用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁 vs 地區名校
樓主: cloudcloudrobot
go

皇仁 vs 地區名校   [複製鏈接]

medicine 發表於 23-1-12 13:46
暫時咪好容易見到生搬硬套而不考慮學生群體已經改變的事實
明白,咁即係英小生級前,唔值得咁快起自行投降港華?

PTL_L 發表於 23-1-12 14:31
英小都要見睇下邊間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 23-1-12 14:31
前面講,寧願二綫直資都唔愿港華.是指至少二綫直資還有個非DSE選擇,這個非DSE選擇目前及可見未來都算有優勢.
至於話,如不選港華,選乜好,咁又無乜建議俾到出來.但認同自行港華的成功機會大.

hkpapa852 發表於 23-1-12 14:33
英小都要見睇下邊間
灣仔有直屬

medicine 發表於 23-1-12 14:36
灣仔有直屬
咁我寧乙1 QC, 乙2 港華
唔駛咁早投降

不過如果係都話要安心出行, 要提早投降無人可以阻止你, 但記住唔好大抽獎公佈結果後嚟後悔就得

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-12 14:39
咁我寧乙1 QC, 乙2 港華
唔駛咁早投降

宜家講自行.唔係抽獎.
係我的話一定唔會自行投降.抽過再扣應該有港華相近的B1校

medicine 發表於 23-1-12 14:36
灣仔有直屬
都concern 一點,自行離唔到場,乙一直中必中喎,雖然唔係差,但想更好!

PTL_L 發表於 23-1-12 14:47
都concern 一點,自行離唔到場,乙一直中必中喎,雖然唔係差,但想更好!
我諗你知我建議人地係灣仔係大抽獎點排

hkpapa852 發表於 23-1-12 14:50
我諗你知我建議人地係灣仔係大抽獎點排
自行都未解決呢,都未幾落到去大抽獎!其實我覺得好大機會直資收咗,俾咁多意見都係嘥氣

medicine 發表於 23-1-12 14:40
宜家講自行.唔係抽獎.
係我的話一定唔會自行投降.抽過再扣應該有港華相近的B1校
...
我一向強調, 除非本身升中網好差 (嚴重唔夠B1位, 如元朗), 否則無理由自行一早投降
安心出行後去叩門? 中學叩門遠比小學難, 因為叩門集中係幾日內完成, 會係註冊前出晒結果, 唔似小學咁攪成個月.

唔少學校係即日面試即日收, 收夠就無位, 就算唔係, 可能全部同一日止截收表, 或同一時段面試, 如果"成功"交到10份表, 可能得一半有得見/考

男仔好D, 有"耐力"既, 可以報晒SJC同LSC, 佢地有足夠時間收表同俾你準備去考, 不過通常係同一日分上下晝考筆試 (多年都係一間上午一間下午, 各考3個鐘), 想考晒兩間就搵定"車手"

PTL_L 發表於 23-1-12 14:47

知道必中.想求更好人之常情.

medicine 發表於 23-1-12 15:00
知道必中.想求更好人之常情.
男仔,唯獨怕打機成癮.我個人的感覺是自律,即讀書靠自己.
當年亦有打街機,所以 ...
依家想打"街機"都唔易, 企係"街"度打手"機"就周街都係

PTL_L 發表於 23-1-12 14:52
自行都未解決呢,都未幾落到去大抽獎!其實我覺得好大機會直資收咗,俾咁多意見都係嘥氣 ...
咁又係.直資最喜此類學生.萬一中途未如預期,還可放洋.即收這類學生有極高的容錯率.

hkpapa852 發表於 23-1-12 15:01
依家想打"街機"都唔易, 企係"街"度打手"機"就周街都係
打行街機.係街邊行邊打都大把.

hkpapa852 發表於 23-1-12 14:56
我一向強調, 除非本身升中網好差 (嚴重唔夠B1位, 如元朗), 否則無理由自行一早投降
安心出行後去叩門? 中學 ...

好多人都會將升中流程理想化,自行/抽獎/叩門,硬將叩門當係其中一環,以為成績好人地就收!
有老師朋友講笑話,所謂叩門位又叫「校董位/友好位」,你果D級一/頭三叩完後石沉大海,唯有乖乖去間B1bc報到,根本就吾知D位比邊個食左!
校董親友/家教會幹事/資深校友/在職及退休教職員,佢地已經排哂隊頭啦!街外人真係吾好抱咁大希望!

2jkidsfather    發表於 23-1-12 16:55

fatman69 發表於 23-1-12 16:22
好多人都會將升中流程理想化,自行/抽獎/叩門,硬將叩門當係其中一環,以為成績好人地就收!
有老師朋友講 ...
事實如此, 表面上有10個叩門位, 實際可以"叩門"入到, 一半都未必有

有老師朋友講 ...
而且認真嚟講, 考插班實際過叩門
插班好少再有"關係位"

不過要插班, 起碼等番一夫半載 (女仔好D, 有DGS呢個大型中轉站每個學期公開收插班生)

hkpapa852 發表於 23-1-12 16:35
而且認真嚟講, 考插班實際過叩門
插班好少再有"關係位"

其實插班真的“容易”過叩門
但經過時間洗禮,又認識了同學,要轉校的心未必再有了

有老師朋友講 ...

又係識人好過識字

rabbittwin 發表於 23-1-12 17:09
又係識人好過識字
叩門更加無講明收生準則 (所謂收生要求, 只係門面嘢)
舊生子女, 達官貴人子女, 係叩門;恉段要入名校, 比係自行去考可能仲易
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊