用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2007-2008 小一家長請進
樓主: J'smama
go

培正 2007-2008 小一家長請進 [複製鏈接]

你地琴晚溫中默順利嗎?我女都肯默但有錯要改正,又發脾氣囉!

我囡都好鐘意做中文八寶箱,我都覺得有d佢做唔到,所以都會陪佢做!

有家長同我講話測驗週同平時一樣有功課做,咁邊夠時間溫書呀!!

我昨晚D時間都好趕,因愛班今日黙中文及英文,好彩平時有溫習,如果吾係都吾知溫得邊樣.

lulu:

c囉,重有功課,今朝都諗緊呢個問題,睇嚟呢2個星期都要留守響屋企先得。

原文章由 Lulu0820 於 07-10-18 10:41 硐表
我囡都好鐘意做中文八寶箱,我都覺得有d佢做唔到,所以都會陪佢做!

有家長同我講話測驗週同平時一樣有功課做,咁邊夠時間溫書呀!!
小蕎媽媽

原文章由 J'smama 於 07-10-18 10:24 硐表
我囡都好緊張做”中文百寶箱”, 一早起身已經叫我開機同佢一齊做.  個時都未夠七點!!

希望今日順順利利:
原文章由 fuhouse 於 07-10-18 10:58 硐表

我都唔知點溫習好了,仲要做功課

原文章由 小蕎媽媽 於 07-10-18 10:54 硐表
lulu:

c囉,重有功課,今朝都諗緊呢個問題,睇嚟呢2個星期都要留守響屋企先得。

其實我上星期已同囡囡溫聖經,佢都好熟課文,昨日我特登整鬼佢,將(殺母耳),講成(殺達母/殺亞人)即時比佢話我錯,有時我覺得只要佢要邊樣對,我地做大人吾吏樣樣有嚴肅同佢講,可能用一些有趣方法佢會易記得.

另我昨晚同佢溫中黙,佢吾識黙”甜”字,我就話做咩黎試未,佢就記得係舌字部,好快就記得個字,吾吏死記.大家有無其他更好方法交流下.

SUSANNA,

同意, 我都用部首方法去教個囡記生字. 會易入腦d.

原文章由 SUSANNA 於 07-10-18 12:17 硐表
其實我上星期已同囡囡溫聖經,佢都好熟課文,昨日我特登整鬼佢,將(殺母耳),講成(殺達母/殺亞人)即時比佢話我錯,有時我覺得只要佢要邊樣對,我地做大人吾吏樣樣有嚴肅同佢講,可能用一些有趣方法佢會易記得.

另我昨晚同佢溫中黙,佢 ...

例如:拍=用手,帕=毛巾,伯=人
原文章由 J'smama 於 07-10-18 12:24 硐表
SUSANNA,

同意, 我都用部首方法去教個囡記生字. 會易入腦d.

個心好緊張,吾知呀女黙書黙成點

唔洗緊張!你囡囡實得!我都唔緊張,物成績都好,都係佢自己攞既,無所謂啦!我反而覺得依個係囡囡人生第一個正式攞既分,無論幾多都好有紀念價值!

我都係用部首既辦法,佢成日唔記得"害怕"個"怕"字,我就話你驚係邊度覺得驚,咁佢就記得係"心"字邊!

Lulu

原文章由 SUSANNA 於 07-10-18 14:35 硐表
個心好緊張,吾知呀女黙書黙成點

你地吾知la, 佢個人好大意, 所以有錯係吾出奇,只望佢吾好錯甘多.

醒目開學勳章

大家好!

我都係小一家長, 不過係bk 唔係好active, 因為試過係人地d
topic 到reply, 但無人回應 , 所以都係睇多過reply.

但係呢到偷睇左你地一個月(唔好意思), 覺得大家d 言詞都好mild & nice, 所以想加入, 請多多指教!

pizzahut
歡迎你,大家一齊 chat.

原文章由 pizzahut 於 07-10-18 17:06 硐表
大家好!

我都係小一家長, 不過係bk 唔係好active, 因為試過係人地d
topic 到reply, 但無人回應 , 所以都係睇多過reply.

但係呢到偷睇左你地一個月(唔好意思), 覺得大家d 言詞都好mild & nice, 所以想加入,  ...

醒目開學勳章

我地個班都無預默(唔見手冊有寫, 亦都無聽到阿仔講過).

我想問大家知唔知聖經係會點樣形式? "背金句"係咪即係要"背+默"? 定係只要"背", 因為到時有得揀??

仲有阿仔唔係次次都解o岩d題目, 想問到測驗時, 老師會唔會提下佢地架?

thanks!

pizzahut:

hi, nice to meet you.

我記得家長會時老師講過金句係會用連線形式出,唔駛默。測驗老師係唔會讀題目,要靠佢地自己了。

原文章由 pizzahut 於 07-10-18 17:14 硐表
我地個班都無預默(唔見手冊有寫, 亦都無聽到阿仔講過).

我想問大家知唔知聖經係會點樣形式? "背金句"係咪即係要"背+默"? 定係只要"背", 因為到時有得揀??

仲有阿仔唔係次次都解o岩d題目, 想問到測驗時, 老師會唔會 ...
小蕎媽媽

醒目開學勳章

hi 小蕎媽媽,

thanks for your reply!:

咁我唔使同阿仔背喇, 因為d 金句都好長, 我撈亂哂佢叫佢自己
match 番佢lu.

原文章由 小蕎媽媽 於 07-10-18 17:24 硐表
pizzahut:

hi, nice to meet you.

我記得家長會時老師講過金句係會用連線形式出,唔駛默。測驗老師係唔會讀題目,要靠佢地自己了。

醒目開學勳章

多謝你呀! 我好多時都有留意你d 意見架!

原文章由 SUSANNA 於 07-10-18 17:13 硐表
pizzahut
歡迎你,大家一齊 chat.

醒目開學勳章

請問大家個" 中文百寶箱" 係邊到搵到架? 我log-in 左e-class 都搵唔到個icon??

thanks!
‹ 上一主題|下一主題