用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

醒目開學勳章

今日第一次識得自已翻身, 跟住就做press-up.  維持左幾分鐘.

http://cliffordlee.smugmug.com/photos/286939752_pLqzN-S.jpg [/quote]

嘩, 軍兄你令公子咁細就識轉身, 仲識做press-up, 我個女就嚟六個月, 坐都唔係咁穏陣, 仲未識轉身.

吉祥三寶

印第安公主

係影既相好靚呀 我地Termbreak都去左東京箱根, 如果知道平和公園既櫻花咁燦爛, 我地都可能踩番轉過去 原來去年冇4月Termbreak架? 咁阿女過得黎GT着時喎  

咁舊年Termbreak係幾時呢? 希望出年都有就好啦, 希望可以再去賞櫻

原文章由 印第安公主 於 08-4-29 21:27 發表
唔駛客氣. 我地試下叫佢開多一個站係呢頭,睇下得唔得.

我地同小花Termbreak去左日本睇櫻花,兩位公主都玩得好開心

http://ecfoto.net/charlotte/photo_sharing/LSFYDmJkN0qiEOpToXld5g

...

I see. Anyone try Yamautei YMCA summer course or Telford Plaza "little sun" summer course?

I tried TST YCMA last year but very expensive.

原文章由 軍魁星 於 08-4-29 23:27 發表

軍女無報, 因為教協無升小一班, 報左一d屋苑辦既暑期班.

我都同兩個仔搵緊暑期節目, 有D乜野好介紹?

原文章由 Farm 於 08-4-30 13:50 發表
I see. Anyone try Yamautei YMCA summer course or Telford Plaza "little sun" summer course?

I tried TST YCMA last year but very expensive.

其實d櫻花開得咁燦爛,求其影都影到咁靚架啦. 反而今次有小小的bonus,去到淺澗山的公園竟然仲有少量積雪,兩個小公主玩雪都好開心.狄士尼又少人,可以玩曬所有的遊戲啊. 4月去真係好好多.

去年只得11月有termbreak,復活節就好似一般學校放咁耐.
今年復活節只放紅日,整多一個下學期的termbreak.

原文章由 littlesister 於 08-4-30 11:58 發表
印第安公主

係影既相好靚呀 我地Termbreak都去左東京箱根, 如果知道平和公園既櫻花咁燦爛, 我地都可能踩番轉過去 原來去年冇4月Termbreak架? 咁阿女過得黎GT着時喎  

咁舊年Termbreak係 ...

原文章由 吉祥三寶 於 08-4-30 10:54 發表
嘩, 軍兄你令公子咁細就識轉身, 仲識做press-up, 我個女就嚟六個月, 坐都唔 ...

呢個我都覺得強壯過阿哥, 而家三個半月已經有14磅.

今日剪左發, 有新look.

原文章由 meimeilam 於 08-4-30 09:01 發表

軍 B 好犀利呀!   

佢愈嚟愈趣緻可愛, 同哥哥個樣似到十足十。

我都覺得真係好似, 不過大隻d.

王國長老

BB對眼好靚呀!

係軍家<< 招牌 >> 眼。

原文章由 edea 於 08-5-2 00:52 發表
BB對眼好靚呀!

王國長老

原文章由 中天英 於 08-5-2 01:01 發表
係軍家> 眼。

電眼一族

原文章由 edea 於 08-5-2 01:03 發表

電眼一族

Dear all,

仲有4個月就可以正式加入優才的大家庭了,真係好緊張呀!
正在睇緊想買定新書包,想問下:學校應該無限制的對嗎?請問有什麼好介紹。

Thanks.

原文章由 Hello-Hi 於 08-5-2 11:24 發表
Dear all,

仲有4個月就可以正式加入優才的大家庭了,真係好緊張呀!
正在睇緊想買定新書包,想問下:學校應該無限制的對嗎?請問有什麼好介紹。

Thanks. ...

學校好似無乜限制, 我見好多人用 Dr. Kong and SPI.  我地以前用Seven, 不過唔好用, 後來轉左 Dr. Kong.  今年仲未幫阿妹買添.

傳統學校同優才(直資學校)既分別

今日係優中家長日,有件事想同大家分享。

我個仔既班主任今日同我講,其實我個仔既成績可以去到好top, 但由於呀仔過於保守,(即老師叫乜佢就做乜),以至佢既成績未能更進一步。

後來我同班主任研究出,原來我個仔小學時就讀於傳統學校,而傳統學校既學生,係習慣左死記死背,老師講乜佢地就聽乜,學生亦慣左坐定定聽書,甚少學生會主動向老師問問題,(而且有d老師亦唔會歡迎)。但優才學生係習慣左主動問問題,佢地亦會用唔同既方法嚟尋找答案。簡單嚟講,傳統學校既學生係比較被動,而優才學生係比較主動。而呢兩種學生既學習態度,從佢地既學業成績,亦可以反映出那種教學方法較佳。(只屬於個人意見)

dabby,

仲有幾年時間, 令公子响優才既學習環境里面, 可以慢慢改變, 主動學習, 學業更上一層樓。

原文章由 dabbycheung 於 08-5-3 18:46 發表

我個仔既班主任今日同我講,其實我個仔既成績可以去到好top, 但由於呀仔過於保守,(即老師叫乜佢就做乜),以至佢既成績未能更進一步。

後來我同班主任研究出,原來我個仔小學時就讀 ...

回覆 #256 中天英 的文章

謝謝你!

始終呀仔之前接受左6年傳統教學教法,似乎呢種教法已經根深柢固,加上佢既性格比較內向同被動,所以要令佢完全改變真係唔容易。但班主任好好,佢同我講佢之前已經發現呀仔有呢方面既問題,所以佢曾經同我個仔傾過,而且佢亦答應我,睇下有無其他方法可以幫到佢,我真係好感激呢位鄭老師。

有時有D人唔明白,點解我地有政府學校唔讀,走去比錢讀直資學校?我依家終於深深體會到,呢兩種教學方法既分別。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 08-5-4 09:46 編輯 ]

由於到現在我也不懂在BK貼相,所以將數張相片e-mail比Edea,看看能否見人,要拜託Edea了。

原文章由 印第安公主 於 08-4-29 23:14 發表

比軍生的,我還差十萬九千里呢.

因為賞櫻要夾時間同天氣,我地就好好彩,兩樣都好好,起碼無落雨.學校去年都無4月的termbreak,係今年先有幸乍. 所以你上次復活節有可能未係最燦爛.

我地呢團係賞櫻團,有4個賞櫻地點,平和公園係 ...

Dabby,

其實有時我也有些擔心,尤是在學校派成績表時,我不太知道優才的程度如何,但平均分之高,怕仔仔追不上;又怕仔仔不夠主動學習,愈拋愈遠!但我始終認為愉快學習才會增強日後的學習興趣,希望我只是太多顧慮!

原文章由 dabbycheung 於 08-5-4 09:39 發表
謝謝你!

始終呀仔之前接受左6年傳統教學教法,似乎呢種教法已經根深柢固,加上佢既性格比較內向同被動,所以要令佢完全改變真係唔容易。但班主任好好,佢同我講佢之前已經發現呀仔有呢方面既問題,所以佢曾經同我個仔傾過,而且 ...

原文章由 AFSL2007 於 08-5-4 21:32 發表
由於到現在我也不懂在BK貼相,所以將數張相片e-mail比Edea,看看能否見人,要拜託Edea了。

亦可以email俾我, 我有個相簿可以幫你post.

王國長老

原文章由 dabbycheung 於 08-5-3 18:46 發表

後來我同班主任研究出,原來我個仔小學時就讀 ...

已經好叻仔啦! 希望佢可以再放開d, 一定可以更上一層樓!

恭喜晒!
‹ 上一主題|下一主題