用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站
樓主: 10396
go

**06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站 [複製鏈接]

Re: 06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

silvia_ng 寫道:
hi...上左大陸兩日, 尋日有幸平安返到香港, 好彩......不過班機真係好震好震, 嚇死。

我係壹學堂post左d野問, 比你地睇下:
問: 本人兒子(3歲)女兒(1歲),校網40。兒子將讀大埔道祟真幼稚園, 不知這學校小學派位如何(祟小外)?
by M字BB媽咪 (2006-08-01 00:12)  
答: 抱歉!我們這信箱不談各幼稚園間優劣或選校問題,請諒!  
問: 續: 我心儀聖方濟各英文小學, 不過除了大仔那5分外, 便沒有其他分數, 是否無望?40網有沒有其他好的男女校?
by M字BB媽咪 (2006-08-01 00:15)  
答: 那又未必,聖方濟各英文小學是私立學校,直接去報名就是了,不用計較分數,不過該校功課和考試確又多又深,壓力甚大宜有心理準備。40網其他好選擇包括:英華小學、聖公會聖多馬小學、聖公會聖紀文小學、天主教善導小學、荔枝角天主教小學和福榮街官立小學等。  
問: 續: 我也很喜歡英華,不過是男校,到女兒沒分。現已報了一些音樂班望他日用得著,行嗎?對聖方濟?
by M字BB媽咪 (2006-08-01 00:22)  
答: 音樂和體育各選一項(較罕見者為佳),以及禮儀的培養,去考任何學校都有幫助。  

silvia
聖方濟各係好架d人話, 不過一定係深、難個種囉, 同埋佢地考入學試方式, 唔係就咁face interview, 而係要做paper, 有英文、數學咁, 好似要計d複式加數咁, 都幾難考架。

英華都係爭崩頭個種, 出名、唔駛交學費、校風好、仲要一條龍, 而學校係上年定前年換左林浣心(協恩前校長)做校長, d人對間學校期望更大囉

[quote]
曦彤媽媽 寫道:
Hello 蕉媽 and 羊媽媽,

你地好呀,我女女都係同你

[quote]
曦彤媽媽 寫道:
Hello 蕉媽 and 羊媽媽,

你地好呀,我女女都係同你
該用戶已被刪除

羊媽媽

我的預產期是9月中, 開學時應會再見面的!

我覺得啟蒙班好似playgroup咁, 先先唱歌仔 or 講故事, 跟住做手工, 然後食茶點, 一個鐘頭好快過.
另外我無特別預備咩款既水杯/壺返學, 因女女本身都有水壺, 係按鈕式彈枝飲管上來個款, 我覺得lee款幾好呀, 小朋友容易按, 而且唔怕倒瀉水, 至於返學用咩, 我諗老師到時會講, 不過上啟蒙班時, 老師就預備左d膠水杯俾d小朋友裝水.
該用戶已被刪除

羊媽媽
Nice to meet you today!!!最終你有無去圖書館呀?

曦彤媽媽
今朝見到有個好後生既婆婆/麻麻帶你女女返啟蒙班, 我估係婆婆/麻麻咋, 但真係好後生

EnC
因為我仔仔好慢熱, 所以我想先參加啟蒙班, 等佢認識下d同學仔同老師, 但其實第日係咪呢個老師教, 或者係咪同番一班同學仔都未知架, 但起碼叫做返過下新學校先囉

蕉媽
你今朝見到個好後生既, 係婆婆. 無法la, 佢20歲就生我喇, 我女女都好慢熱, 平時就好多野講, 好似唱歌咁, 次次唱到臨尾先至跟住老師唱, 唔知有咩方法教佢呢!

蕉媽:
你好,謝謝你介紹我去圖書館,但因要趕返工,所以無時間去和無與你詳談,希望星期三見到再傾。你和先生好好次次都同仔仔一齊黎上堂,真羨慕 :

曦彤媽媽:
你話你個女唱到尾先識跟老師唱,我個囡囡仲衰傻吓傻吓,好似吾係好知老師最乜,只係自己玩,可能係細囡掛 :cry:
該用戶已被刪除

你在太子MTR聯合廣場出口出, 去到花園街頭, 會見到間<天使>,你便可以沿著花園街向旺角方向行, 行到將近第一個街口, 右手邊會有檔生果檔, 左手邊就係

en'c,
我係福華街果度買, 都係25蚊運動褲, 28蚊"斜"褲。

唔好意思各位媽咪, 我想問下駛唔駛自己幫小朋友著住崇真套校服影學生相呀? 定或學校會影呢?

蕉媽,
我影左啦, 到時要交相架, 好似要交成10張。

slivia

thanks!!

c火, 未影添, 快d去影喇要! 係著住校服呀呵? 同埋唔好意思, 問多句, 影乜顏色底色架呢? 定或無所謂架?

蕉媽,
我用左白色底呀, 影左成兩打, 除左交返學校, 仲羅左去比d親戚朋友, 話比佢地知:[size=x-large]家齊大個仔要返學啦   

不過最衰佢老豆帶佢去剪左個薯頭先影, 而家成個薯蛋頭叔叔咁

嘩哈哈, 咁我個仔一定好鐘意家齊喇, 薯蛋頭係佢既「飛佛」黎架!   

蕉媽 寫道:
嘩哈哈, 咁我個仔一定好鐘意家齊喇, 薯蛋頭係佢既「飛佛」黎架!   

哈哈哈, 咁你叫你仔仔唔好"檸"佢d眼耳口鼻, 唔甩得架, 呢個係"堅"野     

Hi!咁多位媽咪,

我個囡都係今年9月讀k1, 啱啱上完4堂親子啟蒙班, 逢1,3 10:30~11:30, 都係丘老師教, 但可惜同蕉媽你地唔同時間, 我都係希望個囡熟習下學校既環境, 好彩今日佢同我講佢返得好開心,好鐘意, 但到返學果陣就唔知會唔會喊啦....我咩都未準備, 諗住去完家長會再準備, 另外我本來打算買dr.kong對白色鞋, 但聽完silver_ng咁講, 都要睇睇其他牌子先得啦, 頭痛頭痛!!!!

hi!silver_ng,
上次喺崇真同你打過招呼, 唔知你有無印象呢?

不如我地將小朋友既女list出來, 8月28日果日都可以留意下有無d朋友仔同班,

~ 陳鍶淇     女     0731      上午班
‹ 上一主題|下一主題