用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
樓主: lauwingtai
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」   [複製鏈接]

引用:這個校長,講到自己像神一樣,太自大了,她

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-07-13+發

引用:Quote:原帖由+bigboy129+於+14-07-13+發表

原帖由 Ballack2012 於 14-07-13 發表
Sorry, 不是說其他家長
大家只是理性討論間學校,你何需人身攻擊呢? 你會否過份了點? 你批評學校之餘還要鬧埋家長質數低,已經是非理性的表達意見。我鄭重向版主投訴建議封你艇!

momoismybaby  agree  發表於 14-7-13 23:32

回覆 thomastaxi 的帖子

係家校合作、學校學習氣氛一流量
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

引用:Quote:原帖由+bigboy129+於+14-07-13+發表

原帖由 Ballack2012 於 14-07-13 發表
您不要說人家亂插,大家都是经自己所看及觀感去講自己看法。盲目維護及唱好是没有用的。您這樣說,只會被人 ...
Agree. 我說的全是簡介會上的第一身經歷。

回覆:Ballack2012 的帖子

其實英華從來都沒有說自己是神校,校長也沒有說自己是神。只是校長、老師和學生都很努力,想做得更好。而且學校給學生發揮的機會很多,包容的程度也算高。至於教學方式,加入創意使學生們學得更投入,實在不知道問題何在。例如那些閃卡,每張都有有關學習主題的知識,令學生學到更多。 試問有 多少間 學 校 願意花額外的資源和時間去做這些事情呢?
如果真的對這間學校或校長諸多不滿, 可能大家沒有緣分 , 那就不要勉強了。

次次見到標題果2個字都咁精釆....

引用:其實英華從來都沒有說自己是神校,校長也沒

原帖由 AnMViE 於 14-07-13 發表
其實英華從來都沒有說自己是神校,校長也沒有說自己是神。只是校長、老師和學生都很努力,想做得更好。而且 ...
一直我都欣賞林校長vision, 不過佢言談間倒是於人一種過份自信的感覺,係over 咗。

回覆:mcl203 的帖子

引用:這個校長,講到自己像神一樣,太自大了,她

原帖由 ccayrl 於 14-07-13 發表
這個校長,講到自己像神一樣,太自大了,她已當自己有超能力了
恕我冒犯地講句,當我看見她説10秒可看透一個學生的能力,我感覺到的,只有"不寒而栗”,用這種方法來論斷一個尚未經世事,只有6歲左右的孩子,只有在童話故事里的巫婆,才有這樣的能力。

試問一個冇自信嘅人,怎能在這個社會立足呢?

小朋友5歲就可以看清該小朋友將來都欠自信...被社會否定?...太虛擬難想像~~~

回覆:英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」

死啦!我個仔五歲人仔時都會喺公共地方同同學仔討論太陽系八大行星以外嘅星體同事物,如red giant, blue giant, dwarf planets, light year之類嘅嘢,咁會唔會比人話佢哋咁自大,細細個就講埋呢啲嘢。

我依家先知原來小朋友嘅知識及學識喺成人想像以外就係自大,而唔係欣賞佢哋好學。我喺EK又上一課了。

引用:Quote:原帖由+ccayrl+於+14-07-13+發表這個

原帖由 SPF 於 14-07-14 發表
恕我冒犯地講句,當我看見她説10秒可看透一個學生的能力,我感覺到的,只有"不寒而栗”,用這種方法來論斷 ...
SPF, 你有冇睇淸楚新聞講咩?唔好又再誤導大家

點解每次有關yw既topic都咁惹火

SPF 發表於 14-7-14 00:13
恕我冒犯地講句,當我看見她説10秒可看透一個學生的能力,我感覺到的,只有"不寒而栗”,用這種方法來論斷 ...

都話咗林校長訪問入面話唔好喺Interview時老作,佢會喺10秒內睇得出係大話.....而唔係"10秒知學生能力"。英華嘅用家,但插人前先了解清楚,要公道啲。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+14-7-14+00:53

原帖由 Soundervolt 於 14-07-14 發表
你地批評的方向好似又搞錯了,這個題目講"10秒鐘看到學生的能力”,如果是誤導,你應該去投訴一開始的題目就誤導了,而不應該投訴我,我只是就題目有感而發,我的感想系貼題嘎喔,虽然系有d刺耳。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+14-07-14+發

原帖由 SPF 於 14-07-14 發表
你地批評的方向好似又搞錯了,這個題目講"10秒鐘看到學生的能力”,如果是誤導,你應該去投訴一開始的題目 ...
錯啦!仲有一句「家長勿講大話」
樓主標題下也有詳細的內容訪問及link, 你睇都唔睇,就係度批評學校,好冇誠意和衝動喎,仲要大大聲講漏一句⋯⋯⋯唉!

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+14-7-14+00:53

原帖由 Soundervolt 於 14-07-14 發表
就算系10秒看得出人地講大話,我都覺得有d武斷,有感而發都得呱,唔好講到話“插人"禁嚴重。

‹ 上一主題|下一主題