用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的性價比
樓主: jojosesame
go

讀國際學校的性價比   [複製鏈接]

LittleRoxie 發表於 18-12-3 08:21

傳統LS學五成功力,如果去外國已經

有興趣想知你以上結論会否在BK講一次?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3717178&extra=page%3D1有時間可以睇下呢篇文章,道出了一班「名校畢業」的媽媽們的心聲。

luckybaby2011 發表於 18-12-3 07:57
我又好奇、is 係咪因爲有錢人多所以先咁灑脫、如果好像樓上講問親小朋友返中學左咩都話唔知都真係幾擔心架 ...

咁我地又唔會完全唔知學校教咗乜嘅,我唔能夠代表所以IS,但我仔嗰間定期有class newsletter,又有個platform可以睇學生上課時嘅相。只係老師將課程融入咗遊戲裡面,淨係問小朋友學咗乜,佢未必講得出。而且每一個unit都有assessment,有嘢跟唔到老師都會搵家長傾(例如閱讀量不足)。

LittleRoxie 發表於 18-12-3 00:18
如其話LS脫節
不如花小小時間暸解當下LS
上堂一人一IPad,上網一起搵資料

首先多謝呢位家長嘅分享,亦欣賞你嘅敢言。
不能否認,LS近年亦進步不少,加入好多stem同活動教學元素,有啲假期功課甚至係製作太陽能車、microbit robots等。不過經過傳媒渲染,身邊其他家長嘅分享,以及自身經歷,得出嘅結論係:我唔太願意過早俾小朋友經歷競爭文化。當然每個學制都有佢嘅優點同缺點,最重要係家長同學校理念相同。大家無非都係希望小朋友身心健康,愉快學習。其實小朋友仲細,將來係點講唔埋,能夠搵到一間合適嘅學校已經好了不起。最近有一篇報導,我覺得值得大家深思一下,有興趣可以睇吓:
https://paper.hket.com/article/2204179/父母勿忘初衷%20助孩子尋自我價值

回覆樓主

自己小學中學在轉統名校, A-levels 出國.  在轉統學校, 的確有很好基礎, 去到外國, 輕鬆拿到好成績, 但一直覺得自己欠缺想像力, 創造力, 表達能力. 以前只會聽老師講課, 大部分時間需要背讀書本.  相反在外國, 老師是鼓勵學生互相討論, 但自己一直不夠, 也不敢主動, 跟一直接受的教育方式好唔同.  到工作亦一樣, 香港員工, 大部分是低頭follow instructions.  相反外藉員工, 很懂得, 亦可以好輕鬆提出自己意見, presentations 也做得好好.  我個人覺得, 10,20年後的社會, 讀書, 背書, 默書有幾叻, 已經不是最重要.  我希望培養自己小朋友的思考, 表達能力, 自主學習的精神.  考慮經濟能力下, 決定把女兒從名幼轉IS路了

阿女喺傳統本地學校轉左嚟國際學校差唔多一年,用一年前的傳統學校對比今年的國際學校比較update .
其實
FB不願小朋友成為功課奴隸已經有50幾萬members .  9×9 帖都是本地學校家長。
每日都見到好多家長控訴功課繁重,矯枉過正等等問題。而我身邊嘅家長朋友,其實是本地學校多個國際學校好多。親戚的小朋友也是全部本地學校。唔講少部份學校或少部份人,淨係講一般學校一般人,功課多,測驗考試默書多,有D學校平時分也佔三成,所以絕對唔可以平時默書評估hea 讀。

沒有最好的學校,只有最適合的學校。自己最知道自己子女適合什麼。
另外:對於我呢個之前等位入國際學校的家長,雖然說是本地學校比較容易轉入國際學校,但係呢個年代,其實都唔係話咁容易。當然有人用錢解決問題,但係講緊一般人,我身邊幾個舊同學,係要排好耐,同埋考咗考唔入的。坊間有啲國際學校仲要話等幾年位位先有。

我女未轉校之前,間傳統學校五十年不變,係加入左少少少少Stem , 但其實幾千蚊一個月仍然是沒有 net teacher 的。
就算學校有泳池有演奏廳,你得閒用嗎?你夠資格用嗎?
今年見到好多舊同學由呢間舊校轉去比較國際化的本地學校。
其實時代不停變,家長的追求也大不同。有人努力插入名校,有人由名校轉國際化學習。幾個名校讀得好仲攞埋獎的,這一兩年也轉了學校。
等如陳琪胡諾言囡由德望轉去蔡繼有,郭晉安子女由蔡繼有轉去國際學校。劉小慧囡囡也不升讀傳統女校。每人都有自己原因。

ZackMama 發表於 18-12-3 10:33
首先多謝呢位家長嘅分享,亦欣賞你嘅敢言。
不能否認,LS近年亦進步不少,加入好多stem同活動教學元素,有 ...

多謝大家寶貴的分享 (emoji)(emoji)
看得出大家因為愛惜仔女  經歷多層深思熟慮反覆的思考過程
見到你地的分享  再次令我回想自己的學習成長經歷 好感慨

只可以說  有你地做我仔女學校的家長 我好安心

相信仔女會係開闊的同輩環境成長

我呢兩年嘅對比是,之前是生存,現在是生活 XD
可能係個別事件,但係傳統學校扣分制,老師鍾意搵錯處,對小朋友比較打擊自信心。例如作文比59分,工作紙比丁減。真正影響我女兒心理。國際學校比較提升小朋友自信心,功課很多會圈着你做得好的地方加以鼓勵,一「小」錯處都會A減。
總結好多傳統學校家長朋友都話,測默又多又密,好多時默完小朋友會扔返晒出嚟,先會夠位再放新嘅知識。 haha . ( 當然梗有例外)

bonbon1106 發表於 18-12-3 11:11
我呢兩年嘅對比是,之前是生存,現在是生活 XD
可能係個別事件,但係傳統學校扣分制,老師鍾意搵錯處,對 ...

Can’t agree more!  幼稚園已經copy book, 老師只會圈出小朋友寫得不夠端正的字體, 亦不時提點家長要注意. 但我自問, 其實大人也不能夠寫到咁端正的中文字吧... push 小朋友follow 同一個pattern, 有意義嗎?

現今嘅L S,比起以前嘅L S可能有少少進步,否則唔會由大班45人變做小班18至28人,雖然我個女上年仲係讀緊45人的大大大大班。所以其實學界已經察覺到舊式L S的問題存在,慢慢加入新元素,例如S T E M 。以前有體罰,而家冇體罰,只會罰你改正改正再改正。但係一般本地學校同本地學校老師仍然冇跟貼潮流。例如數學文字題,成題數字直式橫式啱晒,英文字錯咗會扣你幾分。
要你科科都叻,兩科好叻一科唔夠叻,都會加啲功課俾你做。(親身經歷)

現在國際學校功課多數要自己搵資料搵答案,個個小朋友嘅答案都可以唔同,都可以係啱嘅。
教你搵方法搵答案,而不是一定要根足他的標準答案。

回覆 nintendo 的帖子

真係世事都給前輩看透了!

我一路食緊麥當勞,你點解係都要兜口兜面話我個包臭,
叫我去 MOS BURGER ?

點解 LS 家長,咁中意來 IS 區?
我好少去 LS 區,開口話 IS 點好。

家長係成人,當然然知自己要乜。
亦當然了解 IS 或 LS 如何,才選擇。

你由得我啦,唔洗再 loop LS 的好處。
正如 IS 家長唔會去 LS 區贊 IS 。
唔係言論有否自由,而係尊重!

四隻貓    發表於 18-12-3 15:20
torunpoland    發表於 18-12-3 12:07

poonseelai 發表於 18-12-3 08:16
我反而覺得係LS家長睇唔起IS學生,例如讀唔掂才讀IS, LS轉IS易過借火,調轉死梗,我朋友直情話IS小學会教 ...

其實佢地唔明白,這情況可能是IS 同本地教育模式不同而出現的效果。iS 的教學模式是以人為本,容許也接受每位小朋友的學習/發展速度的不同,主張自主學習。這樣的模式會有空間可以令每位小朋友可以容易溶入和適應新學校?而非因為本地小學出來的小朋友「叻」d,可以讀IS,IS學生「好似」讀唔到本地。

LittleRoxie 發表於 18-12-3 00:18
如其話LS脫節
不如花小小時間暸解當下LS
上堂一人一IPad,上網一起搵資料

「我本人非常buy背範文,
背得多才有墨水自己寫」

唔好意思。你以上的講法,我並不認同。

我的小朋友寫得一手超乎年紀所能及的好文章(老師說的,不是我自誇)是因為佢睇大量課外書,吸收不同作者的寫作技巧,從而寫得一手好文章,而非靠背誦。背誦並非唯一的學習途徑,更不是良好的學習方法,只有真正理解消化再吸收.......這樣的知識才會真正屬於學生。

LittleRoxie 發表於 18-12-3 08:21

既然最終也是外國的教育成就了你,會不會如果你一早接受外國教育(即所謂的 IS),你現在可能不只入100大,分分鐘可以入10大添。其實你本身唔差,但你讀的學制提不起你學習興趣啟發不到你,仲令你覺得自己一無是處。
Anyway, 謝謝你的分享,你其實是一個很正面的人。

終於睇完BK,EK留言,想有少少回覆
首先我並無貶低LS之意,令JM誤會實在不好意思
另外令其他IS家長同時受靶,我想說聲對不起
多謝你們的善意分享支持
我在這裡都已蒲了一年多了,心水清的網友早已猜到我的母校和職業,實在不用多提
利申:我仔係LS輸家,我地係因為K1考不到龍校才轉IS的
上了IS一年多,個人覺得十分適合,也認識了一些一開始就為子女選讀IS的家長,了解到他們選IS的原因,所以才有點肉緊
以往也有類此的post,我也同意LS在打好中文根基方面確有優勢,但對於建立學習基礎、時間管理方面就不敢認同
可能我語氣重了一點,我都應該修飾一下
講到LS,昨晚我媽媽第一次表示同意俾我仔讀IS(之前係每個星期轟炸我,為何浪費金錢讀IS),還問我大學選了一科咁難讀的有否後悔。我這才第一次告訴他,其實我讀到中七都唔知自己鐘意咩科,見朋友揀咪跟住揀...呢個就係我覺得LS唔好嘅地方,小朋友沒有獨立思想。
亦都想講,我無第二個小朋友,所以讀IS確實沒有太大經濟考慮。如果我有兩名,以我的經濟狀況,我會考慮LS先,讀唔掂先轉IS。當然小朋友性格最重要,如果小朋友不適合LS,就算辛苦D都會俾佢轉IS,因為不希望他因入了不適合的學校而誤了前程吧
在此謹祝各位能為仔女找到合適學校,共勉之!

LittleRoxie 發表於 18-12-3 13:34

因我知自己性格,非常懶

如果我小朋友能夠可以入到咁嘅津貼學校就好喇
但入小一呢個lucky draw遊戲確實令我擔憂

申利:本人LS出身,現希望小朋友能考入IS

對於決定咗行LS嘅家長,我只會講句我覺得個仔適合讀IS就算,其實唔講教育都仲有好多話題可以講,免傷感情。大家都希望俾最好嘅子女,不過各自經歷和際遇唔同,或者價值觀唔同,得出唔同嘅結論。遇著掙扎緊IS vs LS嘅家長,或者子女仲係BB未入學嘅,我會分享多啲。

加個Data point:我小時候係好鍾意做功課和考試的怪獸學生(即係依家家長口中所謂適合LS的學生?),小學讀超谷Band 1女校,中學讀現在人稱神校的名校,本科讀美國top 20,master讀美國top 3(研究院仲講排名好老土,不過咁講簡單啲)。我仔未出世已決定咗俾佢讀IS,原因同大家一致,不詳述了。

macdullbaby 發表於 18-12-3 12:35
其實佢地唔明白,這情況可能是IS 同本地教育模式不同而出現的效果。iS 的教學模式是以人為本,容許也接受 ...

說得有理!一個好既教育制度是應該age appropriate,可以讓任何適齡學童輕易去適應。
‹ 上一主題|下一主題