用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

Hi 大家好!
我會同阿囡去旅行,但唔會BBQ,因為阿囡唔係太食肉,我怕佢會無野食,所以都係會帶野去食!
仲有常識網上學習的工作紙(黃色的那一張,兩個月做一張的果份)都差不多要交了,大家記得簽名放回小朋友的書包內交!!

原文章由 SPJB 於 07-10-30 09:25 硐表
Hi all,

有無報名參加親子旅行呀?
我會參加但未交回條, 因為仲唸緊好唔好BBQ, 根似自己帶嘢去食方便d

你地呢?

Hi all,

我地都決定唔BBQ啦, 阿仔都唔多食肉, 自己帶嘢去食

講開張黃色常識綱上學習工作紙, 其實我地都係做左好少次咋, 阿仔話有d同學仔自己全部tick哂, 其實係無做. 佢話佢又想tick多d,
我同阿仔講咁咪即係講大話law, 老師唔會因為你做多或做少而有賞罰, 只係一個記錄, 最緊要係學到嘢. 不過呢d事情一定有架啦.

明天就係11月啦, 考試月, 有d緊張. 見囝囝平時評估都係一般, 有d擔心唔知點同佢溫習, 尤其英文好多生字要串, 好似最近一次英文評估阿仔識答題目但唔識串, 佢自己亂拚d字, 見到都唔知好嬲定好笑, 又唔敢迫佢, 希望星期六嘅家長會可以有d tips教吓點幫小朋友溫習, 比到範圍唔駛大包圍全部讀哂就好啦.
仲有呀, 唔知會唔會派返平時做嘅工作紙同worksheet比佢地溫習呢? 我家姐都係叫我幫佢溫翻呢d.
係呢, 我唔記得家長會幾點開始, 張通告好似無寫, 但係我明明係見過個時間唔知係9:00 定 9:30, 可能係張通告下半部份有寫, 但係交左又唔記得

原文章由 kennischow 於 07-10-30 20:31 硐表
Hi 大家好!
我會同阿囡去旅行,但唔會BBQ,因為阿囡唔係太食肉,我怕佢會無野食,所以都係會帶野去食!
仲有常識網上學習的工作紙(黃色的那一張,兩個月做一張的果份)都差不多要交了,大家記得簽名放回小朋友的書包內交!!;- ...

我剛剛在綱上CHECK翻張家長會通告, 個時間真係喺下面回條部份, 係9:00 - 10:30AM

Hi SPJB
踏入11月真的有D緊張,我都係叫阿囡攞返D書出黎讀比我聽,我最擔心是常識,因為生字多,佢又好大頭蝦--連抄都要抄錯,我都無辦法! 而英文我就每天幫佢串幾個生字,有D是已經默過,有D就將會默,希望佢唔會洗晒腦啦! (不過完全係皇帝唔急,太監急,叫佢溫書真係想C )
不過大家都加油啦,其實佢哋都係6歲幾,要急也急唔黎!!!!!

原文章由 SPJB 於 07-10-31 09:27 硐表
Hi all,

我地都決定唔BBQ啦, 阿仔都唔多食肉, 自己帶嘢去食

講開張黃色常識綱上學習工作紙, 其實我地都係做左好少次咋, 阿仔話有d同學仔自己全部tick哂, 其實係無做. 佢話佢又想tick多d,
我同阿仔講咁咪即係 ...

原文章由 kennischow 於 07-10-24 23:54 硐表
Hi SPJB
最近d天氣真的好乾燥,要多飲水,如果可以的話要煲d清潤的湯水或糖水,我阿囡又係食得好少和好細粒,不過暑假我比佢學游水,佢真的在食和身體都有進步,等佢好返試吓叫佢每晚食一粒魚油丸,有幫吸收和增強抵抗力的. ...

Hi Kennis

一直已留意這網站, 但估不到我俩小孩是同一班呢!之前和兒子的關係因學業問題, 跟他僵持。everday  I like recorder .讀書.. 做功課..溫習啦等等..看他小小年紀做那麼多功課, 測驗, 黙書.. 他的小學真的挺辛苦。玩耍的時間近零, 加上他很堅持自己的意見,經常要我駡及哦。

今天去教會, 牧師提到找回你們對神的初愛, 對先生或兒子的初愛。想起對兒子嚴格管教, 令他不開心及發脾氣, 我的心很酸和自責。生他出來是愛他的, 不是經驗責罵他。我不可用我的角度去量他, 雖然考試快到, 先生和我都和議不要吹谷太犀利, 怕他頂不順!!

Hi Irisho2

好開心終於有人同阿囡同班了 (歡迎!!!),我跟你也是--最初都因為功課及時間的運用上與阿囡攪到好唔開心,連老公都feel到我好緊張,最後只有不停地試吓,那個方法和時間適合佢(因為功課無可能唔做,只好選擇性地做網上的學習,後來在兩三個星期前才找到共識),阿囡好似開心好多,連我自己的情緒都好d!大家都努呀!!! 我相信每個關心自己小朋友功課的父母都是緊張自己的小朋友,只不過可能是時短,要做的嘢太多,一時末能適應,所以我會時常提醒自己個囡只有6歲,不要迫得太緊,所以每晚我都會盡量在睡前跟她一起看故事或祈禱/讀聖經,有少少鬆弛的時間--是我和阿囡都需要的!!

原文章由 Irisho2 於 07-11-4 20:00 硐表

Hi Kennis

一直已留意這網站, 但估不到我俩小孩是同一班呢!之前和兒子的關係因學業問題, 跟他僵持。everday  I like recorder .讀書.. 做功課..溫習啦等等..看他小小年紀做那麼多功課, 測驗, 黙書.. 他的小學真的 ...

Hi all,

歡迎 irisho2.

希望今個星期唔好太多功課等我地有多d時間同小朋友溫習就好啦.

其實, 今個星期六日巳經開始同囝囝溫習, 但係進度好慢, 唔敢一次過溫咁多, 怕佢驚左, 但係我心裡面有d擔心, 因為好似仲有好多好多嘢未溫. 真係我急佢唔急

阿仔話上星期考左音樂lu. 今個星期考體育, 阿仔話要考跳繩, sit
up 同埋抱豆袋. c火, 阿仔都唔識做sit up 同跳繩   琴晚買左條繩比佢玩, 等佢到時跳到幾吓都好吖 .

Kennis, 星期六有無去家長班? 我同老公都有去.
李姑娘都講得幾生動, 幾攪笑.
聽完都感覺到佢所講嘅case同自己小朋友或者大部份小朋友(好多家長不停點頭)都好相似.
有一樣嘢我都覺得好啱, 就係唔好話小朋友唔得, 越話佢就會覺得自己越唔得, 話佢係好易, 但係要扶番起佢比番信心佢係超級難.
所以我地要多d讚小朋友, 得佢地有多d信心

Tracy, 最近你好少上黎, 很忙嗎?

大家都要加油呀!

Hi all,

有無攪錯, 琴日咁快就考左普通話口試, 我都未同囝囝溫熟, 囝囝仲話老師揀左佢最唔熟嗰2組叫佢讀 我見其他班都有寫明係星期幾考嘅.

Hi SPJB
星期六無去到,因為阿囡游完水可能太倦唔肯出門口,所以我無去!真的好,有你的分享!!!
阿囡果班明天考英文口試!我見佢寫左手冊,但真的唔知點溫
只有希望佢明天大發神威啦!

原文章由 SPJB 於 07-11-13 16:40 硐表
Hi all,

有無攪錯, 琴日咁快就考左普通話口試, 我都未同囝囝溫熟, 囝囝仲話老師揀左佢最唔熟嗰2組叫佢讀 我見其他班都有寫明係星期幾考嘅.   ...

Hi Kennis,

係law, 英文口試無note, 都唔知點溫. 我唸都係叫佢地讀吓課文掛 (我家姐話佢阿仔以前都係咁上下), 然後傾幾句計咁law.

原文章由 kennischow 於 07-11-13 21:50 硐表
Hi SPJB
星期六無去到,因為阿囡游完水可能太倦唔肯出門口,所以我無去!真的好,有你的分享!!!
阿囡果班明天考英文口試!我見佢寫左手冊,但真的唔知點溫
只有希望佢明天大發神威啦!

...

有無2007年9月入讀宣小的家長?

Hi SPJB,
最近公司很忙, 考試已迫近,現在真不太夠時間和仔仔溫習,要看佢自己上堂學習進度掌握了
琴日考了普通話口試嗎? 囝囝沒有說, 只是帶回普通話18分哪份東西回家, 是不是這樣? 音樂我囝囝昨天才考,是分兩批學號考.1-15號上星期考,16-.....號昨天考. 你下星期會否請假?我只能請要考試幾天的下半天.視藝考試仔仔話不太夠時間做,你仔仔呢?做蝴蝶,晝花花,做蛋糕,只做了晝花花.蝴蝶做了但未貼上.
今日不知會否考體育定星期五? 前幾天,第一個小息,崔老師叫了幾個同學去教員室,其中一個是我囝囝, 老師叫佢們幫手照顧和你囝囝玩.昨天大家已一同小息了.
現在你囝囝好嗎?

Hi Tracy,

同意, 要看他平時吸收多少了.
實在無咩時間同佢溫習, 我放工返到屋企巳經見到佢好赲, 同佢check完功課都唔忍心再叫佢溫習.

普通話囝囝無帶一張有分數嘅紙回家呀

嘜原來整蝴蝶花花….嗰幅畫係考試架, 囝囝無講呀, 淨係話好好玩咋.

考試週一定會請假, 唔係佢自己喺屋企仲唔玩到顛, 邊會自動自覺溫習吖.

囝囝近來開心了很多 其實佢只係須要長少少時間去適應一d新環境, 如果適應左之後, 佢會好頑皮, 一向都係咁. 佢話唔鍾意小息一, 因為落到操場d同學就會分散哂, 佢話唔知做咩好喎, 比佢激c. 而家總算ok. 但係, 下星期考試週佢又話好緊張(緊張得黎又唔會自動溫習喎 ) 希望順利過度啦.

我仲想講, 崔老師同羅姑娘都好好, 前排知道我囝囝嘅問題, 佢地真係好關心佢, 好照顧佢, 跟得好緊, 羅姑娘時時都有搵我囝囝傾計, 所以我好開心揀左lee間學校, 覺得學校并唔係只關心學生嘅成績, 仲會照顧埋佢地嘅德育同心靈. Very good!:)

原文章由 TracyC 於 07-11-14 09:21 硐表
Hi SPJB,
最近公司很忙, 考試已迫近,現在真不太夠時間和仔仔溫習,要看佢自己上堂學習進度掌握了
琴日考了普通話口試嗎? 囝囝沒有說, 只是帶回普通話18分哪份東西回家, 是不是這樣? 音樂我囝囝昨天才考,是分兩批學號 ...

真攪笑, arm arm 先上綱見到每日家課話 16/11 先考普通話口試, 阿仔又話比我聽考左 再問吓佢原來佢話老師係幫佢地溫習咋. 正傻豬.:tongue:

原文章由 SPJB 於 07-11-13 16:40 硐表
Hi all,

有無攪錯, 琴日咁快就考左普通話口試, 我都未同囝囝溫熟, 囝囝仲話老師揀左佢最唔熟嗰2組叫佢讀 我見其他班都有寫明係星期幾考嘅.   ...

SPJB,

19/11 中文口試,知不知考甚麼?
昨天體育已考Sit Up了
26/11 中文作文, 真擔心? 佢不太識做句子.
你是否全部溫課本? 有沒有做其他東西?

Hi Tracy,

中文口試 - 上次家長會話係比一幅圖畫佢地睇, 看看是否能清楚描述內容, 用詞, 語調等等, 要看他們即時表現, 無得溫. 不過, 我囝囝比較怕羞, 唔知佢到時會唔會講. Anyway, 睇佢自己lu.

體育 - 吓! 嘜原來昨天sit up是考試, 囝囝又話老師同佢地練習, 比佢激死. 不過, 佢喺屋企一吓都做唔到, 淨係喺度笑. 佢琴晚竟然同我講喺學校做到11下, 都唔知係唔係:tongue:

中文作文 - 我囝囝一樣係唔多識做. 唸到點作又唔識寫d字. 咁我咪教佢儘量唸吓自己識嘅字黎作law.

課本 - 我唸科科都要先熟讀課文, 知道點解. 中文同英文仲要識寫同識串d字, 如果唔係就答唔到題, 見囝囝平時評估卷就知 . 而其他非主科, 好似常識, 電腦, 聖經咁, 都係要熟讀課文, 要認得d字, 但應該唔洗識寫, 因為好似係供詞填充. 如果全部所有科目都要識默寫d字係無可能架.
我都無比其他嘢佢做, 一來無咩時間做, 二來睇過出面嗰d補充綀習好似同課本有好大出入. 淨係溫熟課本都頭痛啦, 補充真係平時做吓就得, 考試時就無咩用(我覺得咋)

我而家嘅唸法係: 今次只係佢地第一次嘅考試, 唔好咁緊張, 唔好比壓力, 只要儘左力, 我promise過囝囝咩成績結果我都會咁開心, 因為知道佢儘左力. 考完試後會帶佢去玩吓relax吓. 咁閱卷日時就可以留意吓囝囝邊部份比較弱就再多加注意law, 希望第二第三次考試可以追番. 其實佢地得嗰6/7歲人仔, 實在應該開開心心咁去返學, 唔應該有咁多壓力, 不過, 香港讀書係咁, 人人都係咁, 所以
no choice.

原文章由 TracyC 於 07-11-15 08:53 硐表
SPJB,

19/11 中文口試,知不知考甚麼?
昨天體育已考Sit Up了
26/11 中文作文, 真擔心? 佢不太識做句子.
你是否全部溫課本? 有沒有做其他東西?

SPJB

考完試了,今日正式照常上課,昨天放學給了仔仔大解放,佢由1:30PM 訓到 4PM. 再看電視,玩餐飽. 其實我只是考試幾天才同仔仔博命溫習,再跟仔仔說回考試題目,不太貼中.

Hi Tracy,

終於考完試了. 阿囝昨天都玩左成日 我都promise左佢考完試約埋表哥表弟去海x公園或者迪迪尼玩
頭2日考中文同英文都好似溫得幾辛苦, 因為平時無溫, 考試時先溫好似一吓子要塞好多嘢入腦, 尤其中英文真係唔識寫唔識串係答唔到題目架.
反而今個星期考嗰d又好似唔係要好多時間溫, 我請左假都好似好得閒咁
我問囝囝考左咩, 佢成日都話唔記得, 叫我到時睇卷咪知law, 激c我 , 梗係嚴我煩唔想講, 一係就唔識唔想講
其實我覺得考5日, 每日2科好似拖得好長, 我地又要請咁多假, 好多學校都係考4日, 每日一科, 中英數常咁樣考, 其他嘢都會喺考試週前在課堂上考.
聽人講小一好多小朋友都會取得100分, 我真的不敢期望, 因為覺得今次中英文都溫得好急唔熟, 囝囝都有話唔識. Anyway, 下次再要努力d lu.

今日應該開始同佢地對卷lu.

原文章由 TracyC 於 07-11-29 09:01 發表
SPJB

考完試了,今日正式照常上課,昨天放學給了仔仔大解放,佢由1:30PM 訓到 4PM. 再看電視,玩餐飽. 其實我只是考試幾天才同仔仔博命溫習,再跟仔仔說回考試題目,不太貼中. ...

SPJB

今日通知派了考試分數,你小朋友中文科合格嗎?
我仔仔居然中文考試80分滿分哪科最差,不合格.激C我了,其他可接受,全部合格.我真打點突.你收到料未?

SPJB

我昨晚回家看回手冊,佢只是Mark下一些科目的考試分數,中文閱讀,寫作沒有Mark,不知幾多分,佢同我講只有印象裹26分/80分?真不知是否這樣差?
你仔仔有沒有Mark?幾分?是不是40分為合格? 我自己發覺由Miss Ma教的特別分數高, 我仔仔最喜歡她和體育梁主任,所以英文全部,常識全有90分以上.佢在班中好受歡迎,她好像有一個小朋友, 另外中文科反而稍差點,佢話林主任很惡,真不知有否影響?
其實第一次考試我只是希望佢能科科合格已OK了.
6/12去旅行,你會否帶BB來,我其實未見過你2個仔仔.
你是否不燒烤?到時有機會一同玩.

Hi Tracy,

我囝囝咩分數都無寫返黎, 佢話唔夠時間 問佢又話唔係好記得, 只知數學9x分, 英文耹聽20分, 其他淨係話合格, 我問佢知唔知咩叫合格, 佢又支支jor jor唔知佢講咩 . Anyway, 等閱卷日睇吓就知.

囝囝話班中有幾個同學有幾科都有100分, 真係叻叻!

親子旅行唔帶細仔啦, 佢而家剛剛識行, 帶佢去街佢成日都要落地, 又唔知自己行唔穩, 扶住佢嗰個真係條腰都比埋佢
我地唔BBQ啦, 因為今個星期日去渡假村又係BBQ, 太密怕熱氣, 帶d三文治, 雞翼腸仔就算啦.

到時一齊玩吖.

See you!

原文章由 TracyC 於 07-11-30 09:21 發表
SPJB

我昨晚回家看回手冊,佢只是Mark下一些科目的考試分數,中文閱讀,寫作沒有Mark,不知幾多分,佢同我講只有印象裹26分/80分?真不知是否這樣差?
你仔仔有沒有Mark?幾分?是不是40分為合格? 我自己發覺由Miss Ma教的特 ...
‹ 上一主題|下一主題