用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 ** PART 4 **
樓主: maba
go

仔女經 ** PART 4 ** [複製鏈接]

Re: 仔女經 ** PART 4 **

聽得你地講仔女升學, 考試, 溫習多, 都覺得你有D過份緊張.
其實讀唔讀得到書都係一種緣份, 況且好多時係靠運氣, 好似考試成績, 報名時間, 面試表現, 搞珠派位等等....
我地做父母0既就只可以幫佢地揀條好D0既路咁解0者..
除0左功課之外, 身體都好重要, 依0架唔好彩成績唔好, 派得唔好, 以後都有辦法補救, 但係, 如果佢地係發育階段, 身體唔好咁以後就只會體弱多病, 所以我主張多D鼓勵小朋友參加戶外活學, 唔好成日留係屋企打機. 補習!

[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

為何46兄突然間有那麼大的感慨呢 ? 雖然我都認同您的講法, 但難保其他家長會說我們在他們眼中可能已經上岸的一群 (其實我自己還在茫茫大海中浮沈) 在說風涼話呢 ....

猶記得去年陪小兒去面試時, 被問到對他的期望, 我夫婦倆的答案很簡單, 要他開心快活的成長就足夠, 真的談不上甚麼期望, 只想他不要給社會帶來負擔, 可以接受到適合他的教育, 於愿足已, 這也是我們決定在自己有限的經濟條件下, 都將大兒子送到外地升學的原因.....

:  :  :

正46 寫道:
聽得你地講仔女升學, 考試, 溫習多, 都覺得你有D過份緊張.
其實讀唔讀得到書都係一種緣份, 況且好多時係靠運氣, 好似考試成績, 報名時間, 面試表現, 搞珠派位等等....
我地做父母0既就只可以幫佢地揀條好D0既路咁解0者..
除0左功課之外, 身體都好重要, 依0架唔好彩成績唔好, 派得唔好, 以後都有辦法補救, 但係, 如果佢地係發育階段, 身體唔好咁以後就只會體弱多病, 所以我主張多D鼓勵小朋友參加戶外活學, 唔好成日留係屋企打機. 補習!

46,

發生咩事你突然會咁講呀? 我既緊張係要個女係好既環境度讀書, 係咪真係讀到書好看佢本身, 考唔考到好既學校都係看彩數, 成績就要看佢自己啦.

我承認在五年級同六年級考試時我好緊張呀女的成績, 因為佢真係好想KEEP 住的成績, 入到佢心儀既中學

去到中一, 呢的最反叛既年歲, 我反而緊張佢心智發展多的

凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

[size=x-large]Good Morning~~~

又一星期之始... 早晨
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Good morning ....      

good morning~

2b,

2bzmummy 寫道:
viv-vivi, 細孖有冇得去福記 2nd in 呀 ?      

vivi-vivi, 等您好耐喇... 我都話實得架喇        

GOOD MORNING !!!!

恭喜晒 vi_vi            
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

恭喜晒 vi_vi

多謝晒咁多位呀 :

我星期六上福記個網睇,睇完一次見唔到囝囝個名,再睇第二次又見唔到,心諗囝囝,你唔係真係面試得咁差丫嘛,跟住再睇第三次,我先見到咋。

哦, 心肝仔卜卜跳 ......      
vivi_vivi 寫道:
多謝晒咁多位呀 :

我星期六上福記個網睇,睇完一次見唔到囝囝個名,再睇第二次又見唔到,心諗囝囝,你唔係真係面試得咁差丫嘛,跟住再睇第三次,我先見到咋。

咁幾時2nd in 呀?
今次會唔會做d 準備呀?
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

2b,

值情跳晒出嚟添啦,要深呼吸添呀。

我呢兩日真係要攪掂埋囝囝交form 啲嘢先得喇。又要打番啲exercise 俾囝囝做,又要對佢哋做完啲exercise,又要同佢哋溫書。我分身不下喇   

哦, 心肝仔卜卜跳 ......       [quote]
多謝晒咁多位呀 :

[/quote]

又要準備過年呢, 我地呢 d 媽咪真係要係千手觀音又或者三頭六臂先得呀      
2b,

值情跳晒出嚟添啦,要深呼吸添呀。

我呢兩日真係要攪掂埋囝囝交form 啲嘢先得喇。又要打番啲exercise 俾囝囝做,又要對佢哋做完啲exercise,又要同佢哋溫書。我分身不下喇   

[quote]
哦, 心肝仔卜卜跳 ......       [quote]
多謝晒咁多位呀 :

[/quote][/quote]

vivi,

踏出成功的第一步     

所以我諗住同佢哋交自行form 嗰時,我都唔寫自薦信喇,事關可以interview ge 機會實在好細,我真係冇時間喇,佢哋聽日考試,佢哋一啲都唔緊張,都未溫書,而且仲好懶散添,噚日細孖做啲英文exercise 好多都唔識,又唔記得啲生字點算,攪到我病左成個禮拜都未好過,係咁日咳夜咳,最慘係半夜咳到瞓唔到,噚晚半夜索性同佢哋check exercise

恭喜你呀.

想問你福記即係邊間呀?
多謝晒咁多位呀 :

‹ 上一主題|下一主題