用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted   [複製鏈接]

littlecath 發表於 17-11-17 13:08
喇沙早在5年班就收中學的新兵了。我直接識既就有三個。
新兵應該可以

王家爸爸 發表於 17-11-17 13:10
名氣既光環夠光度,金色光環既光度唔太強。

LSC大把水,加幾支強光燈,光過大球場啦~

王家爸爸    發表於 17-11-17 13:30

王家爸爸 發表於 17-11-17 13:13
新兵應該可以
新兵都非閒輩

http://s.nextmedia.com/apple/a.p ... ;s=0&a=20185225

【D1泳賽】每朝四點起身練水練足五年 男拔卓銘浩想做孫楊

其實喇沙都已經好好,唔係好明點解仲要轉去DB?

王家爸爸    發表於 17-11-17 14:05

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-17 13:50
http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20171017&sec_id=25391&s=0&a=20185225

【D1泳賽】每朝四點起身練 ...

因為佢本身成績問題及喇沙到高中時對運動項目支援比較少,學校到高中時學生都要收繮去應付公開試,如果主要追求運動上嘅成就,友校會比較合適。

Soundervolt 發表於 17-11-17 14:03

因為佢本身成績問題及喇沙到高中時對運動員支援比較少 ...
又話LSC直升絕少B2生既...外援又不可能收B3生
學生有無壓力被勸退...港隊支援仲未夠 ? ~~~

回覆 Soundervolt 的帖子

九華係津校唔使錢

mcl203 發表於 17-11-17 14:15
又話LSC直升絕少B2生既...外援又不可能收B3生
學生有無壓力被勸退...港隊支援仲未夠 ? ~~~
...

點會咁神冇B2學生升中呀?就算港隊或街外體育會提供訓練,但返到學校嘅課程唔會就你,同學之間都為咗公開試目標進發,大家目標唔同不如搵一間適合到自己嘅學校好過。

王家爸爸    發表於 17-11-17 16:55

Soundervolt 發表於 17-11-17 14:26
點會咁神冇B2學生升中呀?就算港隊或街外體育會提供訓練,但返到學校嘅課程唔會就你,同學之間都為咗公開 ...
絕少B2生 ~~~

breadcheung 發表於 17-11-17 14:22
回覆 Soundervolt 的帖子

九華係津校唔使錢

如果收得呢類預製金牌學生,直私學校通常都會送埋「船」接佢到學校,所以學費應該唔係問題。

IYY    發表於 17-11-17 15:12

mcl203 發表於 17-11-17 14:28
絕少B2生 ~~~
過到對面街既比例咁多,加上男仔遲開竅,點會少B2生?

王家爸爸 發表於 17-11-17 16:56
過到對面街既比例咁多,加上男仔遲開竅,點會少B2生?

今晚睇學界冠軍戰,原來又有個SJC S6畢業生,去左DBS重讀,旁述話佢講目標係想係中學階段贏番次學界冠軍,隨時又被評欠道德,但青少年人夢想,成年人未必明~

mcl203 發表於 17-11-17 22:47
今晚睇學界冠軍戰,原來又有個SJC S6畢業生,去左DBS重讀,旁述話佢講目標係想係中學階段贏番次學界冠軍, ...

嗰間係SJAC, 同SJC係兩回事

littlecath 發表於 17-11-17 13:08
喇沙早在5年班就收中學的新兵了。我直接識既就有三個。

有人會話是因為成績入學㗎!同時冇暗示架!

王家爸爸    發表於 17-11-18 10:11
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 17-11-17 13:13
新兵應該可以

我有時都幾反感,學校正正都做緊,只是個別家長係都要美化,解説一番!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-11-18 09:15
我有時都幾反感,學校正正都做緊,只是個別家長係都要美化,解説一番!
...

唔使反感,我冇反對從小學收一尐無論學術或體芸有潛質能力嘅學生,甚至初中學生,因為呢尐學生會喺得到學校往後多年嘅培育,學校確確實實對學生產生作用,畢竟讀幾年之後會可以有好或差嘅變化,收小學或初中生未必將來一定sure win。唔似一尐學校好喜歡中五六,甚至收重讀生嘅預製金牌學生加盟互換即時利益成果,而且更加喜歡美化解釋收呢類學生嘅理由。

回覆樓主

**感言**

其實我有時幾討厭 d 人成日用道德高地作藉口,我看到的只是不忿,運動輸,音樂輸,咪講學䘕囉。唔會全部直升中一,因為要換血,又美化是學制,教育局不會阻你全收,係咪!又話自家訓練,咁中一又收外邊精英。

所以將這些不算不計,那些清高脫俗自然要計。如果抽離少少睇,內心只是為自己學校作合理辯解!

我反而最俗不可耐,為了一班家長心平氣和討論,我會以「旺角體校」作基礎(其實音樂才取得最多國際及本地獎項,可能其他男校遙不可及;運動只是什麼學界D1水平),看似踩學校,事實是落地,方便討論。

如果真係想站在道德高地,就要:

1。小學全升中學。
2。大大聲同政府講提早通知自行收生結果。
3。......

不過,你我都知,學校唔會咁做!

道德高地只是烏托邦!

Diversity vs Academic is a choice

ANChan59 發表於 17-11-18 10:03
**感言**

我反而覺得幾位網友提出學生轉校的心態,是一個較合理的角度!中五中六轉校,我會看 Michael Owen,多年在利物浦得到乜;雲佩斯,在阿先奴又得到乜。轉會,原本球迷話佢地係叛徒!球員自己呢?他們只是想要個EPL獎牌!

但運動員生涯好短暫的,在有限時間不能發光發亮,就會(emoji)間即逝,亦會鬱鬱不得志!千年老二李宗偉,我們又是否明白他長時間內心的不憤!

一日只有24小時,不是每個人可以專注多條戰線,部分人只可以作取捨,如果沒有被欺騙,誤導,他們只是另一樣的追夢,我會尊重他們的決定!

腳踏實地就是幸福!

如果大家未看過 Silence (沉默),可以看看,當個師傅被當作逆徒,徒弟當然心有不甘及失望,尋找原因。到去到師傅的處景及境界,明白他的內心痛苦,又有另一種感受,終於開竅了!

小兒有不少LSC的朋友,都是在聯校或海外話動認識,他們不會互踩,反而比成年人,例如我,更大度,懂得識英雄重英雄!

ANChan59 發表於 17-11-18 09:12
有人會話是因為成績入學㗎!同時冇暗示架!
成績入學真係冇暗示,但係運動入學,我又唔太相信無。

回覆樓主

學界有個現象,C grade (中一二),B grade (中三四)好多學校之間都鬥得難分難解,互有勝負,唯獨一到A grade (中五六)某一尐學校就會屈機地大幅拋離對手優勝,莫非佢地特別起歡喺中五六喺運動方面才發力?學界籃球正在如火如荼,陳sir幫手問下貴校有幾多新加盟嘅”高中”學生?
‹ 上一主題|下一主題