友都可以有好的未來!

回復 siufans 的帖子

我最希望我喺香港對換嘅平英鎊,阿仔在英國用ATM可用到!我之前問HSBC嘅customer service,佢話阿仔得15歲,老公本身有HSBC 户口,老公帶阿仔開個理財户口,有港幣和英鎊,customer service話英國櫃元機有兩種,有種可直接取您英鎊户口的錢,另一種就經您港幣户口對換成英鎊取錢,但要用當時對換率和收HK$20手續費,老公可睇到bank statement,唔知我有無理解錯呢?我應該會幫阿仔先在香港伸請ATM,但要有英鎊和港幣户口!

siufans 發表於 13-6-6 09:36
我想問下,over 16 可以做part time,使唔使學校批准?
Debit account  在Heathrow Chanel 買個袋,有無金額上 ...
Part time 我哋學校是知,其他學校不了解。呀仔話他已被小鎮老闆邀請足16 歲便做Part Time, 呀仔話學校比喎。
機場Chanel 已扣稅,唔使搞VAT refund, debit card 有足夠錢嘟就可以。睇boarding pass, Agent 話好多學生幫呀媽買袋呀。

如果你有 HSBC Premier Account, 你可以往總行預約開國際戶口。
據我所知,可以開兩個英國 HSBC 戶口,一個大人,一個小朋友。以後可以買定英鎊放在自己香港戶口的外幣存款,然後隨時轉往英國戶口 ( 應該是不另收費), 再在網上轉錢進小朋友戶口讓他在英國提取。

peter_pan 發表於 13-6-6 20:47
如果你有 HSBC Premier Account, 你可以往總行預約開國際戶口。
據我所知,可以開兩個英國 HSBC 戶口,一個 ...
唔該您!老公係Premier Account,等佢去問問,如果正確就方便了!

引用:回復+siufans+的帖子 我最希望我喺香港對

原帖由 Taimum 於 13-06-06 發表

我最希望我喺香港對換嘅平英鎊,阿仔在英國用ATM可用到!我之前問HSBC嘅customer ser ...
我用緊渣打的優先理財戶口都幾方便,我可以申請多一張只有一個戶口的ATM卡給阿仔用,通過網銀或我張主卡過錢到這戶口,更可以設定每日提取上限,最重要是於海外提錢不收手續費,就算阿仔每次只提20鎊都可以,匯率也算公平,跟當日銀行的買賣價一樣。

Taimum 發表於 13-6-6 17:51

我最希望我喺香港對換嘅平英鎊,阿仔在英國用ATM可用到!我之前問HSBC嘅customer ser ...

其實在英國用錢的地方不多,例如買下零食,私人物品等等......除非你要買貴野除外.
所以不用太擔心唔夠錢用,如果真係唔夠用,又可以問學校或Host Family攞,加番落School Bill 到就得,
好方便.

反而我想出Debit Card,因為可以當百達通用,唔使下下用現金,又唔使袋太多碎銀.
(純粹個人喜好)

noel2010 發表於 13-6-6 19:48
Part time 我哋學校是知,其他學校不了解。呀仔話他已被小鎮老闆邀請足16 歲便做Part Time, 呀仔話學校比喎 ...

Hi noel2010

係唔係通常讀大學先做Part-time?因為Sixth Form都無多餘時間,要準備考大學!

另外,張debit card 有足夠錢嘟就可以,真係好方便呀!

回復 peter_pan 的帖子

是不收費的..

回復 Taimum 的帖子

要早d 開户口,   因需時约1 个月...

Sixth form part time, 只是星期五晚及星期六全日,星期日及平日溫書。他們話工作中學懂更多,升U有用。但呀仔得14, 遲些才算吧。

Debit card 戶口很方便。

我在港用HSBC Premier account 同呀仔可開戶,亦有試做。最後決定不申請。因我覺得分開安全性高,UK debit card 跌了或偷到的資料有限。你呀仔在英多年,已習慣模式。應使用上更easy。

Student visa 在機場可做VAT refund , 呀仔試過。

回復 jasonmom 的帖子

因出世紙被領事管抽起作伸請用,等月中visa出左即去銀行伸請!

noel2010 發表於 13-6-7 13:53
Sixth form part time, 只是星期五晚及星期六全日,星期日及平日溫書。他們話工作中學懂更多,升U有用。但 ...
我個係女嚟!我都想佢大D試下做part time!等佢攞下經驗,唔好做溫室小花!
‹ 上一主題|下一主題